Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ακροδεξιά είναι εδώ: Η αναγέννηση της Χρυσής Αυγής, τα μυστικά της Θεσσαλονίκης και τα χουντογλέντια

Η ακροδεξιά είναι εδώ: Η αναγέννηση της Χρυσής Αυγής, τα μυστικά της Θεσσαλονίκης και τα χουντογλέντια

Δεν είναι μόνον ο Κασιδιάρης που θέλει να αναβιώσει τη Χρυσή Αυγή. Τα όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ακροδεξιά και τα νεοναζιστικά σταγονίδια απειλούν και πάλι...

Η αναβίωση της ακροδεξιάς μέσω των «ορφανών» της Χρυσής Αυγής και νεόκοπων εθνικιστών – φασιστών, αποτελεί αυτή την ώρα την νούμερο ένα πρόκληση για τα κόμματα του Συνταγματικού Τόξου.

Στο δρόμο προς τις εκλογές, κι ενώ στις 2 Μαΐου θα γνωρίζουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου, τόσο για το κόμμα του Κασιδιάρη όσο και για το «ΕΑΝ» του Αν. Κανελλόπουλου, κι αν αυτό είναι το «όχημα» για να επανακάμψουν οι νεοναζί, μια σειρά από γεγονότα προκαλούν μεγάλη αναταραχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in, οι κινήσεις των ακροδεξιών έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών, τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και τη ΕΥΠ.

Βεβαίως γεννώνται πολλά ερωτήματα ως προς το πώς θα μπορούσαν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες να βάλουν «φράγμα» στους νεοναζί που επανακάμπουν, όταν έχουν κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές για στενή σχέση με ακραίους εθνικιστές. Παλαιότερα με τη Χρυσή Αυγή και τώρα με τα παρακλάδια της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και τους «Ελληνες» του Ηλία Κασιδιάρη.

Η εισβολή χρυσαυγιτών στην έκθεση που πραγματοποιούσε στη Θεσσαλονίκη ο καλλιτέχνης από τη Βόρεια Μακεδονία, Σεργκέι Αντρέεφσκι, και τα όσα έγιναν εκεί από μια ομάδα κουκουλοφόρων, φαίνεται να είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται πολλές υπόγειες κινήσεις για την «από την πίσω πόρτα» αναβίωση της Χρυσής Αυγής και γενικότερα την ενίσχυση του ακροδεξιού μετώπου στην Ελλάδα, είτε αυτή εκφράζεται από παρασιτικές οργανώσεις, είτε από το κόμμα που διοικεί μέσα από τις φυλακές ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Για παράδειγμα το «Μέτωπο Νεολαίας» καλούσε προ ημερών τα μέλη του σε χουντοεκδήλωση την ημέρα της επετείου της εγκαθίδρυσης της Χούντας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Στην ανακοίνωσή τους έγραψαν: «Την Παρασκευή 21 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε όπως κάθε εβδομάδα η ανοιχτή λειτουργία του Εθνικιστικού πολυχώρου «Σάρισα». Βεβαίως ο συμβολισμός της ημέρας επέβαλε όπως ήταν φυσικό ένα κλίμα πιο εορταστικό από τα καθιερωμένα. Έτσι, πλήθος φίλων του Κινήματος της Χρυσής Αυγής συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο μοναδικό Εθνικιστικό Στέκι της πόλης, με την νεολαία να πλειοψηφεί όπως κάθε φορά.

Με εμβατήρια του Ελληνικού Στρατού να δονούν ολόκληρη την είσοδο του κέντρου της πόλης, οι Εθνικιστές έδωσαν μια σαφή εικόνα της… εκτιμήσεως που τρέφουν προς το γλοιώδες προεκλογικό πανηγύρι των ημερών. Όσο για τον “αποτροπιασμό” που εξέφρασε μερίδα του τοπικού τύπου, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Όταν τσιράκια των προδοτών θέτουν με αναχρονιστική διάθεση το διλήμματα του τύπου “Καραμανλής (κάποτε), Μητσοτάκης (τώρα) ή τανκς” εμείς πάντα θα επιλέγουμε αξιωματικού ήρωες πολέμου έναντι του οποιουδήποτε γελοίου πολιτικάντη»

Το εθνικιστικό αυτό στέκι βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και, όπως αναφέρεται σε σχετική ιστοσελίδα: «Σε αυτόν τον δικό μας πολυχώρο έχουμε ως Εθνικιστές (κάθε ηλικίας) την δυνατότητα να συσφίξουμε τους δεσμούς των κοινών μας αγώνων, να γνωριστούμε καλύτερα, να ανταλλάξουμε σκέψεις και ιδέες ελεύθερα πάντα υπό τους ήχους της δικιάς μας μουσικής αλλά και να ενισχύσουμε τις ιδεολογικές μας βάσεις μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών, συζητήσεων και εκδηλώσεων. Στον χώρο επίσης λειτουργούν η Εθνικιστική μπουτίκ της Θεσσαλονίκης καθώς και βιβλιοπωλείο δυσεύρετων Εθνικών εκδόσεων ενώ διατίθεται δωρεάν υλικό δράσεων για την διάδοση των Ιδεών μας (αυτοκόλλητα, φυλλάδια κτλ).»

