Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Θέλουμε Τζέημς Μπόντ όχι Iron Men

ΗΠΑ: Θέλουμε Τζέημς Μπόντ όχι Iron Men

Όσο οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να φτιάξουν υπερστρατιώτες τύπου Iron Man, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι επικεντρώθηκαν αλλού κερδίζοντας έδαφος.

Θα μπορούσαν άραγε τα έξυπνα όπλα με τα οποία εφοδίαζε ο Q τον 007 τη δεκαετία του 1960, να προσφέρουν κάτι στον σύγχρονο πόλεμο; Τα συγκεκριμένα όπλα, λίγο δύσκολο, λόγω ξεπερασμένης τεχνολογίας, αλλά η λογική με την οποία πήγαινε εξοπλισμένος ο Τζέημς Μποντ στις αποστολές, ναι.

Πρόσφατα, μιλώντας στο συνέδριο Global SOF –μια συνεργασία των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων (SOCOM) και της βιομηχανίας όπλων-, ο συνταγματάρχης Jarrett Mathews, παρουσίασε την προσπάθεια του Αμερικανικού Στρατού να φτιάξει τον μελλοντικό υπερ-στρατιώτη των ΗΠΑ (Hyper-Enabled Operator).

Όπως είπε, η χώρα του έκανε λάθος πριν χρόνια να εμπλακεί σε ένα πρόγραμμα δημιουργίας στρατευμάτων με στολές που μοιάζουν με τον Iron Man, τα οποία θα διαπερνούσαν τοίχους, αντέχοντας βροχή σφαίρες αντιπάλων και θα χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα έξυπνα όπλα.

Μην αντιγράφετε τα κόμικς

Η μεταφορά των κόμικς στην πραγματικότητα τελικά δεν ήταν και τόσο ρεαλιστική επιλογή. Κατά την ομιλία του ο Mathews, -που είναι διευθυντής της Joint Acquisition Task Force της SOCOM- εξήγησε πόσο σημαντικές είναι οι πληροφορίες για τον υπερ-στρατιώτη τις οποίες θα μπορεί να αποκτά σε πραγματικό χρόνο τη στιγμή της μάχας.

Παρουσίασε ένα βίντεο όπου ένας στρατιώτης (operator) χρησιμοποίησε γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας για να βλέπει το περιβάλλον που βρίσκεται και να μεταφράζει τις πληροφορίες σε οποιαδήποτε γλώσσα, να συλλέγει δεδομένα από αισθητήρες για τη θέση των αντιπάλων, περιγράφοντας το ως την ικανότητα «βλέπεις ένα βήμα παραπέρα».

Σύμβουλος του στρατιώτη θα είναι εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι πάντα σε λειτουργία στο αυτί ή στο οπτικό του πεδίο, όπως περίπου συμβαίνει με το ChatGPT που δίνουν απαντήσεις σε κάθε ερώτηση. Η διαφορά, όμως, στην στρατιωτική χρήση αυτής της τεχνολογίας είναι ότι τα στρατεύματα δεν θα έχουν ανάγκη διαδικτύου, αλλά θα είναι εντελώς αυτόνομα, κάτι που απαιτεί ακόμα δουλειά.

Οι Ρώσοι είναι μπροστά

Οι ΗΠΑ μόλις αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ορισμένοι αντίπαλοι αναπτύσσουν τεχνολογία πιο γρήγορα από άλλους και έτσι ο στρατός των ΗΠΑ πρέπει να αυξήσει το ρυθμό καινοτομίας του. «Υστερούμε όχι μόνο γραμμικά αλλά και πολύ σημαντικά», είπε ο Μπράιαν Σίσκο, επικεφαλής της ομάδας S&T Futures, ενός φορέα συνδέει τον Αμερανικό Στρατό με ακαδημαϊκούς και βιομηχανία όπλων.

Η S&T Futures, από το 2020, προσδιορίζει πώς οι αντίπαλοι των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες και πού έπρεπε να καταφύγουν οι ΗΠΑ για να τους αντιμετωπίσουν.

Σε ορισμένους τομείς οι Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις πασχίζουν να καλύψουν το κενό με τις Κίνα και Ρωσία, σύμφωνα με τον Σίσκο.

Οι ΗΠΑ έκαναν το λάθος να ρίξουν το βάρος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και όχι τόσο στην υψηλή στρατιωτική τεχνολογία, ώστε να αντιμετωπίσουν προηγμένους αντιπάλους.

Θέλουμε τον Q του Τζέημς Μποντ

Γι΄αυτό, σύμφωνα με τον Σίσκο, οι Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις «θα πρέπει να ξεφύγουν λίγο από την έννοια της δουλειάς που βασίζεται σε εφέ και πώς να ανατινάζεις ανθρώπους και πράγματα και να στραφείς σε κάτι που μοιάζει πολύ περισσότερο με αυτό που κάνει ο Q στον Τζέιμς Μπόντ»

«Οι αντίπαλοί μας δεν αυξάνουν τις δυνατότητές τους τώρα στο ίδιο επίπεδο που ήταν κατά τη διάρκεια του αντιτρομοκρατικού παιχνιδιού. Αν σκεφτείτε τον κακό με το AK-47 και το IED και ίσως κάποιες συσκευές τηλεχειρισμού, δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες με μαχητές που που έχουν αφιερωθεί στα επιστημονικά εργαστήρια και την τεχνολογία. Έχουμε αφιερώσει κυβερνητικά προγράμματα για όλο και πιο νέα τεχνολογία, αγορές και έρευνα», είπε.

Βέβαια, μια τέτοια εξέλιξη καθιστά εργαλεία, όπως μη επανδρωμένα σκάφη παρωχημένα. «Όλοι μιλούν για UAV, αλλά οι ήπιες ομάδες που βρίσκονται στις 80 [συμμαχικές] χώρες» όπου οι ειδικές επιχειρήσεις αναπτύσσονται αθόρυβα, «δεν ωφελούνται από αυτά τα εργαλεία. Φανταστείτε, λοιπόν, τις ειδικές δυνάμεις σε οποιαδήποτε χώρα βρίσκονται, χωρίς UAV ώστε να βοηθήσουμε τους εταίρους μας να επιτύχουν τους στόχους τους» λέει ο Mathews.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024