Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καζακστάν: Αυξήθηκε το ποσοστό των πολιτών που φοβούνται μια ρωσική εισβολή

Καζακστάν: Αυξήθηκε το ποσοστό των πολιτών που φοβούνται μια ρωσική εισβολή

Αυξήθηκε το ποσοστό των πολιτών του Καζακστάν που φοβούνται ρωσική εισβολή, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Ο αριθμός των πολιτών του Καζακστάν που πιστεύουν ότι η γειτονική Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην πρώην σοβιετική δημοκρατία έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους έξι μήνες καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν ερευνητές στο Καζακστάν και που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η χώρα της Κεντρικής Ασίας των 20 εκατ. κατοίκων έχει στενούς ιστορικούς και οικονομικούς δεσμούς και σχέσεις ασφαλείας με τη Μόσχα αλλά έχει διατηρήσει ουδέτερη στάση στη σύγκρουση της Ουκρανίας, αρνούμενη να αναγνωρίσει την προσάρτηση από τη Ρωσία τμημάτων του ουκρανικού εδάφους.

Τι δείχνει η δημοσκόπηση

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 1.100 άνθρωποι και η οποία πραγματοποιήθηκε από τις μκο MediaNet και PaperLab από τις 3 έως τις 12 Μαΐου, σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων κρατά ουδέτερη στάση σε σχέση με τον πόλεμο, το 12,8% υποστηρίζει τη Ρωσία και το 21,1% την Ουκρανία, ποσοστά αντίστοιχα με αυτά σε παρόμοια δημοσκόπηση του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει και στο Καζακστάν αυξήθηκε στο 15% από το 8,3% στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η γνώμη που έχει για τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί λόγω του πολέμου, πάνω από τους μισούς δήλωσαν ότι δεν έχει αλλάξει και μόνο το 4,7% δήλωσε ότι έχει βελτιωθεί.

Στο Καζακστάν ζουν περίπου 3 εκατ. Ρώσοι και η χώρα μοιράζεται τα μακρύτερα στον κόσμο, συνεχή χερσαία σύνορα με τη Ρωσία. Η Αστάνα έχει επίσης στενούς δεσμούς με την Κίνα, μια ακόμα γειτονική χώρα που είναι κολοσσός, και τη Δύση, που έχει επενδύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024