Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: 5 αριστουργήματα για να τη γιορτάσετε όπως της αξίζει

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: 5 αριστουργήματα για να τη γιορτάσετε όπως της αξίζει

Γιορτάζουμε την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, επιλέγοντας μερικά από τα καλύτερα βιβλία στις πιο δυνατές προσφορές.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων ή Διεθνής Ημέρα του Βιβλίου, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) με στόχο την προώθηση της ανάγνωσης, της δημοσίευσης και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου γιορτάστηκε στις 23 Απριλίου 1995 και συνεχίζει να αναγνωρίζεται εκείνη την ημέρα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου κάθε χρόνο, η UNESCO μαζί με τη συμβουλευτική επιτροπή από τους μεγάλους κλάδους της βιομηχανίας του βιβλίου, επιλέγουν την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για ένα χρόνο.

Κάθε καθορισμένη Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου πραγματοποιεί ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τον εορτασμό και την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης.

Γιατί την γιορτάζουμε κάθε χρόνο την ίδια ημέρα;

Η αρχική ιδέα ήρθε το 1922 από τον Vicente Clavel, διευθυντή του εκδοτικού οίκου Cervantes στη Βαρκελώνη, ως ένας τρόπος για να τιμήσει τον συγγραφέα Miguel de Cervantes. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 7 Οκτωβρίου 1926, τα γενέθλια του Cervantes πριν μεταφερθεί στην ημερομηνία θανάτου του, στις 23 Απριλίου, το 1930.

Ο εορτασμός συνεχίζεται με μεγάλη δημοτικότητα στην Καταλονία, όπου αναφέρεται ως Ημέρα του Sant Jordi ή Ημέρα των Βιβλίων και των Τριαντάφυλλων.

Το 1995, η UNESCO αποφάσισε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου θα γιορτάζεται στις 23 Απριλίου, καθώς η ημερομηνία είναι επίσης η επέτειος του θανάτου του William Shakespeare και της Inca Garcilaso de la Vega, καθώς και η επέτειος της γέννησης ή του θανάτου αρκετών άλλων εξεχόντων συγγραφέων.

Όσα μας χαρίζουν τα βιβλία

Μπορείτε να θυμηθείτε την πρώτη φορά που αγγίξατε το πρώτο σας βιβλίο; Θυμάστε το μοναδικό αίσθημα περιέργειας και ανυπομονησίας για όλα όσα πρόκειται να μάθετε; Ίσως σας το έδωσε κάποιος ενήλικας, το επιλέξατε μόνοι σας από την βιβλιοθήκη ή απλά σας το δάνεισε ένας παιδικός σας φίλος.

Όπως και να έχει, η ανάγνωση βιβλίων από την παιδική ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Για να τους ενσταλάξετε την καλή συνήθεια της ανάγνωσης, μπορείτε να ξεκινήσετε διαβάζοντάς τους βιβλία όταν ακόμα είναι μωρά.

Η ανάγνωση σε μικρά παιδιά είναι ένας σημαντικός τρόπος για να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν γλωσσικές δεξιότητες. Τα εξοικειώνετε με νέες λέξεις και τρόπους χρήσης της γλώσσας. Τα βοηθάτε επίσης να μάθουν γενικές πληροφορίες για τον κόσμο, γεγονός που τα διευκολύνει να μάθουν για νέα θέματα μόλις φτάσουν στο σχολείο.

Φυσικά δεν σταματάμε να διαβάζουμε βιβλία μόλις φτάσουμε σε αυτό το ηλικιακό ορόσημο, αφού συνεχίζουν να μας συνοδεύουν στην εφηβεία, την ενηλικίωση και σχεδόν κάθε στιγμή της ζωής μας.

Ένα από τα πιο προφανή οφέλη της καθημερινής ανάγνωσης είναι η μάθηση. Και σε αντίθεση με ένα βίντεο ή podcast του YouTube, τα βιβλία παρέχουν πρόσβαση σε εις βάθος γνώση. Ταυτόχρονα έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η ανάγνωση διεγείρει ένα πολύπλοκο δίκτυο κυκλωμάτων και σημάτων στον εγκέφαλο.

