Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Το σχέδιο ΔΗΜΗΤΡΑ του Βαρουφάκη δυναμιτίζει τα σενάρια συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΜεΡΑ25

Εκλογές 2023: Το σχέδιο ΔΗΜΗΤΡΑ του Βαρουφάκη δυναμιτίζει τα σενάρια συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜεΡΑ25

Η παρουσίαση του σχεδίου «Δήμητρα» θεωρείται πως φέρνει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλάει για τη συγκρότηση «προοδευτικής κυβέρνησης» με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του ΜέΡΑ25.

Πλήθος αντιδράσεων και μάλιστα σφοδρών έχει προκαλέσει το  σχέδιο «ΔΗΜΗΤΡΑ» που παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, που προβλέπει τη διενέργεια πληρωμών χωρίς τράπεζες αλλά και έξοδο από το ευρώ. Σχέδιο που έφερε στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ξανά τα γεγονότα του 2015 με τα capital controls.

Αναφερόμενος σε αυτό, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως  «κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ελλάδας, έχει σχέδιο για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, όπως έχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχέδιο για το τι θα κάνει αν μπουν ξένα στρατεύματα. Έχεις ιερή υποχρέωση να έχεις σχέδιο ανάγκης». Οπως αναφέρει εξάλλου το ΜεΡΑ25 σε σημερινή του ανακοίνωση το σύστημα «Δήμητρα» είναι ένα «απαραίτητο εργαλείο (δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών – ανεξάρτητο από τις τράπεζες και την ΕΚΤ – για χρήση εντός του ευρώ. Το έχει και η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία).

»»Σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, το σύστημα «Δήμητρα» θα μειώσει το κόστος της κρίσης – θα είναι εργαλείο που σήμερα η χώρα δεν διαθέτει. Σε περίπτωση που χρειαστεί να δημιουργηθεί εγχώριο χρήμα, το σύστημα «Δήμητρα» θα αποτελέσει τη βάση του νέου εθνικού νομίσματος».

Τορπιλίζει τα σενάρια περί «προοδευτικής κυβέρνησης»

Όπως εκτιμάται το σχέδιο «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη δοκιμάζει έντονα τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25, και θεωρείται πως φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλάει για τη συγκρότηση «προοδευτικής κυβέρνησης», αλλά δεν διευκρινίζει ούτε το πώς αλλά κυρίως το μετά μιας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων.

«Οι δηλώσεις που κάνει τορπιλίζουν την βάση μίας συνεργασίας. Διότι στην ουσία όταν θες να κάνεις κυβέρνηση συνεργασίας φτιάχνεις ένα κοινό πρόγραμμα. Το να θέτεις έναν μαξιμαλιστικό στόχο όπως τα διατύπωσε με το κλείσιμο των τραπεζών ή το νόμισμα νομίζω ότι προσπαθεί να τορπιλίσει μία συνεργασία εκ των προτέρων», δήλωσε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

« Τέτοια συνδικαλιστικά κόλπα πρέπει να αποφεύγονται στην πολιτική. Υπάρχουν θέματα που μπορούμε να συνεργασθούμε με το ΜέΡΑ25. Κανείς δεν δικαιούνται κάποιο υπουργείο ή μοιράσματος εξουσιών πρέπει να γίνει συζήτηση προγραμματική. Δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν στη βάση του προγράμματος», είπε.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε έναν άνθρωπο που έκλεισε τις τράπεζες. Και είναι μυθομανία αυτό που κυκλοφορεί ότι εμείς μπορούμε να συνεργαστούμε με τον Βαρουφάκη. Είναι καθαρά fake news», σχολίασε ο Γιώργος Νικητιάδης, υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ.

Σκέρτσος: Ο Τσίπρας υπόσχεται κυβέρνηση συνεργασίας με τον Βαρουφάκη της δραχμής

«Την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί διαπιστευτήρια «εξευρωπαϊσμού» μέσω του Γερμανού καγκελαρίου, επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος του 2015, δηλώνοντας ανερυθρίαστα ότι είναι διατεθειμένος να συγκυβερνήσει με τον Γιάνη Βαρουφάκη σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ελέω απλής αναλογικής», δηλώνει ο Άκης Σκέρτσος.

Όπως προσθέτει, «απέναντι, δηλαδή, στον »Τσίπρα εξωτερικού» που υπόσχεται περισσότερη Ευρώπη, υπάρχει και ο »Τσίπρας εσωτερικού» που υπόσχεται κυβέρνηση συνεργασίας με τον Βαρουφάκη της δραχμής και των κλειστών τραπεζών, με τον Πολάκη των »γερμανοτσολιάδων», με τον Αντώναρο, αλλά και με τον αμετάκλητα καταδικασμένο από τη δικαιοσύνη Παππά.

Στην κάλπη της 21ης Μαΐου, αλλά και μετά από αυτήν, θα έχουμε απέναντι μας, όμως, τον »Τσίπρα εσωτερικού». Και το μόνο βέβαιο είναι ότι με αυτή την ομάδα διακυβέρνησης, η Ελλάδα θα βλέπει την Ευρώπη με τα κυάλια».

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024