Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μονομαχία για εννέα έδρες-κλειδιά

Μονομαχία για εννέα έδρες-κλειδιά

Το εκλογικό γόητρο αναγκάζει τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα να ρίξουν προσωπικά το βάρος τους στις μονοεδρικές περιφέρειες

Τις περιοχές της απόλυτης μάχης μεταξύ αντίπαλων στρατοπέδων αλλά και εσωτερικής, εκεί όπου ο πρώτος τα… παίρνει όλα σώζοντας επιπλέον το εκλογικό γόητρο της παράταξής του, περιλαμβάνουν στην εκστρατεία της τελικής ευθείας για τις 21 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι εννέα μονοεδρικές περιφέρειες βρίσκονταν υπό την προσοχή των επιτελείων σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη φάση προετοιμασίας της εκλογικής στρατηγικής (αναζήτηση υποψηφίων που θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως φαβορί κ.ο.κ.) με ειδικό χειρισμό και διαφορετικές στοχεύσεις.

Στα επόμενα 24ωρα ο Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Ιόνιο (Κεφαλονιά) και ο Τσίπρας θα μεταβεί στον Βορρά (Γρεβενά), ενώ για τον Πρωθυπουργό αναμένεται άλλη μία μονοεδρική, η άλλοτε διεδρική Καστοριά, να σημάνει την ολοκλήρωση των εκτός Αττικής περιοδειών του. Οι γαλάζιοι έχουν ανάγκη μια επανάληψη του 2019, δηλαδή εκ νέου κυριαρχία στις – τότε – επτά μονοεδρικές και στις δύο που προστέθηκαν μετά την απογραφή.

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει προοπτικές μπλόκου σε τυχόν… γαλάζια επέλαση, με έμφαση μεταξύ άλλων σε Γρεβενά, Κεφαλονιά, Σάμο. Δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για περιφέρειες που ο Τσίπρας είχε βάψει στα χρώματα της παράταξής του το 2015, αλλά επιπλέον είναι σημεία που για διαφορετικούς λόγους έχουν χτυπήσει καμπανάκια στη ΝΔ, η οποία ξορκίζει τον κίνδυνο να ζήσει… ντέρμπι στην εκλογική βραδιά.

Κεφαλονιά – Ζάκυνθος – Λευκάδα

Με το Ιόνιο να τραβά γενικώς την προσοχή της ΝΔ, δεδομένου του κεντροαριστερού στοιχείου, ο Μητσοτάκης θα μεταβεί εκτός απροόπτου αύριο στην Κεφαλονιά, την οποία είχε επιλέξει ο Τσίπρας για τις ημέρες του Πάσχα. Με το βλέμμα των αρχηγών στον μεσαίο χώρο, αναμένεται (και) μάχη… καθηγητών, καθώς η ΝΔ μαζί με τον νυν βουλευτή Παναγή Καπάτο ρίχνει στο κυνήγι της έδρας τον Ναπολέοντα Μαραβέγια και ακόμα την επιχειρηματία Σμαράγδα Σαρδέλη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην υποψηφιότητα του Νικόλα Φαραντούρη, με προεκλογική κινητικότητα και από τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Σπύρο Γαλιατσάτο και την εκπαιδευτικό Διονυσία Πολλάτου. Λιγότερο προβληματίζουν τη ΝΔ η Ζάκυνθος (νυν βουλευτής ο Διονύσης Ακτύπης, υποψήφιοι οι Μαρία Λιβέρη, Νίκος Πέττας) και η Λευκάδα (νυν ο Αθανάσιος Καββαδάς, υποψήφιοι οι Γεωργία Αυγερινού, Βασίλης Παπαχρήστος), όπου οι γαλάζιοι είχαν πετύχει επιδόσεις πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό.

