Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εύα Καϊλή: Έρευνα για το δίκτυο EU40 όπου προήδρευε - Αποχώρησαν πολλοί νέοι ευρωβουλευτές, τι δείχνουν τα στοιχεία

Εύα Καϊλή: Έρευνα για το δίκτυο EU40 όπου προήδρευε – Αποχώρησαν πολλοί νέοι ευρωβουλευτές, τι δείχνουν τα στοιχεία

Το Politico αποκαλύπτει ότι το δίκτυο EU40 φαίνεται να είχε γίνει εργαλείο σκληρού λόμπινγκ για εταιρείες τεχνολογίας.

Σε άλλη μια αποκάλυψη που αφορά την Εύα Καϊλή προχωρά το Politico. Το γνωστό Μέσο, σε ρεπορτάζ του, γράφει ότι το δίκτυο νέων ευρωβουλευτών EU40 ερευνάται αφού φαίνεται να είχε γίνει εργαλείο σκληρού λόμπινγκ για εταιρείες τεχνολογίας.

Ποια είναι η σχέση του EU40 με την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατηγορείται για το Qatargate; Η Εύα Καϊλή ήταν η πρόεδρος του συγκεκριμένου δικτύου από το 2019 και μετά.

Το Politico σημειώνει ότι από όταν οι βελγικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη της Καϊλή, η προσοχή τους στράφηκε και σε όσους συνεργάζονταν με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και τα μέλη του δικτύου EU40.

Σύμφωνα με το Politico, το συγκεκριμένο δίκτυο έθεσε σε διαθεσιμότητα την Εύα Καϊλή μόλις η ίδια κατηγορήθηκε για το σκάνδαλο του Qatargate τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μάλιστα, στη συνέχεια ορισμένοι ευρωβουλευτές και άλλοι συνεργάτες του δικτύου διέκοψαν τους δεσμούς τους με το EU40, υποστηρίζοντας ότι καταχωρήθηκαν ως μέλη του χωρίς να το γνωρίζουν ή να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Το δίκτυο, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ενεργό και πρόσφατα ξεκίνησε εκ νέου ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του και τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εμπλέκεται στο Qatargate;

Το Politico σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το EU40 έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα. Ωστόσο, πρώην μέλη του που μίλησαν στο γνωστό Μέσο αποκάλυψαν ότι μεγάλοι εταιρικοί χορηγοί μπορούσαν να πληρώσουν για πρόσβαση σε νομοθέτες που ήταν νέοι, τεχνολογικά καταρτισμένοι, με επιρροή – και ίσως αφελείς.

Πολλοί ευρωβουλευτές ήταν ευτυχείς που τους κερνούσαν, τους παρέθεταν δείπνα, αλλά και τους ασκούσαν πιέσεις για περισσότερο από μια δεκαετία.

Όταν, όμως, «έσκασε» το Qatargate και οι κατηγορίες για την Εύα Καϊλή, πολλοί έτρεξαν προς την έξοδο, όπως χαρακτηριστικά γράφει το Politico.

«Το επίσημο μήνυμά τους είναι: ‘Με χρηματοδοτείς, οργανώνω μια εκδήλωση για σένα’. Το ανεπίσημο μήνυμά τους είναι: ‘Με χρηματοδοτείς, σου δίνω πρόσβαση σε αυτόν ή εκείνον τον ευρωβουλευτή, προσκαλώ αυτό ή εκείνο το πρόσωπο’», δήλωσε μια πηγή από εταιρεία συνεργάστηκε με το δίκτυο EU40 και η οποία δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από τον εργοδότη της να μιλήσει επίσημα.

Πόσοι ευρωβουλευτές συμμετέχουν

Ένα αρχείο του σάιτ του EU40 από τον Δεκέμβριο αναφέρεται σε 71 νομοθέτες που περιλαμβάνονται στο «δίκτυό» του και έξι στο διοικητικό του συμβούλιο.

Τώρα ο ιστότοπος εμφανίζει μόλις 56 μέλη – εκεί που κάποτε υπήρχαν λεπτομέρειες για ένα «βαρύ συμβούλιο» ευρωβουλευτών υπό την προεδρία της Καϊλή, ο ιστότοπος εμφανίζει τώρα μόνο τρία «στελέχη».

