Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το δώρο του Πριγκόζιν στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το δώρο του Πριγκόζιν στο Κίεβο

Ο Πριγκόζιν ήταν έτοιμος να δώσει τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων αν οι Ουκρανοί υποχωρούσαν από την Μπαχμούτ

Οι διαρροές των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου συνεχίζονται. Δημοσίευμα της Washington Post, αποκαλύπτει πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, βλέποντας τις δυνάμεις του Wagner Group, να μειώνονται, πρότεινε στην Ουκρανία μία συμφωνία. Οι διοικητές της Ουκρανίας θα διέταζαν την υποχώρηση των στρατευμάτων τους από την περιοχή γύρω από την Μπαχμούτ και ο ίδιος θα έδινε στο Κίεβο πληροφορίες για τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, τις οποίες η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να τους επιτεθεί.

Σύμφωνα με τα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Πριγκόζιν μετέφερε την πρόταση αυτή μέσω των επαφών του  στη διεύθυνση στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, με τις οποίες διατηρεί μυστικές επικοινωνίες κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ποιες θέσεις αποκάλυψε ο Πριγκόζιν

Το έγγραφο που διέρρευσε δεν καθιστά σαφές ποιες θέσεις ρωσικών στρατευμάτων προσφέρθηκε να αποκαλύψει ο Πριγκόζιν. Δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο Πριγκόζιν έχει μιλήσει αρκετές φορές με την ουκρανική διεύθυνση πληροφοριών, γνωστή ως HUR.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Πριγκόζιν επέκτεινε την προσφορά σχετικά με τον Μπαχμούτ περισσότερες από μία φορές, αλλά το Κίεβο την απέρριψε επειδή οι αξιωματούχοι δεν εμπιστεύονται τον Πριγκόζιν και θεώρησαν ότι οι προτάσεις του θα μπορούσαν να είναι ανειλικρινείς.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε επίσης ότι υπάρχουν παρόμοιες αμφιβολίες στην Ουάσινγκτον σχετικά με τις προθέσεις του Πριγκόζιν. Οι Ουκρανοί και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητες πληροφορίες.

«Οι διαρροές ωφέλησαν τη Ρωσία»

Σε συνέντευξή του στην Washington Post αυτόν τον μήνα, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δεν επιβεβαίωσε τις επαφές με τον Πριγκόζιν. Ο Ουκρανός ηγέτης εξέφρασε επίσης αντιρρήσεις για τη δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων πληροφοριών και δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι διαρροές ωφέλησαν τη Ρωσία.

Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την απογοήτευση του Πριγκόζιν από τον σκληρό αγώνα στη Μπαχμούτ. Έχει παραπονεθεί, δημόσια και ιδιωτικά, ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει δώσει στους μαχητές του τα πυρομαχικά και τους άλλους πόρους που χρειάζονται για να επιτύχουν. Η Μπαχμούτ έχει δει μερικές από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου. Τους τελευταίους μήνες, τόσο οι ρωσικές, όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επιδοθεί priσε συνεχείς μάχες, οι οποίες συνεχίζονται με τους Ρώσους να έχουν υποστεί πολλές απώλειες.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος υποσχέθηκε να πάρει τον έλεγχο της πόλης έως τις 9 Μαΐου, εγκαίρως για τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας, απείλησε πρόσφατα δημοσίως να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη μάχη. Μία απειλή που δεν πραγματοποίησε.

Διεκδικεί περισσότερη εξουσία ο Πριγκόζιν

Άλλα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που αναρωτιούνται κατ’ ιδίαν πώς να απαντήσουν στην κριτική του Πριγκόζιν για τις επιδόσεις του στρατού και στις απαιτήσεις του για περισσότερους πόρους, τις οποίες προφανώς παραδέχθηκαν ότι δεν ήταν παράνομα παράπονα. Τα έγγραφα μιλούν επίσης για έναν αγώνα εξουσίας μεταξύ του Πριγκόζιν και κορυφαίων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σοϊγκού.

Σε αυτό το τεταμένο σκηνικό, ο Πριγκόζιν διατηρούσε μυστική σχέση με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, η οποία, εκτός από τηλεφωνικές κλήσεις, περιλαμβάνει προσωπικές συναντήσεις με αξιωματικούς της HUR σε μια απροσδιόριστη χώρα της Αφρικής, αναφέρεται σε ένα έγγραφο. Οι δυνάμεις του Wagner Group παρέχουν ασφάλεια σε αρκετές κυβερνήσεις στην ήπειρο.

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν από τις ΗΠΑ δείχνουν τον Πριγκόζιν να θρηνεί για το βαρύ τίμημα που έχουν προκαλέσει οι μάχες στις δικές του δυνάμεις και να παροτρύνει την Ουκρανία να χτυπήσει σκληρότερα κατά των ρωσικών στρατευμάτων.

Τα δώρα του Πριγκόζιν στην Ουκρανία

Σύμφωνα με ένα ακόμη έγγραφο, ο Πριγκόζιν είπε σε έναν αξιωματικό των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών ότι ο ρωσικός στρατός αντιμετώπιζε προβλήματα με τον εφοδιασμό σε πυρομαχικά. Ο ίδιος συμβούλευσε τις ουκρανικές δυνάμεις να κάνουν μια επίθεση στα σύνορα της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία έχει προσαρτήσει παράνομα, ενώ το ηθικό των ρωσικών στρατευμάτων ήταν χαμηλό.

Η έκθεση αναφερόταν επίσης σε άλλες πληροφορίες που σημείωναν ότι ο Πριγκόζιν γνώριζε την πτώση του ηθικού των δυνάμεων του Wagner Group και ότι ορισμένοι από τους μαχητές του δίστασαν στις διαταγές να αναπτυχθούν στην περιοχή Μπαχμούτ υπό σφοδρά πυρά, από φόβο μήπως υποστούν περισσότερες απώλειες.

Σε καιρό πολέμου, δεν είναι ασυνήθιστο για τα αντίπαλα μέρη να διατηρούν κάποια μορφή επικοινωνίας. Και τα έγγραφα δεν αποκαλύπτουν την πρόθεση του Πριγκόζιν να συνομιλήσει με τους πρώην εχθρούς του στην Ουκρανία. Σε συνέντευξή του, ένας Ουκρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τις επαφές στο πνεύμα του «να κρατάς τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς σου πιο κοντά».

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024