Πυρσοί, χουντογλέντια και το… πουλί της 21ης Απριλίου

Τα μέλη του Μετώπου Νεολαίας δεν κρύβουν την ιδεολογική τους καταβολή και ταυτότητα, είναι εμφανής η προσπάθειά τους να συνδεθούν με τη Χρυσή Αυγή και διαθέτουν «πυρήνες», οι οποίοι κάνουν συνεχείς δράσεις, σε Κρήτη, Ρόδο, Πελοπόννησο, στη Θράκη, τη Φλώρινα, την Καστοριά και φυσικά στην Αττική.

Χαρακτηρίζουν τη Χρυσή Αυγή ως την «μοναδική λαϊκή και κοινωνική πολιτική δύναμη της Πατρίδος μας», αναρτούν μπάνερ στα οποία αναφέρουν ότι «δεν είναι εγκληματική οργάνωση», κι έχουν φωτογραφίες και ομιλίες του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Φωτογραφίες από το Μέτωπο Νεολαίας

«Η Χρυσή Αυγή είναι ο πολιτικός φορέας που δεν περιορίστηκε ποτέ σε κομματικές/εκλογικές εκστρατείες αλλά με πολύ κόπο έχτισε τις δομές εκείνες (ελεύθερους Εθνικιστικούς χώρους, παροχή Ιδεολογικής κατάρτισης, αγώνας στους δρόμους και στους χώρους εργασίας) που δίνουν την δυνατότητα στους Νέους να ανακαλύψουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, αντάξιο της προγονικής τους κληρονομιάς και μακριά από τα παρακμιακά πρότυπα που προωθεί το καθεστώς», γράφει στην ιστοσελίδα της το Μέτωπο Νεολαίας.

Πέραν κάποιων ολιγάριθμων ομιλιών, απόδοση τιμών για το 1821 κι όχι μόνο, τα μέλη του Μετώπου και της «Σάρισας» δεν είχαν ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη δραστηριότητα.

Όμως, η προκλητική πρόσκληση για χουντογλέντι στις 21 Απριλίου και κυρίως το «σφράγισμα» της έκθεσης του βορειομακεδόνα καλλιτέχνη, δείχνουν αναβάθμιση της δράσης τους. Θυμίζουν δε τις εποχές που όχι κουκουλοφόροι, αλλά οι άνδρες με τα μαύρα έσπαζαν πάγκους στις λαϊκές, χτυπούσαν μετανάστες στους δρόμους, επιτέθηκαν σε συνδικαλιστές και τελικά κατέληξαν στη δολοφονία του Πακιστανού Λουκμάν και βεβαίως του Παύλου Φύσσα.

Ορκισμένοι χουντικοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κάλεσμα για το χουντογλέντι στη Θεσσαλονίκη και το στέκι «Σάρισα» υπήρξαν αφίσες με τανκ στους δρόμους και με τον χουντικό Γεώργιο Παπαδόπουλου.

Παράλληλα, τον τελευταίο καιρό γράφονται συχνά σε τοίχους συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής. Δεν θα πρέπει βεβαίως να ξεχνά κανείς τις επιθέσεις ακροδεξιών στον Εύοσμο και την Σταυρούπολη, στοιχεία που δείχνουν ότι στην συμπρωτεύουσα επωάζεται ένα νέο «αυγό του φιδιού» που θέλει να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στον Εύοσμο και στο 2ο ΕΠΑΛ τον Ιανουάριο του 2022 ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε μαθητές έξω από το υπό κατάληψη σχολείο. Πέταξαν δε τρικάκια με εθνικιστικό περιεχόμενο της οργάνωσης «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης».