Τον Άνταμ Μουκτάρ και δύο κατώτερους υπαλλήλους. Ο Μουκτάρ δήλωσε ότι ένα «νέο διοικητικό συμβούλιο» θα παρουσιαστεί μετά από μια «φάση αναδιοργάνωσης».

Το 2007, ο Μουκτάρ, ο οποίος έχει υπηρετήσει τουλάχιστον δώδεκα ευρωβουλευτές σε μια δεκαετή καριέρα στο Ευρωκοινοβούλιο και σήμερα εργάζεται ως βοηθός για τέσσερις από αυτούς, συνίδρυσε την ομάδα που θα εξελίχθηκε στο δίκτυο EU40.

Στη συνέχεια το Politico περιγράφει πώς το δίκτυο άλλαξε ρόλο, πώς άλλαξε συνολικά το παιχνίδι. Οι νέοι ευρωβουλευτές, οι οποίοι ξεκίνησαν ως πελάτες του δικτύου, έγιναν το προϊόν του.

Από τότε, οι ευρωβουλευτές «επιδεικνύονταν στις εκδηλώσεις», το θέμα των οποίων αποφασιζόταν από τους εταιρικούς χορηγούς, δήλωσε πρώην υπάλληλος του EU40, ζητώντας ανωνυμία για να μιλήσει ειλικρινά για έναν πρώην εργοδότη.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις «μπορούσαν να διοργανώνουν δείπνα δικτύωσης, να δίνουν ομιλίες» υπό τη σημαία του EU40 και να επιλέγουν ποιοι ευρωβουλευτές θα κάθονταν δίπλα στα στελέχη τους, αφηγήθηκε ο υπάλληλος.

Το αρνείται ο Μουκτάρ

Ο Μουκτάρ το αρνείται αυτό, λέγοντας ότι τα εταιρικά μέλη μπορούν μόνο να προτείνουν εκδηλώσεις, αλλά οι τελικές αποφάσεις «είναι στα χέρια των ευρωβουλευτών που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις».

Ο ιστότοπος του EU40 δείχνει ότι στα εταιρικά μέλη περιλαμβάνονται οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες Google και Microsoft, οι φαρμακευτικές εταιρείες AstraZeneca και Johnson & Johnson, καθώς και οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας Huawei και TikTok. Ο ιστότοπος αναφέρει: «Αποστολή μας είναι να εξυπηρετήσουμε τους νέους βουλευτές κάτω των 40 ετών και να ενισχύσουμε τον ρόλο τους μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ο Μουκτάρ δήλωσε ότι η EU40 άρχισε να βασίζεται σε εταιρικούς χορηγούς για να διαθέτει καλύτερη δομή σε αυτό που θεωρούσε ως χρήσιμο δίκτυο υποστήριξης για τους ευρωβουλευτές.

«Οι ευρωβουλευτές (σ.σ. στο διοικητικό συμβούλιο) ήταν της γνώμης ότι οι συνεισφορές των ευρωβουλευτών από μόνες τους θα ήταν ανεπαρκείς για την επαγγελματική λειτουργία του δικτύου και θα μείωναν επιπλέον τον αριθμό των ευρωβουλευτών που θα ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν», δήλωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν λαμβάνει καμία οικονομική αποζημίωση από το δίκτυο – εκτός από ένα εταιρικό αυτοκίνητο, ένα τηλέφωνο και χρήματα για γεύματα που σχετίζονται με την εργασία του δικτύου.

Ωστόσο, φαίνεται να απολαμβάνει την παράλληλη απασχόληση: στα τέλη του 2021, μαζί με τον συνάδελφό του στο EU40, Αλεσάντρο Ντα Ρολντ, δημιούργησαν το «Ευρωπαϊκό Φόρουμ Έξυπνων Χωριών» μαζί με τον Σλοβένο ευρωβουλευτή Φρανκ Μπόγκοβιτς, το οποίο μοιράζεται τη διεύθυνση και την εταιρική δομή με το EU40.

