Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ άλλο νόμισμα;

Εκλογές 2023: Θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ άλλο νόμισμα;

Ο μπαμπούλας επιστρέφει και η Κουμουνδούρου έχει παγιδευτεί σε μία λούπα του 2015.

Τον μπαμπούλα του νομίσματος βγάζουν από την ντουλάπα οι “εχθροί” του ΣΥΡΙΖΑ και η προεκλογική διαδρομή της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει παγιδευτεί σε νάρκες του παρελθόντος. Ακόμα και αν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα όσα είχαν προταθεί στις εκλογές 2015, το παρόν έχει στοιχειωθεί. Με συζητήσεις περί εξόδου από το ευρώ και άλλες παρόμοιες – εκτός ατζέντας – θεματολογίες.

Αυτός, ο άλλος εαυτός του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος του 2015, μιλά και με τον πρόεδρο του 2023.  Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA και την εκπομπή «Πάμε Δανάη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας: Αν είχα απέναντί μου τον Αλέξη Τσίπρα του 2015, θα του έλεγα πως δεν έχεις ιδέα τι έχεις να τραβήξεις. Και θα του έλεγα να προσέχει ποιους εμπιστεύεται». Και συνέχισε: «Το μυαλό όλων πηγαίνει στον Γιάνη Βαρουφάκη, γιατί συνειδητοποίησα πως αυτός που είχα στην πρώτη γραμμή είχε το σχέδιο του αντιπάλου, δηλαδή του Σόιμπλε. Το πιο σημαντικό είναι τα πρόσωπα που εμπιστεύεται δεν αρκεί μόνο η καλή διάθεση […] Μετά από μία εμπειρία χρόνων στην πολιτική έχω αρχίσει να εκτιμώ όχι μόνο τα βαριά βιογραφικά αλλά και την εντιμότητά τους. Αν καταφέρεις να βρεις νένα συνδυασμό πραγμάτων, αυτό είναι το βέλτιστο», ανέφερε.

Η Νέα Δημοκρατία και αρκετά στελέχη της – τα οποία παρελαύνουν όπως όλοι οι υποψήφιοι των κομμάτων ενόψει εκλογών- ανασύρουν μία επιχειρηματολογία η οποία γυρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς στο 2015. Οι ανακοινώσεις δε του κόμματος, όπως και της κυβέρνησης κεντρικά, περιέχουν σχεδόν πάντα μία δόση αγωνίας για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έμαθε από το παρελθόν. Από τη ΝΔ ποντάρουν συνεχώς στις επιλογές του κ. Τσίπρα και το 2015 αλλά και στην  ότι υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που εξακολουθούν να προτείνουν τοπικά νομίσματα.

Η Κουμουνδούρου έχει παγιδευτεί σε μία λούπα του 2015 και σε ένα παρελθόν που δεν αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει χωρίς σκιές. Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με όσα εξέφραζε το 2015. Το οικονομικό πρόγραμμα επίσης, όπως αναφέρουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιέχει ούτε υπόνοια για αλλαγή νομίσματος.

Ακόμα και οι διεθνείς αναλυτές, και οι μεγάλες επενδυτικές εταιρείες, αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντιευρωπαϊκή πολιτική. Στις εκθέσεις τους αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν εμπεριέχει αυξημένο κίνδυνο, ως προς τις πολιτικές, καθώς τα κόμματα που διεκδικούν την κυβέρνηση δεν έχουν διαφορετική προσέγγιση για τους δημοσιονομικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η έκρηξη του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν χαρακτηριστική. Όπως και άλλα στελέχη, διαψεύδει κάθε σενάριο περί αλλαγής νομίσματος «Για να τελειώνουμε», σημειώνει με ανάρτησή του στο facebook, «Οι μόνοι που διακινδύνευσαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι αυτοί που την χρεοκόπησαν, την έβαλαν στα μνημόνια και μετά την άφησαν με άδεια ταμεία. Όχι εμείς που την βγάλαμε και αφήσαμε και 37 δις ευρώ. Νισάφι πια…». Δεν λείπουν δε οι αιχμές και κατά του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ ( και προκάτοχό του στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το 2015). «Εγώ πάλεψα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όταν ο σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη Σόιμπλε (και οι δυο στο ΕΛΚ, ας μην το ξεχνάμε) πάλευε για να μας βγάλει έξω», σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας μάλιστα: «Άλλωστε, κανένας υποστηρικτής τέτοιων σεναρίων δεν με συμπαθεί. Κάποιος άλλος – ενήλικας στο δωμάτιο – με παρουσιάζει στο βιβλίο του ως έναν κουβαλητή φακέλων».

Η ΝΔ, λοιπόν, προ ημερών, εντόπισε ένα απόσπασμα στο οικονομικό «μανιφέστο» της αποκαλούμενης «Ομπρέλας», της τάσης των «53» του ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο «συμβολή στο κυβερνητικό πρόγραμμα», το οποίο κάνει λόγο για χρήση «τοπικών, συμπληρωματικών νομισμάτων» αναφορικά με τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης. Και παρότι οι προτάσεις αυτές δεν έχουν υιοθετηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Πειραιώς έσπευσε να τονίσει πως μετά «τις ‘Δήμητρες’ του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρουφάκη, η συνιστώσα ‘των 53’ του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του, όπως ο επί 4 χρόνια υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος, προτείνει τοπικά νομίσματα!».

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024