Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έρχονται τα νέα φανάρια που δεν θα κοκκινίζουν - Ποιους οδηγούς αφορά

Έρχονται τα νέα φανάρια που δεν θα κοκκινίζουν – Ποιους οδηγούς αφορά

Οι ευρωπαϊκές πόλεις προσπαθούν να βρουν τρόπους να επισημάνουν στους οδηγούς τις αξίες της οδικής ασφάλειας

Ένα έξυπνο τρόπο επιβράβευσης για τους οδηγούς που σέβονται τα όρια ταχύτητας επινόησε η κωμόπολη Αμπουάζ στην κεντρική Γαλλία.

Πρόκειται για έναν μηχανισμό με κάμερες που θα καταγράφει την ταχύτητα του εκάστοστε οχήματος και αναλόγως θα ρυθμίζει το χρώμα του φαναριού.

Συγκεκριμένα, ο φωτεινός σηματοδότης θα είναι από προεπιλογή κόκκινος. Εφόσον η ταχύτητα των οχημάτων είναι μικρότερη από 30 χλμ./ώρα, το φανάρι θα γίνεται πράσινο, επιβραβεύοντας με αυτό τον τρόπο τους οδηγούς που σέβονται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Στον αντίποδα, οι παραβάτες οδηγοί που βυθίζουν το πόδι τους στο γκάζι θα αντικρίζουν την κόκκινη ένδειξη του φαναριού και επομένως θα πρέπει να ακινητοποιούν το όχημά τους, κάτι που ως γνωστόν επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου.

Τα ραντάρ που επιβραβεύουν τους νομοταγείς οδηγούς αποτελούν μια «παραλλαγή» ενός συστήματος που εισήχθη για πρώτη φορά στους δρόμους της Ισπανίας.

Ο εν λόγω μηχανισμός βρισκόταν σε εφαρμογή εδώ και περίπου 15 χρόνια και σε κάποιες άλλες περιοχές της Γαλλίας, αλλά η αρχή λειτουργία του ήταν διαφορετική. Το φανάρι ήταν από προεπιλογή πράσινο και άλλαζε σε κόκκινο όταν οι οδηγοί παραβίαζαν το όριο ταχύτητας.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα βρήκε αρκετούς «οπαδούς», οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από την αποτελεσματικότητά του.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο Michel Borrewater, δήμαρχος του Maisnil, ενός βόρειου χωριού μεταξύ της Αμιένης και της Λιλ, είπε ότι έχει παρατηρηθεί ότι τα εν λόγω φανάρια έχουν επιφέρει μείωση της ταχύτητας των οχημάτων έως και 15 χλμ./ώρα.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024