Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο διάδοχος του Μπάφετ και τα 700 δισ. δολάρια

Ο διάδοχος του Μπάφετ και τα 700 δισ. δολάρια

Oι μέτοχοι της Berkshire είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον άνθρωπο τον οποίο έχει παρουσιάσει ως επικρατέστερο συνεχιστή του

Επενδύσεις και στοιχεία ενεργητικού ύψους άνω των 700 δισ. δολαρίων καλείται να διαχειριστεί ο Γκρεγκ Εϊμπελ, τον οποίο ο γκουρού των επενδύσεων Ουόρεν Μπάφετ έχει παρουσιάσει ως τον διάδοχό του στην ηγεσία της Berkshire Hathaway – όταν αποφασίσει να αποχωρήσει από αυτή. Μπορεί μια τέτοια κίνηση να μη διαφαίνεται πως θα γίνει άμεσα, αλλά τα ερωτήματα σχετικά με το πόσο καιρό ακόμη ο 92χρονος Ουόρεν Μπάφετ και το δεξί του χέρι, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, ο 99χρονος Τσάρλι Μάνγκερ, θα μπορούν να διευθύνουν την Berkshire Hathaway, απασχολούν εδώ και κάποιο καιρό τους επενδυτές.

Ο 60χρονος Εϊμπελ κατέχει από το 2018 τη θέση του αντιπροέδρου της Berkshire με καθήκοντα να επιβλέπει ορισμένες από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της εταιρείας, όπως είναι η διαχείριση των σιδηροδρόμων BNSF και του ενεργειακού βραχίονα Berkshire Hathaway Energy. Επίσης επιβλέπει επενδύσεις στο λιανικό εμπόριο και γενικότερα επενδύσεις για ό,τι δεν σχετίζεται με ασφάλειες για τις οποίες υπάρχει άλλο στέλεχος της Berkshire.

Το όνομά του άρχισε να συζητείται το 2021 ως πιθανός διάδοχος του Μπάφετ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αλλά φέτος ο γκουρού των επενδύσεων – και κατά πολλούς ο πιο πετυχημένος επενδυτής στον κόσμο – αναφέρθηκε για πρώτη φορά τόσο ευθέως στο θέμα.

Ο Μπάφετ είπε στους μετόχους ότι ο Εϊμπελ είχε αποδείξει πόσο καλό διαχειριστής κεφαλαίων είναι και ότι δεν έχει εξετάσει άλλη εναλλακτική για να ηγηθεί της εταιρείας. «Δεν έχω δεύτερη επιλογή», είπε ο Μπάφετ. «Αν συνέβαινε κάτι στον Γκρεγκ, θα έλεγα στους διευθυντές ότι υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε.

Στη φετινή ετήσια γενική συνέλευση στην Ομαχα, το «Γούντστοκ του Καπιταλισμού», όπως έχει συνηθίσει να λέγεται, οι παρευρισκόμενοι μέτοχοι της Berkshire είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον άνθρωπο τον οποίο ο Μπάφετ έχει παρουσιάσει ως επικρατέστερο διάδοχό του όταν θα έλθει η ώρα να αποχωρήσει.

Μόλις πέρσι, στην ίδια γενική συνέλευση της Berkshire ο Εϊμπελ είχε κρατήσει πολύ χαμηλό προφίλ. Ομως φέτος ο άνθρωπος που αναμένεται να ηγηθεί του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων με ενεργητικό άνω των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να φωτογραφηθεί μαζί με δεκάδες μετόχους και άλλους παρευρισκομένους, οι οποίοι έσπευσαν να του μιλήσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του.

Οπως είπε για τον Εϊμπελ ο Μπάφετ αστειευόμενος, εκείνος κάνει όλη τη δουλειά κι εγώ κερδίζω τις υποκλίσεις – είναι ακριβώς αυτό που ήθελα». «Ξέρει περισσότερα για τα άτομα, την εταιρεία, τα έχει περάσει όλα… Δεν με έχουν δει στο BNSF Railroad για 10, 12 χρόνια ή κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο Μπάφετ.

Aνταγωνισμός

Ο Μπάφετ αποκάλυψε επίσης ότι σε αντίθεση με ό,τι πολλοί πίστευαν δεν υπήρχε ανταγωνισμός μεταξύ του Εϊμπελ και του Ατζίτ Τζέιν, αντιπροέδρου ασφαλιστικών εργασιών της Berkshire, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Οι δυο τους θεωρούνταν ως κορυφαίοι διεκδικητές για την πιο υψηλή θέση της Berkshire από τότε που προήχθησαν σε αντιπροέδρους το 2018.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα ο Εϊμπελ είναι γνωστός για τη μεγάλη του εμπειρία στον κλάδο της ενέργειας. Η Berkshire απέκτησε τη MidAmerican Energy το 1999 και ο Εϊμπελ έγινε διευθύνων σύμβουλος της MidAmerican Energy το 2008, έξι χρόνια πριν μετονομαστεί σε Berkshire Hathaway Energy, το 2014.

Το 2022 η Berkshire ζήτησε να επενδυθούν σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή περισσότερης αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων έχει αυξήσει δραματικά τις επενδύσεις του σε δύο παραδοσιακές εταιρείες ενέργειας, την Occidental Petroleum και τη Chevron.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024