Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παιχνίδια δεξιά της Δεξιάς

Παιχνίδια δεξιά της Δεξιάς

Πώς θα διαμορφωθεί το εκλογικό τοπίο δεξιά της Δεξιάς

Για τα ακροδεξιά πολιτικά κόμματα, η διαδικασία έγκρισης από τον Αρειο Πάγο δεν είναι απλώς μια τυπική διαδικασία. Το «κόψιμο» του κόμματος Μπογδάνου-Εμφιετζόγλου λόγω της χρήσης του ήλιου της Βεργίνας ήταν μόλις το πρώτο επεισόδιο από μια σειρά αποφάσεων και κινήσεων που θα διαμορφώσουν την εκλογική κατάσταση δεξιά της Δεξιάς.

Το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι πως σ’ αυτό το πεδίο υπάρχει ακόμα ένα κοινό που, συσπειρωμένο, μπορεί να επιτρέψει σε ένα ακραίο κόμμα να περάσει το κατώφλι του 3% και να μπει στην Βουλή -κι αυτό φαίνεται από τα ποσοστά που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις το μόρφωμα Κασιδιάρη, το οποίο τελικά δήλωσε στον Αρειο Πάγο τυπικό αρχηγό τον πρώην ταξίαρχο Δημήτρη Χατζηλιάδη.

Θυσιάζει το κόμμα του ο Κασιδιάρης

Θα ξεπεράσει ο καταδικασμένος πρώην χρυσαυγίτης τον θεσμικό σκόπελο για τις εγκληματικές οργανώσεις υπό τον μανδύα πολιτικής οργάνωσης που έβαλε η Βουλή, για να συμμετάσχει στην κάλπη της 21ης Μαΐου; Με τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο και το ΕΑΝ να κατεβαίνουν μόνοι τους στις εκλογές, ο Κασιδιάρης, που τόσο καιρό διατεινόταν πως θα βρει τρόπο να ξεπεράσει την νομοθεσία (ακόμα και αξιοποιώντας έναν πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην θέση του πρόεδρου των «Ελλήνων») ξαφνικά επιλέγει την «μετωπική».

Επί της ουσίας θυσιάζει το κόμμα που ίδρυσε, γνωρίζοντας πως υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες (και λόγω των σχετικών υπομνημάτων που ετοιμάζουν ήδη η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) να μην καταφέρει να λάβει μέρος στις εκλογές -οι εκτιμήσεις των νομικών λένε πως με τον ίδιο στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας και την ιδιότητα του ιδρυτή, η πραγματική ηγεσία του κόμματος εύκολα αναγνωρίζεται.

Προσχηματικό το διαζύγιο Κανελλόπουλου – Κασιδιάρη

Το σενάριο λέει πως ο Κανελλόπουλος, μπροστά στο νομοθετικό «στοπ» αποφάσισε να μην καταθέσει το καταστατικό των «Ελλήνων» που ο ίδιος άλλαξε στον Αρειο Πάγο, μην προχωρώντας την συνεργασία του με το κόμμα Κασιδιάρη -αντιθέτως ενεργοποίησε εκ νέου το ΕΑΝ, διαχωρίζοντας την θέση του, με στόχο να μην προκύψει κώλυμα συμμετοχής και για τον δικό του σχηματισμό.

Παρόλα αυτά, στην δήλωσή του ο καταδικασμένος πρώην χρυσαυγίτης δεν λέει ούτε μια λέξη εναντίον του πρώην αντιεισαγγελέα, ο οποίος (αν πιστέψουμε το σενάριο) τον άφησε χωρίς την κάλυψή του λίγες μόνο μέρες πριν οι φάκελοι των κομμάτων φτάσουν στον Αρειο Πάγο. «Μην χρησιμοποιείτε την λέξη “τα σπάσατε”.

Σημαίνει σύγκρουση και δεν υπήρξε σύγκρουση», ανέφερε πριν από λίγες μέρες ο Κανελλόπουλος (Αlpha). Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχηματίζουν την εντύπωση πως το διαζύγιο των δύο πλευρών είναι προσχηματικό, και έχει στόχο το ένα από τα δύο κομματικά οχήματα, δηλαδή το ΕΑΝ, να πάρει έγκριση από τον Αρειο Πάγο -και έπειτα και την στήριξη Κασιδιάρη.

Το πεδίο των αποσυσπειρωμένων ψήφων

Πέραν όμως του ερωτήματος που έχει να κάνει με το κόμμα Κασιδιάρη, δεξιά της Δεξιάς κινούνται επίσης το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η «Δημιουργία Ξανά» των Τζήμερου-Κρανιδιώτη, αλλά και οι Ελληνες Χριστιανοδημοκράτες του Νίκου Νικολόπουλου, οι οποίοι δεν φαίνεται πως έχουν ελπίδες να μπουν στην Βουλή, όμως διασπούν τις εστίες ψήφων στον συγκεκριμένο χώρο, κρατώντας τον αποσυσπειρωμένο.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, οι εσωτερικές έριδες και οι κατηγορίες Βελόπουλου για στελέχη της Ελληνικής Λύσης που φέρεται πως συζητούν με τη ΝΔ το ενδεχόμενο «αποστασίας» δείχνει το περιεχόμενο των εσωκομματικών συζητήσεων και μετά την 21η Μαΐου, καθώς πρόκειται για μια συζήτηση που αφορά όχι την πρώτη, αλλά την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση.

Sports in

Ο Κλοπ μίλησε για το μεγάλο «διπλό» του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα!

Τι είπε ο Γιούργκεν Κλοπ για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στο Μπέρμιγχαμ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024