Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Δεν εργαλειοποιούμε αλλά…» - Τι συζητούν στη ΝΔ για τον ΣΥΡΙΖΑ στο φόντο της υπόθεσης Γεωργούλη

«Δεν εργαλειοποιούμε αλλά…» – Τι συζητούν στη ΝΔ για τον ΣΥΡΙΖΑ στο φόντο της υπόθεσης Γεωργούλη

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ βάλλουν κατά της Κουμουνδούρου – Αφήνουν να εννοηθεί ότι στον ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν για την υπόθεση – Πολιτική κόντρα για… hastag, κοινωνικές δομές, δικαιώματα

Τις παρενέργειες από την υπόθεση Γεωργούλη, ο οποίος βρέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διευκολυνθεί η έρευνα που τρέχει σε βάρος του από τις βελγικές αρχές, προσπαθούν να «μαζέψουν» στην Κουμουνδούρου, την ώρα που τη δημόσια στάση τους ζυγίζουν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Κυβέρνηση και Χαριλάου Τρικούπη ξορκίζουν άλλωστε τυχόν κατηγορίες για πολιτική εργαλειοποίηση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος. Η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπαίνει έτσι κι αλλιώς προεκλογικά σε έναν πιεστικό κύκλο εσωστρέφειας.

Όπως προκύπτει όμως από δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών στην πολιτική κόντρα εντάσσονται όχι μόνο οι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την καταγγελία σε βάρος του πρώην ευρωβουλευτή αλλά επιπλέον και οι θέσεις της κάθε πλευράς ευρύτερα για την κοινωνική πολιτική της και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μηδενική ανοχή

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει (και στηρίζεται στο επιχείρημα) ότι η αντίδραση του κόμματος υπήρξε ακαριαία, ενώ είναι τέτοιες οι διαστάσεις του θέματος που δεν μπορούσε και ο Αλέξης Τσίπρας να μην πάρει θέση κατά την περιοδεία του στο Λαύριο, στέλνοντας σήμα μηδενικής ανοχής. «Για εμάς δεν υπάρχουν “ναι μεν αλλά” σε θέματα έμφυλης βίας, σε θέματα βίας κατά των γυναικών. Καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη, όσο ψηλά κι αν είναι κάποιος», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμά του.

Ταυτόχρονα από τη ΝΔ και ακόμα πιο οργισμένα από το ΠΑΣΟΚ βάλλουν κατά της Κουμουνδούρου, μεταξύ άλλων αφήνοντας να εννοηθεί ότι στον ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν για την υπόθεση και ότι μετά τις αποκαλύψεις επιχείρησαν να την υποβαθμίσουν. Ενδεικτική η πρώτη αντίδραση της ΝΔ που πίεζε με ερωτήματα όπως «σε τι αφορά η καταγγελία ακριβώς; Έγινε σήμερα για πρώτη φορά;» και η εκτίμησή τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να θολώσει την εικόνα.

«Όχι σε πολιτική σπέκουλα»

Η επίσημη γραμμή στην κυβέρνηση ωστόσο είναι το «όχι σε πολιτική σπέκουλα», με τον τόνο να τον δίνει ο κυβερνητικός πορτ παρόλ Γιάννης Οικονόμου υποστηρίζοντας ότι «εμείς δεν θα εργαλειοποιήσουμε, δεν θα προβούμε σε χαρακτηρισμούς, δεν θα γενικεύσουμε» (Παραπολιτικά 90,1). Ο ίδιος στάθηκε με νόημα στη «διαφορά με την οποία διαχειριζόμαστε τέτοιου είδους υποθέσεις σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πασιφανής στο σύνολο της κοινωνίας» – κατηγορώντας κοινώς τον ΣΥΡΙΖΑ για υβριστικά… hastag, συκοφαντίες, γενικεύσεις σε άλλες υποθέσεις.

Στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος θα παίρνουν θέση με κάθε ευκαιρία σε ό,τι αφορά την προάσπιση της κοινωνικής πολιτικής τους και τα σινιάλα τους κατά της έμφυλης βίας. Ενδεικτικές οι τοποθετήσεις της υφυπουργού Μαρίας Συρεγγέλα που χρέωσε «ψέματα ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος της κυρίας Κασιμάτη» (Σκάι) σε ό,τι αφορά τις δομές προστασίας για θύματα έμφυλης βίας. «Οι δομές για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας δεν δημιουργήθηκαν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα 44 συμβουλευτικά κέντρα που λειτουργούν σήμερα, μόλις 1 εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκείνη την περίοδο έκλεισε και ένας ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών», ανάρτησε η Συρεγγέλα στο Facebook, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για κοινωνική πολιτική «στα λόγια».

Κανένα «ελαφρυντικό» δεν αναγνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τη Χαριλάου Τρικούπη καθώς χρεώνουν στην Κουμουνδούρου διαρροές που πλήττουν την καταγγέλλουσα ή που δίνουν πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση. Για «δήθεν δικαιωματιστές από τον ΣΥΡΙΖΑ που κόπτονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντος, λέγοντας ότι «είναι οι ίδιοι που έσπευσαν να διαρρεύσουν ονόματα παραβιάζοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε έννοια ποινικής προδικασίας».

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024