Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τυνησία: Μακελειό με 4 νεκρούς κοντά σε εβραϊκή συναγωγή της Τζέρμπα (Προσοχή! Σκληρές εικόνες)

Τυνησία: Μακελειό με 4 νεκρούς κοντά σε εβραϊκή συναγωγή της Τζέρμπα (Προσοχή! Σκληρές εικόνες)

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών κοντά στην εβραϊκή συναγωγή στο νησί Τζέρμπα της Τυνησίας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ετήσιο προσκύνημα.

Δύο επισκέπτες και δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε πυροβολισμούς κοντά στην αρχαία συναγωγή El Ghriba (γνωστή και ως συναγωγή Τζέρμπα), στην Τζέρμπα της Τυνησίας χθες Τρίτη (στη φωτογραφία από το Twitter, επάνω, ένοπλοι φρουροί στην είσοδο της συναγωγής). Αλλοι πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και 4 επισκέπτες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

«Επικρατεί μεγάλος πανικός»

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι επισκέπτες ήταν πιστοί που συμμετείχαν σε προσκύνημα στη συναγωγή, σύμφωνα με την ισραηλινή The Jerusalem Post.

Το μέλος της εβραϊκής κοινότητας, ονόματι Αϊτάν, ανέφερε ότι «επικρατεί μεγάλος πανικός εδώ. Είμαστε αποκλεισμένη στη συναγωγή και επίσης στον ξενώνα κοντά στη συναγωγή».

Μία ώρα έπειτα από την έναρξη της επίθεσης, ο Αϊτάν έγραψε στο Twitter ότι «η επίθεση δεν τελείωσε. Ακούμε πυροβολισμούς. Υπάρχουν νεκροί. Είμαστε ακόμα πολιορκημένοι στη συναγωγή. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Προσευχηθείτε για εμάς».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας, ένας φρουρός στο ναυτικό κέντρο της Εθνικής Φρουράς στην Τζέρμπα σκότωσε συνάδελφό του και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τη συναγωγή El Ghriba και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως τους φρουρούς ασφαλείας της συναγωγής που τον αντιμετώπισαν και τον σκότωσαν.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας επιβεβαίωσε ότι η συναγωγή είναι αποκλεισμένη και ασφαλής και ότι διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί το κίνητρο του δολοφόνου.

Χιλιάδες Εβραίοι

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο La-Croix, χιλιάδες Εβραίοι απ’ όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί στην αρχαία συναγωγή El Ghriba στην Τυνησία, την αρχαιότερη στην Αφρική, «για ένα ετήσιο πενθήμερο προσκύνημα που ξεκινά 33 ημέρες μετά το Πάσχα», και ονομάζεται Lag Baomer.

Κατά τις ημέρες του προσκυνήματος στη συναγωγή El Ghriba, «οι Εβραίοι ανάβουν κεριά πριν μπουν σε μια μικρή σπηλιά όπου υποτίθεται ότι βρίσκεται η πέτρα του ναού του Σολομώντα. Στη συνέχεια ανταλλάσσουν αποξηραμένα φρούτα και γλυκά», προσθέτει το La-Croix.

Περίπου 1.500 Εβραίοι ζουν στην Τζέρμπα σήμερα. Αυτή η εβραϊκή κοινότητα είχε 100.000 μέλη, τα περισσότερα από τα οποία έφυγαν τη δεκαετία του 1950.

Το νησί των Λωτοφάγων

Τοπικές παραδόσεις αναφέρουν ότι η Τζέρμπα είναι το νησί των Λωτοφάγων από το οποίο πέρασε ο Οδυσσέας κατά την περιπλάνησή του.

Τα μέτρα ασφαλείας στη συναγωγή της έγιναν πολύ πιο αυστηρά μετά τη βομβιστική επίθεση της Αλ Κάιντα το 2002, όταν 21 δυτικοί τουρίστες βρήκαν τραγικό θάνατο.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024