Τον Σεπτέμβριο του 2021 το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης λόγω επεισοδίων από μεμονωμένες εθνικιστικές οργανώσεις που δρουν στη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι καθόλου τυχαία τα γεγονότα που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες καθώς πρόκειται για μια προσπάθεια αναβίωσης της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Είτε με επαναδραστηριοποίηση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η οποία δεν μπορεί να πάρει μέρος στις εκλογές, είτε μέσω του νέου μορφώματος του Κασιδιάρη, είτε με πατενταρισμένους Χρυσαυγίτες οι οποίοι θα μπορούσαν να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων, δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Εχει κανείς αντίρρηση ότι είναι νεοναζί;

Πόσο τυχαίες είναι άραγε οι καταγγελίες του αποχωρήσαντα από την «Ελληνική Λύση», βουλευτή, Αντ. Μυλωνάκη, ο οποίος είπε ότι τα «έσπασε» με τον επικεφαλής του κόμματος, Κυριάκο Βελόπουλο, ότι θέλησε να βάλει στα ψηφοδέλτια υποψήφιους από τη Χρυσή Αυγή. ««Τον Σεπτέμβριο ακούστηκε ότι θα έρθουν σαν υποψήφιοι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν κατέβει με τον Μιχαλολιάκο και τη Χρυσή Αυγή. Έχουν φωτογραφίες μαζί, “εωρτοτροπουν”, αγκαλιάζονται. Του λέω, “δεν πιστεύω να κουβαληθούν εδώ πέρα Χρυσαυγίτες. Πολεμάω τον ναζισμό χρόνια. Όπως και εσύ πολεμάς τον ναζισμό”. Μου είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση, δεν θα κατέβουν. Τώρα βλέπω τους κατεβάζει».

Ποιοι είναι άραγε οι Χρυσαυγίτες που θα μπουν από την πίσω πόρτα στις εκλογές;

Η περίπτωση Κασιδιάρη – Κανελλόπουλου

Σ’ αυτό το περιβάλλον εντάσσεται βεβαίως και η αγωνιώδης προσπάθεια του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη, να κατέλθει στις εκλογές, κάτι προφανώς δύσκολο μετά το νομικό μπλόκο που έχει τεθεί. Ομως, οι «ντρίπλες» που κάνει ο Κασιδιάρης παρέα με τον τέως αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αν. Κανελλόπουλο, δημιουργούν μια ανησυχία ως προς το τι θα γίνει στις 2 Μαίου όταν και θα ανακηρυχθούν τα κόμματα που θα λάβουν μέρος στις εκλογές.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η αυτόνομη κάθοδος του Κασιδιάρη, χωρίς το ΕΑΝ το οποίο κατεβαίνει μόνο του, μπορεί να είναι ένα τέχνασμα ώστε όταν αποκλειστούν οι «Ελληνες» ο Ηλίας Κασιδιάρης να καλέσει τους οπαδούς του να στηρίξουν τον κόμμα του κ. Κανελλόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ομόφωνα ο τέως δικαστικός είχε εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος Κασιδιάρη ενώ είχε θέσει το κόμμα ΕΑΝ σε αναστολή.

Αίφνης, και μετά τα νομικά μπλόκα που έστησε η κυβέρνηση ο κ. Κανελλόπουλος επανέφερε στη ζωή το κόμμα του και το δήλωσε στον Αρειο Πάγο ενώ και ο Κασιδιάρης δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας και πρόεδρος του κόμματος ορίστηκε ο Δημήτρης Χατζηλιάδης, καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Δεν είναι λίγοι, λοιπόν, εκείνοι που περιμένουν τον αποκλεισμό του Κασιδιάρη και οι υποψήφιοί του να βρουν καταφύγιο στο ΕΑΝ (εάν πάρει έγκριση από τον Αρειο Πάγο) και οι φασίστες να επιχειρήσουν να μπουν στη Βουλή παρακάμπτοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

H ακροδεξιά πολυκατοικία

Είναι φανερό ότι στην ακροδεξιά πολυκατοικία γίνονται πολλές ζυμώσεις και θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες μετά τον αποκλεισμό από τον Αρειο Πάγο της «Πατριωτικής Ενωσης» των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου και τις εξελίξεις στην Ελληνική Λύση.

Κόμματα όπως η «Εθνική Δημιουργία» των Κρανιδιώτη – Τζήμερου, το κόμμα της Λατινοπούλου και φυσικά η Ελληνική Λύση, διεκδικούν ένα σημαντικό μερίδιο αφενός των δεξιών που έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία και αφετέρου της αντισυστημικής ψήφου. Κι αν για τα κόμματα αυτά είναι απολύτως θεμιτό να επικοινωνούν το πρόγραμμά τους, τις θέσεις τους και τις αρχές που βασίζονται στο δημοκρατικό πολίτευμα, μορφώματα όπως οι Ελληνες του Κασιδιάρη και η «αναβαπτισμένη» Χρυσή Αυγή όπως εμφανίζεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη, δεν έχουν καμιά θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024