Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπορεί ένα τζάκετ να κοστίζει 3 εκατ. δολάρια; Ναι, αν το φοράει ο «Θεός»

Μπορεί ένα τζάκετ να κοστίζει 3 εκατ. δολάρια; Ναι, αν το φοράει ο «Θεός»

Σε δημοπρασία το τζάκετ του Μάικλ Τζόρνταν από τους Ολυμπιακούς του 1992

Το πιο πολυσυζητημένο αθλητικό τζάκετ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων το οποίο φορούσε ο Μάικλ Τζόρνταν στην απονομή των μεταλλίων, το 1992 στη Βαρκελώνη, αλλά προσπάθησε να το κρύψει με την αμερικανική σημαία, βγαίνει σε πλειστηριασμό. Η τιμή του υπολογίζεται πως μπορεί να φτάσει τα τρία εκατ. δολάρια.

Στην πρώτη, στην αυθεντική Ντριμ Τιμ που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, όλα τα αστέρια της εθνικής ομάδας μπάσκετ των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν υποχρεωμένα να φορέσουν στην απονομή του χρυσού μεταλλίου, το αθλητικό τζάκετ της Reebok που ήταν χορηγός της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ. Ο Μάικλ Τζόρνταν που ήταν ταυτισμένος με τη Nike, δεν μπορούσε να το αποδεχτεί. Όταν ήρθε η κρίσιμη στιγμή της απονομής υπάκουσε στις εντολές της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας του, ωστόσο κάλυψε το τζάκετ με την αστερόεσσα την οποία τοποθέτησε στον δεξί του ώμο   που βρισκόταν το λογότυπο της εταιρίας.

Μετά την ολοκλήρωση του τελετουργικού ο Τζόρνταν έβγαλε το τζάκετ και το πέταξε σε μια γωνιά. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του NBA Μπράιαν ΜακΙντάιρ που συμμετείχε στην αμερικανική αποστολή το μάζεψε αλλά ο Τζόρνταν του είπε να το κρατήσει. «Πάρτο. Σίγουρα δεν το θέλω», του είπε.

Δύο χρόνια αργότερα σε μια εκδήλωση προς τιμήν του μύθου του NBA που στο μεταξύ προσπαθούσε να κάνει καριέρα στο μπέιζμπολ, ο ΜακΙντάιρ του επέστρεψε το τζάκετ. Τότε ο Τζόρνταν πήρε ένα μαρκαδόρο και έγραψε πάνω στο ρούχο: «Στον Μπράιαν. Ευχαριστώ για όλα. Μάικλ Τζόρνταν» και του το επέστρεψε.

To… τρολάρισμα

Το 2018 η Reebok πληροφορήθηκε πως οι παραγωγοί του Last Dance αφιέρωσαν σχεδόν μισό επεισόδιο στην ιστορία του τζάκετ και αποφάσισαν να τρολάρουν τον Μάικλ Τζόρνταν επαναπροωθώντας το στην αγορά στην τιμή των 80 δολαρίων.

Ο ΜακΙντάιρ κράτησε το τζάκετ για 29 χρόνια και τώρα θεωρεί πως ήρθε η στιγμή να χωρίσουν οι δρόμοι τους. Ενημέρωσε σχετικά και τον Τζόρνταν ο οποίος φυσικά δεν είχε καμία αντίρρηση.

Τη δημοπρασία έχει αναλάβει ο οίκος Sotheby´s. Θα γίνει ηλεκτρονικά αλλά το τζάκετ θα εκτίθεται στη Νέα Υόρκη 24 με 28 Ιουνίου.

«Το να μπορείς να πουλήσεις αυτό το κειμήλιο από ένα τόσο ιστορικό παγκόσμιο γεγονός – ένα γεγονός που συχνά πιστώνεται για τον πολλαπλασιασμό της δημοτικότητας και της παγκόσμιας εμβέλειας του μπάσκετ – είναι τόσο σπάνιο όσο και απαράμιλλο», δήλωσε ο Brahm Wachter, επικεφαλής του τμήματος streetwear και σύγχρονων συλλεκτικών αντικειμένων του Sotheby’s. Και πρόσθεσε:

«Και πέρα από τη θρυλική θέση του στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, το τζάκετ αντιπροσωπεύει την έντονη και αφοσιωμένη πίστη του Μάικλ Τζόρνταν στη Nike, μια μετασχηματιστική και επαναστατική συνεργασία   που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024