Η σχέση του Ντα Ρολντ με την Εύα Καϊλή

Τον Απρίλιο, ο Ντα Ρολντ εγκατέλειψε τη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος. Ήταν έμμισθος υπάλληλος από το 2019 και, από τον Σεπτέμβριο του 2022, είχε ταυτόχρονα υπηρετήσει ως έμμισθος σύμβουλος της Εύας Καϊλή, σύμφωνα με τον ιστότοπο διαφάνειας ParlTrack.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές λένε ότι δεν γνώριζαν ότι προβάλλονται στον ιστότοπο του EU40 ως μέρος του «δικτύου» του. Ο Νίκλας Νίνας, ένας Γερμανός από τους Πράσινους – ο οποίος απασχολούσε τον Μουκτάρ ως βοηθό – δήλωσε στο Politico ότι όταν βρήκε το όνομά του στον ιστότοπο του EU40 τον Δεκέμβριο, ζήτησε προσωπικά από τον Mουκτάρ να το αφαιρέσει.

«Του το είπα: Όχι εξαιτίας της Εύας (σ.σ. Καϊλή), αλλά απλώς εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο κάνουν όλες τις εκδηλώσεις τους με ιδιωτικούς φορείς», δήλωσε ο Νίνας. Ο ίδιος είπε ότι ζήτησε από τον Μουκτάρ «γραπτή απόδειξη» ότι είχε ζητήσει να ενταχθεί στο EU40 και ότι ο Μουκτάρ δεν μπορούσε να την προσκομίσει.

Ο Τίμο Βόλκεν, Γερμανός σοσιαλδημοκράτης νομοθέτης, δήλωσε επίσης ότι εμφανίστηκε στον ιστότοπο χωρίς ποτέ να ενταχθεί στο EU40, αν και συμμετείχε σε ορισμένες εκδηλώσεις.

«Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι ο κύριος στόχος του δεν ήταν η σύνδεση νέων ευρωβουλευτών, αλλά η διοργάνωση χρηματοδοτούμενων εκδηλώσεων. Ήταν πιο χρήσιμο για τη βιομηχανία παρά για τους ευρωβουλευτές. Δεν υπήρχε καμία προστιθέμενη αξία για εμάς», δήλωσε στο Politico.

Ο Μουκτάρ δήλωσε ότι το EU40 δεν είχε τότε «επίσημα έγγραφα για την ένταξη των ευρωβουλευτών», σε συμφωνία «με την εικόνα μας και τη γοητεία του να είμαστε ένα νεανικό και χαλαρό δίκτυο… Οι ευρωβουλευτές ρωτήθηκαν προφορικά αν ενδιαφέρονταν να γίνουν μέλη της οργάνωσης, και αν συμφωνούσαν να ενταχθούν, προστίθεντο στον ιστότοπο».

Το δίκτυο «έμαθε από το λάθος» του και σύντομα θα στραφεί σε μια τεκμηριωμένη διαδικασία εγγραφής, πρόσθεσε.

Η επάνοδος του EU40, σιωπή για την Καϊλή

To Politico κλείνει το ρεπορτάζ του, σημειώνοντας ότι το ΕΕ40 φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Δεν έχει μιλήσει καθόλου για τον ρόλο της Καϊλή, δεν έχει εκδώσει τίποτα πέρα από μια λακωνική δήλωση τον Δεκέμβριο του 2022 ότι την είχε θέσει «προσωρινά» σε διαθεσιμότητα.

Στα τέλη Απριλίου παρουσίασε ένα πλούσιο ημερολόγιο εκδηλώσεων υπό την προεδρία ευρωβουλευτών, μετά από μια παύση αρκετών μηνών, όπως δείχνει ο ιστότοπός του – οι χαρούμενοι λογαριασμοί Twitter και Instagram ενισχύουν τα μέλη του, παρατηρεί το Politico.

Oρισμένοι ευρωβουλευτές φαίνεται να έχουν ξεχάσει τους ενδοιασμούς τους. Τον Ιανουάριο, εκπρόσωπος της Πορτογαλίδας νομοθέτη Σάρα Σέρδας δήλωσε στο Politico ότι αποχώρησε από το συμβούλιο της EU40 «επειδή οι προτεραιότητες του γραφείου μας αυτή τη στιγμή δεν ευθυγραμμίζονται με (σ.σ. αυτό).

Στις 27 Απριλίου, η ίδια φιλοξένησε μια εκδήλωση του EU40…

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024