Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελίνα Βερυκάκη: «Ισχυρό ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ, θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε»

Ελίνα Βερυκάκη: «Ισχυρό ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ, θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε»

Με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, δηλώνει η Ελίνα Βερυκάκη, θα αναζητήσουμε προγραμματικές συγκλίσεις και πρόσωπα κοινής αποδοχής. Δεν θα επιβάλουμε κανέναν, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα πως τα πρόσωπα οφείλουν να εκπροσωπούν τις συγκλίσεις σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

«Οι δημοσκοπήσεις που έχουμε εμείς στα χέρια μας έχουν διψήφιο και αρκετά πάνω από τη ‘βάση’ ποσοστό», λέει η υποψήφια στη Β’ Πειραιά με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελλάς (Ελίνα) Βερυκάκη και δηλώνει πως την επομένη των εκλογών θα υπάρξει κυβέρνηση.

Τονίζει, ωστόσο, πως το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται απέναντι σε δύο «επικίνδυνα» συστήματα εξουσίας, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας πρέπει να μπορεί να εκφράσει το πρόγραμμα και τις πολιτικές προτεραιότητες και να έχει αξιοπιστία.

«Δεν αναζητούμε τίποτα, διότι το πρόσωπο θα είναι κοινής αποδοχής», επιμένει η Ελίνα Βερυκάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα δεχόμασταν υπουργό Εξωτερικών κάποιον που πιστεύει στις ‘Πρέσπες του Αιγαίου’ ή έναν υπουργό Υγείας που υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ».

Σε κάθε περίπτωση, δηλώνει αισιόδοξη για την επιτυχία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, ζητώντας από τους πολίτες ένα ισχυρό ποσοστό, το οποίο θα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως συμπλήρωμα από κανέναν».

Είστε υποψήφια σε μία δύσκολη περιφέρεια για το ΠΑΣΟΚ, καθώς η τελευταία φορά που εξέλεξε βουλευτή στον Πειραιά ήταν το 2009. Τι πιστεύετε ότι έφταιξε για τη μεγάλη πτώση των ποσοστών του κόμματος ειδικά στον Πειραιά; Είστε αισιόδοξη ότι αυτή τη φορά θα γίνει η ανατροπή;

Τρεις δεκαετίες κυριαρχίας είχαμε ως ΠΑΣΟΚ, που καταφέραμε να κερδίσουμε την πρωτιά το 1981 και το διατηρήσαμε μέχρι τις εκλογές του 2009. Μάλιστα, σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το 1981 και το 1993 συγκεντρώσαμε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Η ανατροπή έγινε στις εκλογές του 2012, όπου το πληρώσαμε όλο το «μάρμαρο» της οικονομικής κρίσης και ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπατώντας τον Πειραϊκό λαό, εξυπηρέτησε το αφήγημά του ότι είναι η διάδοχος κατάστασή μας.

Πλέον το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που είναι συνδεδεμένο από το ίδρυσή του με τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, επέστρεψε ανακτώντας τη δυναμική του για να χαλάσει τα σχέδια της εγχώριας ελίτ και της αρπαγής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρός λαός. Αυτοί είμαστε. Το λαογέννητο Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου αγκαλιάζει ξανά τις αγωνίες, τις ελπίδες και την προοπτική της Περιφέρειάς μας.

Η στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη να θέσει ως όρο, προκειμένου να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, φαίνεται να μην τον ωφέλησε δημοσκοπικά, αφού το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μοιάζει «καθηλωμένο» σε μονοψήφια ποσοστά. Πιστεύετε ότι ήταν λάθος επιλογή, δεδομένου ότι στις περισσότερες μετρήσεις οι πολίτες δεν συμφωνούν με την άποψη του αρχηγού του κόμματός σας;

Καταρχήν, θα ήθελα να σας αναφέρω πως οι δημοσκοπήσεις που έχουμε εμείς στα χέρια μας έχουν διψήφιο και αρκετά πάνω από τη «βάση» ποσοστό.

