Ισόβια σε όσους κρίνονται ένοχοι για εσχάτη προδοσία – Υπέγραψε το διάταγμα ο Πούτιν
Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε το νέο διάταγμα σε μια περίοδο κατά την οποία οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι ρωσικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους να φιμώσουν τους επικριτές του Κρεμλίνου.
Με διάταγμα που υπέγραψε την ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας αυξάνεται σε ισόβια κάθειρξη. Μέχρι σήμερα, ο Ποινικός Κώδικας προέβλεπε ποινές φυλάκισης από 12 έως 20 έτη.
Το προεδρικό διάταγμα αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.
Στις 18 Απριλίου, η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) υπερψήφισε τροπολογίες στον Ποινικό Κώδικα που προβλέπουν αυστηροποίηση των ποινών για συγκεκριμένα αδικήματα.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται αύξηση της ανώτατης ποινής για την κατηγορία της διάπραξης «τρομοκρατικής ενέργειας» σε φυλάκιση 20 ετών, από 15 που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τον ρωσικό Ποινικό Κώδικα, «τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτηρίζεται η πράξη που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της Ρωσίας.
«Βαριές» ποινές και για διεθνή τρομοκρατία και δολιοφθορά
Αντιμέτωποι με ποινή ισόβιας κάθειρξης θα βρίσκονται επίσης οι καταδικασθέντες για «διεθνή τρομοκρατία» – μέχρι σήμερα, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή ήταν φυλάκιση 12 ετών – χωρίς να αποσαφηνίζεται στο διάταγμα ο ορισμός της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Όσοι κρίνονται ένοχοι για δολιοφθορά, θα βρίσκονται στο εξής αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης 20 ετών – μέχρι σήμερα, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή ήταν φυλάκιση 15 ετών.
Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε το νέο διάταγμα σε μια περίοδο κατά την οποία οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι ρωσικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους να φιμώσουν τους επικριτές του Κρεμλίνου.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο υπογραμμίζει πως τέτοιοι νόμοι είναι απαραίτητοι για την προστασία της χώρας έναντι της απειλής που αντιπροσωπεύουν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας και των συμμάχων της στη Δύση.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Ανάληψη ευθύνης» για την αναστάτωση στην Κυψέλη – «Διαρροή εδαφικού πολφού από αγωγό αποχέτευσης» λέει η Ελληνικό Μετρό
- Νεκρός ο παλαίμαχος Αυστριακός γκολκίπερ, Άλεξ Μάνινγκερ
- Γιάννης Αϊβάζης: Ερωτευμένος ξανά μετά το διαζύγιο με την Κορινθίου
- Κουτσούμπας: Στο καλό και να μας γράφετε κύριε Μητσοτάκη – Δεν υπάρχει έντιμη διαχείριση της ανεντιμότητας
- Φάμελλος: Αρχιερέας της τοξικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Πώς σας κρατάει ο Λαζαρίδης;
- Άρση Βαρών: Η αποστολή της Ελλάδας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
- Ανδρουλάκης: Εκλογές τώρα, απατηλό όνειρο η τρίτη θητεία ΝΔ
- «Μπορεί να είναι και πολύ επικίνδυνο, ή και καθόλου» λέει καθηγητής Γεωλογίας για το υγρό τσιμέντο στη Κυψέλη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)














![Ολλανδία: Έκανε 250 τατουάζ με το όνομά του στο κορμί της συντρόφου του [εικόνες και βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/foto1-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442