Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ψάχνουν την έκπληξη με το Επικρατείας

Ψάχνουν την έκπληξη με το Επικρατείας

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές κλείνουν σταδιακά τα ονόματα για το ψηφοδέλτιο - βιτρίνα των κομμάτων n Κοινή στόχευση για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι να αποτυπωθούν «διευρύνσεις»

Το στοιχείο της έκπληξης τόσο προς τους ψηφοφόρους όσο και απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους τους σκοπεύουν να διατηρήσουν για μερικές ακόμα ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης, αποκαλύπτοντας το ψηφοδέλτιο-βιτρίνα των κομμάτων τους στο τέλος Απριλίου.

Στο κομματικό παρασκήνιο διακινούνται ως εκτιμήσεις συγκεκριμένα ονόματα για τις λίστες του Επικρατείας, που συμπληρώνονται πάντως με καθαρά προσωπικές επιλογές των πολιτικών αρχηγών. Εξ ου και μπορεί να δέχονται προτάσεις από συνεργάτες τους, ωστόσο οι ίδιοι έχουν πάρει πάνω τους την αθόρυβη προσέγγιση των προσώπων που τους ενδιαφέρουν με τη σκέψη, όπως πάντα, να εκπέμψουν στο μέγιστο τους συμβολισμούς που επιθυμούν.

Κοινή στόχευση για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εν όψει της κάλπης της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου είναι να αποτυπωθούν «διευρύνσεις». Τη λέξη «εξέλιξη» επιλέγουν, για παράδειγμα, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και προεξοφλούν ανακοινώσεις των 15 ονομάτων προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, αφότου παρουσιαστεί το πρόγραμμα της ΝΔ για την τετραετία 2023-2027.

«Να περιμένετε ψηλά-ψηλά τρεις γυναίκες» λένε πηγές με γνώση του τρόπου σκέψης του Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα της επιχείρησης ανάδειξης περισσότερων γυναικών σε θέσεις ευθύνης και στην επόμενη κυβέρνηση, εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Το 2019 η ΝΔ εξέλεξε πέντε βουλευτές Επικρατείας με μόνο μία γυναίκα, την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου. Τη θέση της εκλιπούσας έλαβε ο Θόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος θα παραμείνει στη λίστα, με το σκεπτικό ότι έτσι κι αλλιώς δεν ολοκλήρωσε πλήρη θητεία. Αντίστοιχα ακούγεται ως «κλειδωμένος» ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Νέα Δημοκρατία

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο συζητείται η καθηγήτρια – ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, καθώς και ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο περιβάλλον του Μαξίμου. Γαλάζια στελέχη έχουν προτείνει μεταξύ άλλων τη Σοφία Μπεκατώρου, τη Μίνα Γκάγκα, τη Ματίνα Παγώνη και τον παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη, ωστόσο υπάρχει σιγή ασυρμάτου για το αν ο Μητσοτάκης προχωράει πράγματι αυτές τις υποψηφιότητες.

Μέσα από το γαλάζιο ψηφοδέλτιο εκτιμάται ότι θα επιχειρεί το μήνυμα της «ενσωμάτωσης ρευμάτων» που δεν ανήκουν απαραίτητα στην ευρύτερη οικογένεια της ΝΔ, κάτι που πυροδοτεί παρασκηνιακές συζητήσεις για τυχόν επιλογή προσώπων προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, που εκπροσωπούν ή έχουν διαύλους με έναν χώρο που ενδιαφέρει τον Μητσοτάκη.

Ενδεικτικό ότι με διάφορες άλλες αφορμές έχουν ακουστεί σε γαλάζια πηγαδάκια ονόματα όπως ο Γιάννης Μανιάτης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου κ.ά. Πέραν των προσώπων με κεντροαριστερό παρελθόν που ήδη εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, στην Πειραιώς έχει μεταπηδήσει ο Σπύρος Καρανικόλας, άλλοτε αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου επί Φώφης Γεννηματά, ο οποίος πιθανόν να βρεθεί στο Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Το βλέμμα στραμμένο στα ψηφοδέλτια έχει και ο Αλέξης Τσίπρας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανότατα δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάδειξη προσώπων από το «think tank» του, στο πρότυπο του Γρηγόρη Γεροτζιάφα ο οποίος ανακοινώθηκε τελικά ως υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχα στο Επικρατείας μπορεί να βρεθεί ένας άλλος καθηγητής, ο Οθωνας Ηλιόπουλος, ως υποψήφιος της ομογένειας.

Επιπλέον μπορεί να οδεύσει προς το Επικρατείας ο ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ ακόμα περισσότερα είναι τα στοιχήματα για εκλόγιμη θέση στην Πόπη Τσαπανίδου. Εντονα ακούγεται ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, γιος του δολοφονημένου εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα, ενώ πολλοί θεωρούν πιθανή την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη.

Το ΠΑΣΟΚ

Κεντροαριστερά ανοίγματα και σινιάλα στις νεότερες γενιές αναζητεί το ΠΑΣΟΚ, με το μόνο βέβαιο ότι μια θέση στη λίστα έχει ο παλαίμαχος διεθνής τερματοφύλακας Νίκος Σαργκάνης, έστω κι αν δεν βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση. Κλειδωμένη θεωρείται η συμμετοχή προσώπων από το στενό επιτελείο του, που θα σηκώσουν άλλωστε μεγάλο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας – όπως οι Ανδρέας Σπυρόπουλος, Δημήτρης Μάντζος, Παναγιώτης Δουδωνής. Ως δρομολογημένη εμφανιζόταν τελευταία η υποψηφιότητα της νομικού Ελένης Χρονοπούλου, η οποία προέβη χθες σε δημόσια δήλωση για πρώτη φορά μετά την αποκάλυψη της καταγγελίας της εις βάρος του Αλέξη Γεωργούλη.

Το ίδιο και για τον Γρηγόρη Λαμπράκη, ενώ σε πασοκικά γραφεία συζητιούνται ως πιθανές επιλογές εκπρόσωποι των επιστημών, ακαδημαϊκοί, πρόσωπα-σύνδεσμοι με τον παραγωγικό ιστό. Ανάμεσά τους ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της κεντρικής αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Νίκος Μήλης κ.ά.

Στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ θα βρεθεί η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη ενώ έχουν επίσης ανακοινωθεί οι Διονύσης Τσακνής, Κώστας Γιαννάκος, Κώστας Τριανταφύλλου, Γιώργος Ρούσσης, Γιουσούφ Εμπρού. Επικεφαλής στο Επικρατείας του ΜέΡΑ25 θα είναι η Σοφία Σακοράφα και ακολουθούν άλλα έξι ονόματα: Νίκος Θεοχαράκης, Χριστίνα Μπαλτατζή, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Κώστας Στεφανίδης, Σεραφείμ Σεφεριάδης, Σπύρος Μουρατίδης.

Sports in

«Μπαμ» με Έσε στην Αργεντινή: Επιλογή του Μασεράνο ο μέσος του Ολυμπιακού

Ο Σαντιάγκο Έσε ετοιμάζεται να φορέσει το εθνόσημο της Αργεντινής. Και είναι προσωπική επιλογή του μεγάλου Χαβιέρ Μασεράνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024