Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
SVB: Συνεχίζει να «βλέπει» εκροές καταθέσεων μετά την εξαγορά από την First Citizens

SVB: Συνεχίζει να «βλέπει» εκροές καταθέσεων μετά την εξαγορά από την First Citizens

Η διατήρηση των πελατών της θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολη

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε εκροές» δήλωσε στους FT o νέος ιδιοκτήτης της Silicon Valley Bank, η οποία κατέρρευσε τον Μάρτιο και προκάλεσε φόβους για ευρύτερη μετάδοση στον παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Ο Πίτερ Μπρίστοου, πρόεδρος της First Citizens BancShares, η οποία συμφώνησε να αγοράσει την τράπεζα με έδρα την Καλιφόρνια τον περασμένο μήνα, δήλωσε σε συνέντευξή του στους FT ότι η SVB εξακολουθεί να βλέπει εκροές και ζήτησε υπομονή από τους επενδυτές. Ο ίδιος απέδωσε τις αναλήψεις στη συσσωρευμένη ζήτηση κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία η Federal Deposit Insurance έθεσε την SVB υπό αναγκαστική διαχείριση, αφότου έγινε η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η διατήρηση των πελατών της θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολη. Η SVB συνέχισε να χάνει καταθέσεις κατά τις εβδομάδες που ακολούθησαν το bank run της 9ης Μαρτίου. Οι ανακοινώσεις της First Citizens προς τους επενδυτές της έδειξαν ότι η SVB είχε καταθέσεις ύψους 56 δισ. δολαρίων όταν εξαγοράστηκε, περίπου 134 δισ. δολάρια λιγότερα από ό,τι στις αρχές του έτους.

Η First Citizens προσπαθεί να ανοικοδομήσει την SVB καθώς οι τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη κατάρρευση της αξίας τους. Μέχρι στιγμής, η διοίκησή της έχει παράσχει ελάχιστη σαφήνεια σχετικά με τη στρατηγική για έξοδο από την κρίση, παραμένοντας εγκλωβισμένη σε μια διαδικασία due diligence που διαρκεί εβδομάδες ως αποτέλεσμα της ταχείας εξαγοράς.

Η τεχνολογική ύφεση

Η τεχνολογική καθίζηση θα μπορούσε να φέρει την First Citizens σε δύσκολη θέση καθώς προσπαθεί να προσελκύσει τους κορυφαίους επενδυτές τεχνολογίας της Silicon Valley πίσω στην τράπεζα. Περισσότερο από το ήμισυ του χαρτοφυλακίου δανείων της SVB ύψους 72 δισ. δολαρίων αποτελούνταν από χρηματοδοτήσεις για επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Επίσης, δάνειζε χρήματα απευθείας σε νεοφυείς επιχειρήσεις, λαμβάνοντας μετοχικά δικαιώματα στις επιχειρήσεις αυτές, απαιτώντας αποκλειστική συνεργασία.

Ο Μπρίστοου δήλωσε ότι η First Citizens, με έδρα το Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας, είδε ήδη θετικά αποτελέσματα μετά την εξαγορά, αφού ξόδεψε χρόνο προσπαθώντας να δείξει στον κόσμο ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί με το ίδιο μοντέλο όπως και πριν.

Η μετοχή

Η μετοχή της First Citizens έχει αυξηθεί περισσότερο από 77% μετά την εξαγορά, με την τιμή της να σημειώνει ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα. Η First Citizens θα αξιοποιήσει το ιστορικό της στην αγορά άλλων τραπεζών – έχει αποκτήσει 15 από αυτές από την ιδιοκτησία της FDIC τα τελευταία 15 χρόνια – καθώς θα αρχίσει να ενσωματώνει την SVB στις δραστηριότητές της αργότερα αυτό το μήνα. Ωστόσο, η συμφωνία με την SVB είναι η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει ποτέ, ξεπερνώντας κατά πολύ τη συμφωνία ύψους 2 δισ. δολαρίων για την εξαγορά του CIT Group έναντι 2 δισ. δολαρίων το 2020.

Η ιστορία

Ένα ζήτημα θα είναι η ευθυγράμμιση της ηγεσίας της First Citizens με την κουλτούρα της SVB. Η SVB ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 στην έκρηξη της πληροφορικής και αναπτύχθηκε μαζί με τη Silicon Valley, δίνοντας έμφαση στην συμπάθεια προς τους πελάτες που είχαν έλλειψη μετρητών και σε μια κουλτούρα που έμοιαζε πολύ με τις νεοφυείς επιχειρήσεις που εξυπηρετούσε. Η First Citizens, εν τω μεταξύ, είναι μια οικογενειακή δυναστεία 125 ετών: Η τράπεζα διοικείται από ένα διοικητικό συμβούλιο που περιλαμβάνει τον διευθύνοντα σύμβουλο Frank Holding και την αδελφή του, αντιπρόεδρο Hope Bryant, την τρίτη γενιά Holdings που είναι υπεύθυνη για την επιχείρηση. Η σύζυγος του Μπρίστοου, Κλερ, είναι αδελφή τους.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024