Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μικροπλαστικά: Έξι χώρες ζητούν από την Κομισιόν μέτρα για περιορισμό της ρύπανσης

Μικροπλαστικά: Έξι χώρες ζητούν από την Κομισιόν μέτρα για περιορισμό της ρύπανσης

«Τα εθελοντικά μέτρα δεν αρκούν» γράφουν σε κοινή επιστολή τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Νορβηγία.

Η Γερμανία, η Γαλλία και ακόμα τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμευτικά μέτρα για τη μείωση των μικροπλαστικών, τα οποία ανιχνεύονται πλέον στον ανθρώπινο οργανισμό, τους πολικούς πάγους, ακόμα και στις βαθύτερες τάφρους των ωκεανών.

Τα πλαστικά σωματίδια χρησιμοποιούνται ευρέως σε καλλυντικά, χρώματα, συνθετικούς χλοοτάπητες και άλλα προϊόντα, ενώ άλλα σχηματίζονται από την αργή διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών σκουπιδιών.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικροπλαστικά περνούν στη βάση του τροφικού πλέγματος και φτάνουν τελικά στον ανθρώπινο οργανισμό, αν και οι επιπτώσεις τους στην υγεία παραμένουν ακόμα άγνωστες.

Τον επόμενο μήνα, αναφέρει το Reuters, η Κομισόν αναμένεται να προτείνει στις χώρες-μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο νομοσχέδιο που περιορίζει κατά 30% την απελευθέρωση μικροπλαστικών στο περιβάλλον από το 2030.

«Τα εθελοντικά μέτρα δεν αρκούν» γράφουν σε κοινή επιστολή τους οι έξι χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται ακπομα η Ολλανδία, η Δανία,  το Λουξεμβούργο και η Νορβηγία, η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ.

«Ζητούμε από την Επιτροπή να εισαγάγει προληπτικά μέτρα σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να προληφθεί και να μειωθεί η απελευθέρωση μικροπλαστικών στο περιβάλλον», γράφουν στην επιστολή.

Ζητούν επίσης την δημιουργία κοινών προδιαγραφών για τη μέτρηση των μικροπλαστικών σε αέρα, νερό και έδαφος ώστε να παρακολουθείται η εφαρμογή των προτεινόμενων κανόνων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Χημικών, κάθε χρόνο η Ευρώπη ρυπαίνει το περιβάλλον με 42.000 μικροπλαστικών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, συν 176.000 τόνους πλαστικών σωματιδίων από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών αντικειμένων.

Η πρόταση της Επιτροπής αναμένεται να βάζει στο στόχαστρο όχι μόνο τα μικροπλαστικά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία αλλά και αυτά που απελευθερώνονται στα πλυντήρια από τα συνθετικά ρούχα καθώς και τα σωματίδια από τη φθορά των ελαστικών αυτοκινήτου.

Πέρυσι η Κομισιόν είχε προτείνει ξεχωριστό νομοσχέδιο για τη σταδιακή μείωση των μικροπλαστικών στην παραγωγή προϊόντων που πωλούνται στην ΕΕ όπως τα καλλυντικά και οι συνθετικοί χλοοτάπητες.

Sports in

Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-0: Κλείδωσε την παραμονή με «υπογραφή» Ταμπίτζε (vid)

Ο Νταμπίτζε «λύτρωσε« τον Παναιτωλικό κόντρα στον Ατρόμητο (1-0), και σε συνδυασμό με την ήττα της Κηφισιάς από τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι Αγρινιώτες εξασφάλισαν την παραμονή τους στην Super League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024