Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φαράγγι της Σαμαριάς: Άνοιξε σήμερα για το κοινό - Εκατοντάδες επισκέπτες παρά τη βροχή

Φαράγγι της Σαμαριάς: Άνοιξε σήμερα για το κοινό – Εκατοντάδες επισκέπτες παρά τη βροχή

Σήμερα Πρωτομαγιά, άνοιξε ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς - Εκατοντάδες επισκέπτες ξεκίνησαν την κατάβαση αψηφώντας τον βροχερό καιρό

Σήμερα Δευτέρα 1 Μαΐου, άνοιξε ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς για τους λάτρεις της φύσης από όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα τόπο που η ομορφιά του σου κόβει την ανάσα. Αν και με βροχερό καιρό, επισκέπτες από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τον Καναδά και από πολλές άλλες χώρες, ξεκίνησαν με ενθουσιασμό και χαμόγελο την κατάβαση από το Ξυλόσκαλο στον Ομαλό του Δήμου Πλατανιά από υψόμετρο 1.100 μέτρων, για να διασχίσουν μια διαδρομή 13,3 χλμ. και να καταλήξουν στην πανέμορφη Αγία Ρουμέλη, στον Δήμο Σφακίων και στο Κρητικό Πέλαγος.

Έχουν περάσει 61 χρόνια από την ανακήρυξη του Φαραγγιού της Σαμαριάς ως Εθνικού Δρυμού και 31 χρόνια από τη θέσπιση του Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών «Natura 2000», στις οποίες έχει ενταχθεί η περιοχή.

Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς έχει αποδειχθεί «πρεσβευτής» όχι μόνο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, μα και όλης της Κρήτης, αφού -σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Τουρισμού- αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών, εκτός από περιοχή ιδιαίτερα φυσικού κάλλους, και συμβάλει στην τουριστική και κατ’ επέκταση οικονομική ανάπτυξη.

Την πενταετία 2018- 2022, το φαράγγι της Σαμαριάς επισκέφθηκαν 634.285 πολίτες και αν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί της πανδημίας, κυρίως το 2020, είναι βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ρεκόρ επισκεπτών το 2022

Το 2022 αποδείχθηκε χρονιά ρεκόρ πενταετίας, καθώς το φαράγγι επισκέφθηκαν 168.593 άτομα. Φέτος, οι προσδοκίες είναι υψηλές, αφού αναμένεται περαιτέρω αύξηση ανθρώπων από όλο τον κόσμο, που έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία της περιήγησης μέσα από μια πεζοπορία στο καταπράσινο τοπίο, με τις επιβλητικές και κορυφές των βουνών να μαγνητίζουν τον επισκέπτη.

Μια πορεία, σε ένα τοπίο που αλλάζει και από την άγρια, ανυπότακτη ορεινή ομορφιά, καταλήγει στα τροπικά νερά του Κρητικού Πελάγους.

Συγκριτικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τουρισμού, το 2018 επισκέφθηκαν το φαράγγι της Σαμαριάς 155.396 άτομα, το 2019 οι επισκέπτες ήταν 159.051 άτομα, το 2020 με τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς της πανδημίας 56.287.

Το 2021 το φαράγγι επισκέφθηκαν 94.985 άτομα και το 2022 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών της πενταετίας, 168.593 άτομα.

Επιλέγουν Κρήτη για το φαράγγι

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του  Παρατηρητηρίου  Τουρισμού το 21,8% των επισκεπτών επηρεάστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό ή και καθοριστικά από την ύπαρξη του φαραγγιού για  να επισκεφθούν την Κρήτη. Η πλειοψηφία των επισκεπτών κυμαίνεται στο ηλικιακό εύρος των 20 έως 50 ετών, καθώς έξι στους δέκα ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, το ποσοστό ανδρών – γυναικών επισκεπτών είναι 50-50 , ενώ έξι στους δέκα είναι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το 62% των επισκεπτών δηλώνει εισόδημα από 10.000 έως 45.000 ευρώ.

Οι επισκέπτες φροντίζουν να μάθουν ποιον τόπο επισκέπτονται

Μάλιστα, οι επισκέπτες φροντίζουν να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τον Δρυμό, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Ελλάδα και την Κρήτη Οι πληροφορίες προέρχονται κυρίως από το ίντερνετ σε ποσοστό 50,1% και από φίλους και συγγενείς που το έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν σε ποσοστό 40,1%. Η πλειοψηφία με ποσοστό 58,3% ωστόσο δε γνώριζε ότι το φαράγγι της Σαμαριάς έχει ανακηρυχθεί μνημείο βιόσφαιρας της UNESCO (Biosphere Reserve) αλλά το 53,9% γνώριζε για τα προστατευόμενα είδη του πάρκου.

Το 67,3% των τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος τη Σαμαριά το έκαναν για πρώτη φορά ενώ το 32,7% έχουν επισκεφθεί το πάρκο στο παρελθόν ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την τιμή του εισιτηρίου εισόδου.

Η Σαμαριά κερδίζει τους επισκέπτες σχεδόν σε όλους τους τομείς. Η πλειοψηφία τους απαντά ότι θα πρότεινε την επίσκεψη του εθνικού πάρκου σε συγγενείς και φίλους αλλά επίσης φαίνεται ότι μια μερίδα επισκεπτών κινητοποιήθηκε μετά από την επίσκεψη στη Σαμαριά και θα ήθελε να ακολουθήσει και άλλες ορειβατικές διαδρομές είτε μέσα στον πυρήνα του πάρκου είτε στα ευρύτερα του όρια.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Διευθυντή του ΜΑΙΧ Γιώργο Μπαουράκη, «από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το φαράγγι, μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος ανάπτυξης της ενδοχώρας, με εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στον μαζικό τουρισμό του βόρειου άξονα δίνοντας ζωή στην ενδοχώρα.

Η επισκεψιμότητα στο φαράγγι της Σαμαριάς έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από το Παρατηρητήριο Τουρισμού του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, τη Διεύθυνση Δασών Χανίων και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς ο οποίος ενσωματώθηκε στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και λειτουργεί πλέον σαν Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς  από το 2013.

Πηγή φωτογραφιών: ΕΡΤ

Sports in

«Ο Ιωαννίδης βρίσκεται στην πρώτη θέση της μεταγραφικής λίστας της Σπόρτινγκ»

Νέο δημοσίευμα στην Πορτογαλία το οποίο αναφέρεται στο ενδιαφέρον της Σπόρτινγκ Λισαβόνας για τον Φώτη Ιωαννίδη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024