Επιπλέον, καθώς βελτιώνετε την ικανότητα ανάγνωσης, αυτά τα δίκτυα γίνονται ισχυρότερα και πιο εξελιγμένα και ως εκ τούτου βελτιώνεται η εγκεφαλική σας λειτουργία.

Εκτός από χαλάρωση και διασκέδαση, τα βιβλία μας χαρίζουν την πολύτιμη ευκαιρία να ενισχύσουμε συγκέντρωση και μνήμη, να γίνουμε πιο συμπονετικοί, να βελτιώσουμε τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες, να μειώσουμε το άγχος και να ζήσουμε με λιγότερο στρες και περισσότερη ευεξία.

Οι καλύτερες επιλογές για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Μερικές από τις αγαπημένες μας προτάσεις, περιλαμβάνουν:

Παράδεισος
Ένα δωδεκάχρονο παιδί πουλιέται από τον πατέρα του έναντι χρέους…
Μια ιστορία ενηλικίωσης & αφήγησης σπάνιου λυρισμού

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

«Ένα δωδεκάχρονο παιδί πουλιέται από τον πατέρα του έναντι χρέους σε έναν πλούσιο έμπορο και από την απλή ζωή της αφρικανικής αγροτικής ενδοχώρας εκτοξεύεται στην πολυπλοκότητα του συναρπαστικού κόσμου των παραλίων, λίγο πριν η Ανατολική Αφρική γίνει θέατρο των λυσσαλέων ανταγωνισμών Γερμανών και Βρετανών αποικιοκρατών για την κατοχή του φυσικού πλούτου της χώρας.

Σ’ αυτόν τον κόσμο, όπου συνυπάρχουν, σε μια ευαίσθητη κοινωνική ισορροπία, μουσουλμάνοι και ανιμιστές μαύροι Αφρικανοί, χριστιανοί ιεραπόστολοι, Ινδοί μέτοικοι και οι πρώτοι άπληστοι Ευρωπαίοι άποικοι, ο νεαρός πρωταγωνιστής, ο Γιουσούφ, θα γνωρίσει τη σκληρότητα και την καλοσύνη, τη βία και τον θάνατο, τη φιλία και τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα, την τυφλή δίψα για κέρδος και την τυχοδιωκτική τόλμη των πλανόδιων εμπόρων της εποχής.

Ακολουθώντας τον αφέντη και το καραβάνι του στις πιο απάτητες ορεινές περιοχές, στους οικισμούς των «αγρίων» και στα πολύβουα λιμάνια της Ανατολικής Αφρικής, ο Γιουσούφ θα περιηγηθεί μια χώρα που μαστίζεται από το δουλεμπόριο, τους φυλετικούς πολέμους, τις δεισιδαιμονίες και τις ασθένειες, με φόντο την εδεμική ομορφιά της φύσης. 

Μια ιστορία ενηλικίωσης και συνάμα μια επική αφήγηση σπάνιου λυρισμού».

Όταν το Σώμα Λέει Όχι
Tα σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την αρχαία σοφία
Τα συναισθήματα επηρεάζουν καθοριστικά την υγεία μας.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

«Στο διεθνές bestseller Όταν το σώμα λέει όχι ο Gabor Mate εξηγεί τι είναι το κρυφό στρες, πώς μας οδηγεί σε μια σειρά από ασθένειες – και, το κυριότερο, πώς μπορούμε να θεραπευτούμε. Μπορεί ένας άνθρωπος να πεθάνει –κυριολεκτικά– από μοναξιά; Συνδέονται τα καταπιεσμένα συναισθήματα με το Αλτσχάιμερ; Υπάρχει άραγε η «προσωπικότητα του καρκινοπαθούς»;

Tα σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την αρχαία σοφία: τα συναισθήματα επηρεάζουν καθοριστικά την υγεία μας. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα προκαλούν στρες, που με τη σειρά του αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία πολλών παθήσεων.

Με συμπόνια και σοφία, στο βιβλίο αυτό ο Gabor Mate ξαναβάζει στον πυρήνα της ιατρικής τη σύνδεση μυαλού-σώματος και μας δείχνει τον τρόπο ώστε να προφυλάξουμε την υγεία μας.»

