Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λογαριασμοί ρεύματος: Κλείδωσε παράταση των επιδοτήσεων και του πλαφόν έως και τον Σεπτέμβριο

Λογαριασμοί ρεύματος: Κλείδωσε παράταση των επιδοτήσεων και του πλαφόν έως και τον Σεπτέμβριο

Αναμένεται έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης

Κλείδωσε η παράταση των έκτακτων μέτρων για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πέρυσι τον Αύγουστο και λήγει την 1η Ιουλίου του 2023, παρατείνεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Για το σκοπό αυτό αναμένεται και η έκδοση κοινής απόφασης των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών.

Επιδοτήσεις

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, παρατείνονται τα ακόλουθα έκτακτα μέτρα:

1. Ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς στη χονδρεμπορική αγορά. Πρόκειται για το πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής.

2. Η χορήγηση επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, αν κι εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.

3. Η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος

4. Η δυνατότητα της μετακίνησης των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο χωρίς την επιβολή οικονομικού πέναλτι…

5. Η ανακοίνωση από τους παρόχους των τιμολογίων ρεύματος του επόμενου μήνα στις 20 του τρέχοντος.

Κομισιόν

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενημερώσει σχετικώς και την Ευρ. Επιτροπή για τη συγκεκριμένη απόφαση. Το αίτημα, λένε οι πληροφορίες, θα σταλεί και γραπτώς.

Η κυβέρνηση έλαβε τη σχετική απόφαση για την παράταση των έκτακτων μέτρων στο ενδεχόμενο που απαιτηθεί η προστασία νοικοκυριών κι επιχειρήσεων από ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές ενέργειας.

Χαμηλά έσοδα από το πλαφόν

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα που συγκεντρώνονται από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, αυτά βαίνουν μειούμενα. Ο λόγος έχει να κάνει με την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και άρα με το ό,τι αυτές δεν ξεπερνούν το πλαφόν. Υπενθυμίζεται ότι έχουν οριστεί ανώτατες τιμές αποζημίωσης στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΡΑΑΕΥ μέχρι αυτές τις μέρες του Μαΐου έχουν ανακτηθεί μόλις 15 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο 43 εκ. ευρώ και τον Μάρτιο 52,6 εκ. ευρώ.

Η κυβέρνηση συγκεντρώνει και από άλλες πηγές έσοδα ώστε να διατηρεί απόθεμα στον «κουμπαρά» των επιδοτήσεων, που είναι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Αντιδράσεις

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, πως οι εκπρόσωποι των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν την παύση ισχύος των έκτακτων μέτρων υπογραμμίζοντας την αποκλιμάκωση των τιμών αλλά και την άρση στρεβλώσεων που προκαλούνται στην αγορά.

Μία από αυτές είναι και η έξαρση του ενεργειακού τουρισμού. Η απελευθέρωση της δυνατότητας των καταναλωτών να αλλάζουν χωρίς οικονομική ρήτρα προμηθευτή έχει φέρει ως αποτέλεσμα την αύξηση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Οι τελευταίοι αλλάζουν πάροχο αφήνοντας στον προηγούμενο ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το θεσμικό κενό της αντιμετώπισης των μπαταχτσήδων (αποκοπές μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας) έχει προκαλέσει την έξαρση του φαινομένου του ενεργειακού τουρισμού και την πίεση στα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών ενέργειας.

Πηγή: OT.GR

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024