Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο «τελικός» της Πρέμιερ Λιγκ

Ο «τελικός» της Πρέμιερ Λιγκ

Μάντσεστερ Σίτι και Αρσεναλ συγκρούονται απόψε στο Ετιχαντ και ο νικητής παίρνει τον μισό τίτλο στο σπίτι του. Η τελευταία φορά που νίκησαν οι Κανονιέρηδες (2015) προπονητής τους ήταν ο Αρσέν Βενγκέρ

H 189η αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Αρσεναλ θα μείνει στην ιστορία ως «ο τελικός της Πρέμιερ Λιγκ». Το λέει ο Πεπ Γκουαρντιόλα, το λέει η AI, το γράφει ο Τύπος. Μόνο ο Μικέλ Αρτέτα αποφεύγει να το πει, αλλά είναι βέβαιο πως κι αυτός σκέφτεται το ίδιο.

Η Σίτι υποδέχεται απόψε τους Λονδρέζους σε ένα ματς που θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ποια ομάδα θα καταλήξει ο φετινός τίτλος.

Τα κουκιά είναι μετρημένα. Οι Πολίτες βρίσκονται πέντε βαθμούς πίσω από τους Κανονιέρηδες με δύο παιχνίδια λιγότερα στα οποία αν νικήσουν θα τους προσπεράσουν και θα κρατούν πλέον την τύχη στα χέρια τους.

Σύμφωνα με την Opta και την AI η Μάντσεστερ Σίτι έχει 62,6% πιθανότητες να νικήσει τους Gunners οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν μόλις 15,1% για να κλέψουν το τρίποντο στο Ετιχαντ.

Στην περίπτωση που η Σίτι αναδειχτεί νικήτρια οι πιθανότητές της να κατακτήσει για πέμπτη φορά στα έξι τελευταία χρόνια τον τίτλο εκτοξεύονται στο 91%. Ουσιαστικά η τεχνητή νοημοσύνη στέλνει τον τίτλο ξανά στο Μάντσεστερ.

Οιωνοί

Αν λάβουμε υπόψη την παράδοση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, οι οιωνοί δεν είναι καλοί για την Αρσεναλ. Η τελευταία νίκη των Gunners επί της Σίτι σημειώθηκε το μακρινό 2015 όταν προπονητής τους ήταν ο Αρσέν Βενγκέρ και στον πάγκο των Πολιτών καθόταν ο Μανουέλ Πελεγκρίνι.

Στις οκτώ αναμετρήσεις του Γκουαρντιόλα με τον άλλοτε βοηθό του (2016-19) Μικέλ Αρτέτα το σκορ είναι 7-1 στις νίκες. Η μοναδική επιτυχία του Βάσκου σημειώθηκε σε αγώνα Κυπέλλου.

Ο Γκουαρντιόλα δεν υπεκφεύγει για την κρισιμότητα του αγώνα. Στις δηλώσεις του μετά τη νίκη επί της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στον ημιτελικό του Κυπέλλου χαρακτήρισε «τελικό» το ματς με την Αρσεναλ και ζήτησε τη συμπαράσταση των οπαδών.

Χθες προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους και είπε για το ματς πως είναι «πολύ σημαντικό αλλά όχι καθοριστικό γιατί υπάρχουν ακόμα πολλά δύσκολα παιχνίδια και για τις δύο ομάδες».

Εμπειρία

Η Σίτι προέρχεται από ένα σερί 16 αγώνων χωρίς ήττα και πλησιάζει σε ένα ιστορικό τρεμπλ – πρωτάθλημα, Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ. Κάθε αγώνα ο Γκουαρντιόλα τον αντιμετωπίζει πλέον ως «τελικό», κάτι που παραδέχτηκε και χθες.

Οι περισσότεροι παίκτες των Πολιτών έχουν εμπειρία από κατακτήσεις τίτλων στην Πρέμιερ Λιγκ, σε αντίθεση με αυτούς της Αρσεναλ. Μόνο δύο από τους Κανονιέρηδες έχουν σηκώσει το τρόπαιο του πρωταθλήματος, κι αυτοί προέρχονται από τη Σίτι, ο Ζεσούς και ο Ζιτσένκο.

Ο Γκουαρντιόλα δεν μετάνιωσε που τους άφησε να φύγουν. «Οι παίκτες ήθελαν να φύγουν, η ομάδα ήθελε να πουλήσει για να αγοράσει. Είναι χαρούμενοι, είμαστε κι εμείς χαρούμενοι. Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο να έχουμε μετανιώσει».

Κατά τον Αρτέτα η ομάδα του πρέπει να πιάσει την τέλεια απόδοση γιατί αυτό απαιτούν οι συνθήκες ενός τέτοιου αγώνα. Ο Γκουαρντιόλα του απάντησε πως δεν υφίσταται η τελειότητα.

Περί Χάαλαντ

Στην κουβέντα μπήκε φυσικά και το φαινόμενο Χάαλαντ. Είναι αναμφισβήτητα το μεγάλο όπλο του Πεπ και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν. Τριάντα δύο γκολ μέχρι στιγμής και χρειάζεται ακόμα τρία για να γράψει ιστορία στην Πρέμιερ Λιγκ.

«Οταν κοιτάς τους αριθμούς δεν υπάρχει σύγκριση με κανέναν άλλον. Ο Χάαλαντ μπορεί και αποδίδει τόσο καλά γιατί τον βοηθά πολύ το παιχνίδι της ομάδας του», έλεγε χθες ο Αρτέτα. Για το σχέδιό του για το πώς θα τον αντιμετωπίσει, ο Βάσκος δήλωσε: «Δουλεύουμε τόσο για τα πλεονέκτημά τους όσο και για τις αδυναμίες τους. Η Σίτι ξεκινά το παιχνίδι από τον τερματοφύλακα, είναι επικίνδυνος με την μπάλα».

Οταν ρωτήθηκε ο Γκουαρντιόλα αν υπάρχει τρόπος για να εξουδετερωθεί ο επιθετικός του, ο Καταλανός είπε πως «απ’ όσο έχει δείξει στην καριέρα του, όχι μόνο εδώ, είναι πολύ δύσκολο». Εξήγησε πάντως πως ένας τρόπος που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο είναι όταν η αντίπαλη ομάδα έχει κατοχή μπάλας 70 ή 80%.

«Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να συμβεί στο ματς με την Αρσεναλ. Θα υπάρχουν πολλές αντεπιθέσεις και μονομαχίες. Το σχέδιο της Αρσεναλ είναι να παίξει επιθετικά και man to man σε όλο το γήπεδο, γι’ αυτό ο μόνος ελεύθερος παίκτης θα είναι ο τερματοφύλακας».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024