Το Θεώρημα της Αγάπης
Και ξαφνικά το μικρό τους πείραμα μοιάζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο…

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

«Η Όλιβ Σμιθ είναι υποψήφια διδάκτορας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και δέχεται ως πραγματικότητα μόνο ό,τι μπορεί να υποστηριχθεί από δεδομένα.
Ως αποτέλεσμα δεν πιστεύει καθόλου στον έρωτα και στις μακροχρόνιες σχέσεις, παρόλο που η καλύτερή της φίλη, η Αν, είναι μια αθεράπευτα ρομαντική ψυχή.

Θέλοντας να την πείσει ότι είναι καλά και ότι προχωράει στη ζωή της, η Όλιβ λέει ένα μικρό ψεματάκι… ότι βγαίνει με κάποιον, και μάλιστα ότι είναι πιο ευτυχισμένη από ποτέ!
Όμως η Αν δεν ξεγελιέται εύκολα.
Ως γνήσια επιστήμονας η Όλιβ πανικοβάλλεται και για να της το αποδείξει φιλάει τον πρώτο άντρα που βλέπει μπροστά της!

Ο άντρας αυτός τυχαίνει να είναι ο Άνταμ Κάρλσεν, ένας από τους πιο απρόσιτους και απαιτητικούς καθηγητές του Στάνφορντ.
Παραδόξως, ο Άνταμ συμφωνεί να κρατήσει το μυστικό της και να γίνει κάτι σαν ψεύτικο αγόρι της, αφήνοντας άφωνη την Όλιβ.
Και όταν σε ένα συνέδριο ένα απάντεχο συμβάν βάζει σε κίνδυνο την καριέρα της, ο Άνταμ κάνει πάλι την έκπληξη και την υποστηρίζει.

Ξαφνικά το μικρό τους πείραμα μοιάζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο και η Όλιβ ανακαλύπτει ότι το μόνο πράγμα που είναι πιο περίπλοκο από ένα θεώρημα για την αγάπη είναι το να βάλει τη δική της καρδιά στο μικροσκόπιο.»

Γέτι: Η Δύναμη του Ακόμη
Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

«Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη.

Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει..»

Πώς να Μιλάτε στα Παιδιά Ώστε να σας Ακούν και Πώς να τα Ακούτε Ώστε να σας Μιλούν
Το βιβλίο που έχει βοηθήσει εκατομμύρια γονείς να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί στην επικοινωνία με τα παιδιά τους

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

«Η προσέγγιση των βραβευμένων συγγραφέων Αντέλ Φέιμπερ και Ιλέιν Μάζλις βασίζεται από τη μια στον ρεαλισμό και από την άλλη στον αμοιβαίο σεβασμό, εξασφαλίζοντας μια ποιοτικότερη και λιγότερο αγχωτική επικοινωνία μεταξύ γονιού και παιδιού.

Οι μέθοδοι επικοινωνίας επεξηγούνται μέσα από διαλόγους που απεικονίζονται με κόμικς. Έτσι ο αναγνώστης διδάσκεται νέες επικοινωνιακές δεξιότητες και παράλληλα τις βλέπει να εφαρμόζονται στην πράξη.

Μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου μπορείτε κι εσείς να ανακαλύψετε νέους αποτελεσματικούς τρόπους για την επίλυση συνηθισμένων προβλημάτων.»

Και αν ψάχνετε για βιβλία που θα σας κάνουν να δείτε την ζωή αλλιώς διάλεξτε ένα από τα ακόλουθα:

  • Από το Μηδέν Φτάσε Όπου δεν Μπορείς
  • Ένα Τίποτα μπορεί να Αλλάξει τα Πάντα
  • Το Παράδοξο Μονοπάτι προς το Νόημα της Ζωής

Αν θέλετε να τα κάνετε δικά σας, πάρτε μέρος με 3 πανεύκολα βήματα στον διαγωνισμό του SHOPFLIX από το link:

SHOPFLIX.gr on Instagram: “Γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα βιβλίου με ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ! 📚 3 Βιβλία που θα σε κάνουν να δεις την ζωή αλλιώς και 3 τυχεροί που θα τα πάρουν…”

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024