Όπως ξεκάθαρα έχουμε πει επανειλημμένως, με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό θα αναζητήσουμε προγραμματικές συγκλίσεις και πρόσωπα κοινής αποδοχής. Δεν θα επιβάλουμε κανέναν, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα πως τα πρόσωπα οφείλουν να εκπροσωπούν τις συγκλίσεις σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Για παράδειγμα, δεν θα δεχόμασταν υπουργό Εξωτερικών κάποιον που πιστεύει στις «Πρέσπες του Αιγαίου» ή έναν υπουργό Υγείας που υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης-Τσίπρας είναι δύο ουδέτερα πρόσωπα; Τα έχουν πάει καλά; Αν συμφωνούν ότι δεν κάνουν πίσω και θεωρούν ότι πρέπει όποιος είναι πρώτος να είναι και ο πρωθυπουργός, ας υπογράψουν ένα προγαμιαίο συμβόλαιο και ας συγκυβερνήσουν. Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας πρέπει να μπορεί να εκφράσει το πρόγραμμα και τις πολιτικές προτεραιότητες και να έχει αξιοπιστία. Δεν αναζητούμε τίποτα, διότι το πρόσωπο θα είναι κοινής αποδοχής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι θα έχουμε κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, ωστόσο, έχει δηλώσει πως αν δεν συγκεντρώσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό δεν θα συμμετέχει σε κάποια κυβέρνηση συνεργασίας. Θα επιμείνει το κόμμα σας σε αυτή τη «γραμμή», όπως και στον όρο για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ακόμη κι αν υπάρξει ο κίνδυνος να πάμε σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις;

Κυβέρνηση θα υπάρξει. Θα ψηφίσει ο σοφός λαός, θα δούμε τους συσχετισμούς και θα δούμε ο καθένας βάσει της ιδεολογίας και των προτεραιοτήτων του πώς θα κυβερνηθεί η χώρα.

Θέλετε να είναι μία κυβέρνηση όπως η σημερινή, που χαϊδεύει ολιγάρχες και εταιρείες, με αποτέλεσμα να φτωχοποιείται ο λαός μας και να διευρύνονται οι ανισότητες;

Κάποιοι επισείουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, κυρίως τα συστημικά ΜΜΕ. Κυβέρνηση θα υπάρχει την επομένη των εκλογών. Το θέμα όμως είναι τι κυβέρνηση θα έχουμε; Μια κυβέρνηση που χαϊδεύει τους ισχυρούς ή μια κυβέρνηση που θα λειτουργήσει προς όφελος του λαού και του δημοσίου συμφέροντος.

Θέλουμε ισχυρή εντολή προς το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με ένα ισχυρό ποσοστό, για να συζητήσουμε με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις το πρόγραμμά μας και εφόσον συμφωνήσουμε σε αυτό, θα δούμε και τα πρόσωπα. Εμείς δεν έχουμε αγωνία για την προσωπική επιβίωση ούτε του κ. Μητσοτάκη ούτε του κ. Τσίπρα. Έχουμε αγωνία για την επιβίωση του ελληνικού λαού με ελπίδα και προοπτική.

Είστε πρόθυμοι ως κόμμα να συνεργαστείτε με τη Νέα Δημοκρατία, εφόσον υπάρξει μία προγραμματική συμφωνία, παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών εις βάρος και του Νίκου Ανδρουλάκη; Είναι αρκετό για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια τέτοια συνεργασία;

Δεν περιμένουμε σφραγίδα εθνικών φρονημάτων από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Γνωριζόμαστε όλοι καλά σε αυτόν τον τόπο. Ποιοι έχουμε σχέση με τα ξένα και ισχυρά συμφέροντα, ποιοι είμαστε γόνοι και ποιοι εκπροσωπούμε γνήσια τις αγωνίες του απλού μαχόμενου ελληνικού λαού.

Δήλωσε πως περιμένει από τη Δικαιοσύνη να κληθεί η Εισαγγελέας της ΕΥΠ,  προκειμένου να εξηγήσει πώς «νομιμοποίησε» με την υπογραφή της την παρακολούθηση του Προέδρου μας, με το ψευδές αιτιολογικό του «εθνικού κινδύνου».

