Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Τουλούζ πήρε το κύπελλο Γαλλίας, αλλά χάνει την Ευρώπη!

Η Τουλούζ πήρε το κύπελλο Γαλλίας, αλλά χάνει την Ευρώπη!

Λόγω κοινής ιδιοκτησίας με τη Μίλαν η UEFA μπορεί να αποκλείσει από τα κύπελλα Ευρώπης την ομάδα όπου ανήκει ο Χάρης Τσιγγάρας.

Η Τουλούζ διέλυσε τη Ναντ, με το ηχηρό 5-1, στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας. Οι «Les Violets», που έπαιζαν στη Ligue 2 πριν από ένα χρόνο, συνέτριψαν έναν αντίπαλο που υπερασπιζόταν τον τίτλο, κερδίζοντας το δικαίωμα συμμετοχής στο επόμενο Europa League.

Στη γαλλική ομάδα που πήρε το κύπελλο Γαλλίας για πρώτη φορά στην ιστορία της ανήκει (ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ) ο Χάρης Τσιγγάρας. Ο Έλληνας άσος ήταν εκτός αποστολής στον τελικό, αλλά μετάλλιο κυπελλούχου παίρνει δικαιωματικά αφού έχει αγωνισθεί σε τρία ματς της Τουλούζ στον δρόμο προς το τρόπαιο.

Αν θα παίξει στο επόμενο Γιουρόπα (η Γαλλία έχει δικαίωμα για ομάδα απευθείας στους ομίλους);

Αν εφαρμοσθούν οι κανονισμοί της UEFA, η γαλλική ομάδα μπορεί να μην παίξει του χρόνου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις!

Επί του παρόντος, η Τουλούζ ανήκει στην RedBird Partners, ένα αμερικανικό επενδυτικό fund που απέκτησε την ιδιοκτησία του συλλόγου το 2020 αντί 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Η RedBird είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος της Μίλαν, επομένως και οι δύο σύλλογοι δεν μπορούν να παίξουν την ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση σύμφωνα με τους Κανονισμούς της UEFA, οι οποίοι στο άρθρο 5 διευκρινίζουν ότι «ομάδες με τον ίδιο ιδιοκτήτη δεν μπορούν να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Ο πρόεδρος της Τουλούζ, Νταμιέν Κομολί, αναγνώρισε, αμέσως μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Γαλλίας, ότι «ο σύλλογος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ζητήσει την άδεια συμμετοχής από την UEFA» και ότι, επιπλέον, «θα φροντίσει προσωπικά για τη συμμετοχή της ομάδας του στο Γιουρόπα Λιγκ».

Η κατάσταση θυμίζει τη Redbull, η οποία είχε ήδη να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα πριν από αρκετές σεζόν, κατέχοντας τη Σάλτσμπουργκ και τη Λειψία αντίστοιχα. Η εταιρεία αναγκάστηκε να αλλάξει το καταστατικό της αυστριακής ομάδας, να ανανεώσει το Διοικητικό Συμβούλιο και να παίξει στο Champions League με το όνομα FC Salzburg, αποφεύγοντας την ποινή της UEFA.

Η Μίλαν, επίσης, αντιμετώπισε τη Λιλ το 2020 στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ έχοντας την ίδια ιδιοκτησία με τους Γάλλους με διαχειρίστρια τη Merlyn Partners, θυγατρική της Elliot, της εταιρείας που είχε το μερίδιο των δύο ομάδων

Η UEFA το διερεύνησε, αλλά ως θυγατρική και μητρική εταιρεία και δεδομένου ότι η Elliot δεν είχε εξουσία λήψης αποφάσεων, οικονομικά και αθλητικά στη Λιλ, το ανώτατο ευρωπαϊκό όργανο επέτρεψε στους δύο συλλόγους να αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον στην Ευρώπη.

Η RedBird Partners, η οποία κατέχει μετοχές στη Λίβερπουλ και έχει ως συνεργάτη τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, έχει την ίδια εξουσία λήψης αποφάσεων στη Μίλαν και την Τουλούζ.

Αν οι «Ροσονέρι» παίξουν στο Champions League και η Τουλούζ στο Europa League, η UEFA θα μπορούσε να απαγορεύσει στους Γάλλους να συμμετέχουν στην Ευρώπη αφού υπάρχει πιθανότητα στην εξέλιξη του επόμενου Γιουρόπα να παίξουν αντίπαλες εφόσον η Μίλαν τερματίσει τρίτη στον όμιλό της. Η Μίλαν επίσης μπορεί να παίξει και μέσω ιταλικού πρωταθλήματος στο Γιουρόπα ως 5η (αν η Ιντερ πάρει το Κύπελλο Ιταλίας και το Τσάμπιονς Λιγκ).

Σε κάθε περίπτωση, η Τουλούζ θα αποκλειστεί αν προκύψει θέμα επιλογής από την ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Η Ιταλία έχει καλύτερο συντελεστή UEFA από τη Γαλλία, η Μίλαν είναι τέταρτη στη Serie A και η Τουλούζ είναι 12η και ακόμη κι αν οι Ιταλοί έπαιζαν στη Conference League, οι Κανονισμοί θα έθεταν βέτο στην Τουλούζ.

Σε περίπτωση που ο νικητής του Κυπέλλου Γαλλίας δεν μπορεί να παίξει στο Γιουρόπα Λιγκ, ο πέμπτος στη Ligue 1, θα έχει απευθείας εισιτήριο στο Γιουρόπα Λιγκ και ο έκτος, που τώρα δεν έχει δικαίωμα να παίξει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα προκριθεί στο Conference League.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024