Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Η CIA ανησυχεί για χάκινγκ σε δορυφόρους

Κίνα: Η CIA ανησυχεί για χάκινγκ σε δορυφόρους

Διαβαθμισμένο έγγραφο της CIA αξιολογεί τις φιλοδοξίες του Πεκίνου να πάρει τον έλεγχο των επικοινωνιών

Εξελιγμένα όπλα στον κυβερνοχώρο προκειμένου να «αρπάξει τον έλεγχο» εχθρικών δορυφόρων κατασκευάζει η Κίνα, καθιστώντας τους επί της ουσίας άχρηστους για σήματα δεδομένων ή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η απόφαση του Πεκίνου να αναπτύξει δυνατότητες «άρνησης, εκμετάλλευσης ή αεροπειρατείας» εχθρικών δορυφόρων αποτελεί βασικό μέρος του στόχου της να ελέγξει τις πληροφορίες, τις οποίες το Πεκίνο θεωρεί βασικό «τομέα πολέμου».

Το έγγραφο που φέρει τη σήμανση της CIA, και δημοσιεύουν οι Financial Times, εκδόθηκε φέτος και δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν, ενώ είναι ένα από τα δεκάδες που φέρεται να μοιράστηκε ένας 21χρονος Αμερικανός Φρουρός της Αεροπορίας στις πιο σημαντικές αποκαλύψεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Μια τέτοια ικανότητα στον κυβερνοχώρο θα ξεπερνούσε κατά πολύ οτιδήποτε έχει αναπτύξει η Ρωσία στην Ουκρανία, όπου οι ομάδες ηλεκτρονικού πολέμου έχουν υιοθετήσει μια προσέγγιση ωμής βίας με μικρό ωστόσο αποτέλεσμα.

Οι πιο φιλόδοξες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο της Κίνας στοχεύουν να μιμηθούν τα σήματα που λαμβάνουν οι εχθρικοί δορυφόροι από τους χειριστές τους, εξαπατώντας τους είτε να καταληφθούν πλήρως είτε να δυσλειτουργήσουν σε κρίσιμες στιγμές μάχης.

Το απόρρητο έγγραφο των ΗΠΑ ανέφερε ότι αυτή η ικανότητα στον κυβερνοχώρο θα επιτρέψει στην Κίνα «να καταλάβει τον έλεγχο ενός δορυφόρου, καθιστώντας τον αναποτελεσματικό να υποστηρίζει επικοινωνίες, όπλα ή συστήματα πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης». Όπως αναφέρουν οι FT, οι ΗΠΑ δεν αποκάλυψαν ποτέ εάν έχουν παρόμοιες δυνατότητες.

Η Ταϊβάν, από την πλευρά της η οποία έχει τονίσει πόσο απαραίτητες είναι οι δορυφορικές επικοινωνίες για τον ουκρανικό στρατό, επιδιώκει να δημιουργήσει υποδομή επικοινωνιών που μπορεί να επιβιώσει από επίθεση από την Κίνα.

Η υπόθεση της Viasat

Σε ένδειξη του πόσο κρίσιμες έχουν γίνει οι δορυφορικές επικοινωνίες στον πόλεμο, μια ρωσική κυβερνοεπίθεση πέτυχε να καταστήσει αναποτελεσματικούς χιλιάδες ουκρανικούς στρατιωτικούς δρομολογητές από τη Viasat που εδρεύει στις ΗΠΑ, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει την πλήρη εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους. Ουκρανός αξιωματούχος περιέγραψε την επίθεση εκείνη την εποχή ως «καταστροφική».

Επίσης απέκλεισε την εξυπηρέτηση χιλιάδων πελατών της Viasat στην Πολωνία, την Ιταλία και τη Γερμανία, όπου επλήγησαν αρκετές εκατοντάδες ανεμογεννήτριες.

Το hack του Viasat, αν και ήταν πολύπλοκο, περιελάμβανε διάρρηξη των συστημάτων υπολογιστών της εταιρείας και αποστολή οδηγιών στα μόντεμ που προκάλεσαν τη δυσλειτουργία τους.

Οι στόχοι της Κίνας, σύμφωνα με την αξιολόγηση που διέρρευσε, είναι πολύ πιο προχωρημένοι. Θα επιδιώξουν να εξαλείψουν την ικανότητα των δορυφόρων – που τείνουν να λειτουργούν σε διασυνδεδεμένα συμπλέγματα – να επικοινωνούν μεταξύ τους, να μεταδίδουν σήματα και εντολές σε οπλικά συστήματα ή να στέλνουν οπτικά και υποκλαπέντα ηλεκτρονικά δεδομένα, σύμφωνα με ειδικούς.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη στρατιωτικής διαστημικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών επικοινωνιών.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024