Γρεβενά  

Με συγκρουσιακή διάθεση έναντι της ΝΔ θα περιοδεύσει προς το τέλος της εβδομάδας ο Τσίπρας στα Γρεβενά, απ’ όπου ο Μητσοτάκης απηύθυνε τον περασμένο Φεβρουάριο έκκληση για συστράτευση εν όψει απλής αναλογικής. Η Κουμουνδούρου προσδοκά ότι θα κεφαλαιοποιήσει κέρδη από τις πληγές που αδιαμφισβήτητα άνοιξε στην κυβέρνηση η υπόθεση του διαγραφέντος πλέον από τη ΝΔ Ανδρέα Πάτση. Εξ ου και επενδύει στις εκ νέου υποψηφιότητες του πασοκογενή Χρήστου Μπγιάλα και του Γιώργου Καλαμάρα με νέο πρόσωπο τη δικηγόρο Φωτεινή Τζουβάρα, ενώ από τη ΝΔ ξαναβρίσκονται στο ψηφοδέλτιο ο Θανάσης Σταυρόπουλος και η Λαμπρινή Κόγιου με νέα προσθήκη τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Γάτσιο.

Καστοριά  

Παρά τα κατά τόπους προβλήματα στα βόρεια, η ΝΔ δείχνει να «μετράει» μεγάλη επιρροή στην Καστοριά. Ο Μητσοτάκης την κρατά για περιοδεία στις τελευταίες ημέρες προ της κάλπης, προκειμένου να απευθύνει τα τελικά μηνύματα (αναγκαίας) συσπείρωσης.

Εκεί κατεβαίνουν ο νυν βουλευτής της ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας ο οποίος έχει πλέον τον ανταγωνισμό της επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βόρεια Ελλάδα Μαρίας Αντωνίου με άλλο ένα νέο πρόσωπο, τη δικηγόρο Αγνή Κανδύλη. Δύσκολα φαίνονται τα στοιχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα για την Ολυμπία Τελιγιορίδου που δεν θέλει να χάσει την έδρα και τους συνυποψηφίους της Κώστα Γιαγκόπουλο, Γιάννη Σίσιο.

Θεσπρωτία  

Στη Θεσπρωτία, η οποία επίσης έχασε έδρα, είναι αντίστοιχα απαιτητικά τα στοιχήματα για την Κουμουνδούρου, με τον προεδρικό Μάριο Κάτση στην πρώτη γραμμή και επιπλέον με τους Γιάννη Γόγολο και Αννα Στεργίου. Εκεί η νίκη της ΝΔ ήταν άνετη το 2019 και εκτιμάται ότι δεν θα απειληθούν ανατροπές με αγώνα από τον νυν βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα να κόψει πρώτος το νήμα απέναντι στους συνυποψηφίους του, Ερικα Ντούμα, Γιάννη Παπαγιάννη.

Σάμος  

Τη σημασία που δίνει η ΝΔ στη Σάμο, όπου τρέχει ο Χριστόδουλος Στεφανάδης με δύο νέες υποψηφιότητες, τον Μιχάλη Αγγελόπουλο και τη Βασιλική Ευσταθίου, πιστοποιούν οι διαδοχικές επισκέψεις του Μητσοτάκη και κομματικών στη διάρκεια της τετραετίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τους Νίκο Μπελαβίλα και Δημήτρη Σεβαστάκη, μάλλον αναζήτησε ανοίγματα, βάζοντας στο κάδρο τον πρώην νομάρχη Μανόλη Κάρλα και δύο πρόσωπα με αναφορές σε Υγεία και Παιδεία – Σταμάτης Βαρδαρός, Ελπινίκη Δεμερτζή.

Φωκίδα – Ευρυτανία  

Αέρα νίκης θεωρούν στη ΝΔ ότι διατηρούν σε Φωκίδα και Ευρυτανία (νυν βουλευτής ο Κώστας Κοντογεώργος, υποψήφιοι Θωμαΐς Οικονόμου, Μαρία Παπαϊωάννου απέναντι στους Μαρία Βεντούρη, Νίκο Λαθύρη, Μωυσή Μπερμπερή του ΣΥΡΙΖΑ), δύο περιφέρειες στις οποίες η Κουμουνδούρου ψάχνει τρόπους πλαγιοκόπησης των γαλάζιων. Στη Φωκίδα ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στην επιρροή του παλιού στελέχους του Ηλία Κωστοπαναγιώτου, ενώ κινούνται έντονα ο Χρήστος Τσαμαντάνης και η Λουκία Μαστροπέρρου. Απέναντι είναι ως ισχυρό χαρτί ο γραμματέας της γαλάζιας ΚΟ Γιάννης Μπούγας, με συνυποψηφίους εκ νέου την Ασπασία Μανδρέκα και επιπλέον τον Ξενοφώντα Χασούρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024