Εμείς θα είμαστε η παράταξη, που θα εγγυηθεί το τέλος αυτής της θεσμικής παρακμής.

Δεν ξεχνά ο λαός τι σημαίνει Δεξιά, τι σημαίνει συντήρηση. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για να αποδείξουμε ότι αυτή η παράταξη, με την αναγέννησή της, θα δείξει ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύετε πως μπορούμε να συνεργαστούμε με τέτοια καθεστώτα;

Οι διαφορές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετές και έχουν καταγραφεί. Ωστόσο, δεν νιώθετε ιδεολογικά πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη Νέα Δημοκρατία; Ή πιστεύετε στη λογική τού «όλοι είναι ίδιοι»;

Εμείς ό,τι λέμε προεκλογικά, θα εφαρμόσουμε και την επόμενη μέρα των εκλογών. Είναι ζήτημα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, που πρέπει να επιδεικνύουμε στην πολιτική. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν το 2015, μιλούσε για σεισάχθεια και την επόμενη μέρα των εκλογών, όχι μόνο σεισάχθεια δεν έκανε, αλλά ξεκίνησε να ξηλώνει τον νόμο του ΠΑΣΟΚ του 2010 για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν τα λέω εγώ ή ο κ. Ανδρουλάκης αυτά, τα επιβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος υπερασπιζόταν την ανάγκη τα ξένα funds να έρθουν και να πάρουν τα κόκκινα δάνεια.

Αγωνιζόμαστε απέναντι σε δύο επικίνδυνα συστήματα εξουσίας. Που αντί για ενότητα και προοπτική, παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια και επιλέγουν μόνο τον διχασμό και την τοξικότητα. Αντί για ελπίδα, επενδύουν στον φόβο. Δεν διστάζουν να επιστρατεύσουν το ψηφιακό τους παρακράτος για να κατακτήσουν την εξουσία.

Βρισκόμαστε  απέναντι και στους δύο και πορευόμαστε στην δική μας όχθη. Την όχθη του καθήκοντος, της διαφάνειας, του σεβασμού των δημοκρατικών αρχών και θεσμών, της δημιουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών και της «Διαύγειας».

Λέμε, λοιπόν, μην ενδώσετε στην τρομοκρατία και τον φόβο. Επενδύστε στην ελπίδα και την προοπτική για εσάς, τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας. Θυμηθείτε ποια είναι η παράταξη, που έδωσε αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό. Ποια είναι η παράταξη, που έφτιαξε τα μεγάλα έργα. Ποια είναι η παράταξη, που έφερε την ποιοτική δημοκρατία και ποιοι είναι εκείνοι, που μας καταδικάζουν σε μια χώρα χαμένων ευκαιριών

Θέλουμε ένα ισχυρό ποσοστό, το οποίο θα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως συμπλήρωμα από κανέναν.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε – όπως δήλωνε – να κινηθεί θεσμικά στο θέμα των υποκλοπών και να μην «ανεβάσει» τους τόνους μέχρι πρόσφατα. Τι άλλαξε και φθάσαμε στο «να πάνε φυλακή οι υπεύθυνοι» στη διάρκεια του debate, παραμονές εκλογών; Και εφόσον πιστεύει ότι κύριος υπεύθυνος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί δεν δηλώνει καθαρά πως η δήλωσή του αυτή αφορά πρωτίστως στον πρωθυπουργό;

Έχουμε σταθερή στάση για θεσμούς και Δημοκρατία στη χώρα μας.

Το ότι ο πρόεδρός μας δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία, το έχει καταλάβει κάθε Έλληνας πολίτης.

Κίνδυνο αποτελεί για τη Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό και παρακολουθήθηκε. Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη δεν φτάνει. Στόχος μας είναι να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος και εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα.

Η Δικαιοσύνη θα κάνει σωστά τη δουλειά της και όποιος έχει βλάψει το δημόσιο συμφέρον θα βρεθεί προ των ευθυνών του. Στην Ευρώπη, όποιος έχει ποινικές ευθύνες, τις αντιμετωπίζει.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024