Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα «σπάνε» και για το ντιμπέιτ – Που λέει «ναι» ο Μητσοτάκης, γιατί πιέζει ο Τσίπρας, πότε αναμένονται εξελίξεις

Τα «σπάνε» και για το ντιμπέιτ – Που λέει «ναι» ο Μητσοτάκης, γιατί πιέζει ο Τσίπρας, πότε αναμένονται εξελίξεις

Στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος της ενδεχόμενης διεξαγωγής τηλεμαχίας – Τι είχε ειπωθεί το 2019 - Αντίστροφη μέτρηση για την τελική ευθεία 30 ημερών μέχρι την εκλογική αναμέτρηση

Τις τελευταίες λεπτομέρειες της προεκλογικής στρατηγικής τους εξετάζουν τα κομματικά επιτελεία σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, λίγο προτού το πολιτικό σύστημα εισέλθει και επίσημα στην τελική ευθεία 30 ημερών μέχρι την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Η προκήρυξη των εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Σάββατο 22 Απριλίου θα σηματοδοτήσει αυτή την αφετηρία, βάζοντας σταδιακά τέλος στις όποιες προεκλογικές εκκρεμότητες.

Ανάμεσα σε αυτές είναι τα «αποκαλυπτήρια» του γαλάζιου ψηφοδελτίου Επικρατείας αλλά και η παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την τετραετία 2023-2027. Υπάρχει ωστόσο και μία εκκρεμότητα η οποία θα μείνει στον αέρα, όπως όλα δείχνουν, σχεδόν μέχρι το τέλος: η διεξαγωγή ή μη ενός ντιμπέιτ με… όλους ή με δύο.

Η εβδομάδα 8-14 Μαΐου

Είναι σαφές ότι για την τηλεμαχία για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας ήδη δείχνουν ότι τα «σπάνε», επιδιώκοντας διαφορετικά πράγματα, ουδείς θέλει να μείνει με τον… μουντζούρη της μη διεξαγωγής της. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως όλα θα κριθούν μέσα στην εβδομάδα 8-14 Μαΐου, οπότε εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συζητήσει για τους όρους η διακομματική επιτροπή.

Σε αυτήν αναμένεται να συμμετέχουν από την πλευρά της ΝΔ μεταξύ άλλων ο Άκης Σκέρτσος και ο Δημήτρης Τσιόδρας. Μέχρι τότε κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να υψώνει τείχος. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπό την πίεση του Τσίπρα, ο οποίος διεκδικεί ένα ντιμπέιτ για δύο, μια «μονομαχία» με τον Μητσοτάκη δηλαδή, ο πρωθυπουργός δεν εμφανίζεται αρνητικός. Ο διάβολος ωστόσο πάντα κρύβεται στις λεπτομέρειες.

«Ναι» με όλους τους αρχηγούς

Πρωθυπουργικοί συνεργάτες λένε ότι ο Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ μιας προεκλογικής τηλεμαχίας με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Γιατί να πει όχι σε έναν διαδραστικό διάλογο, οργανωμένο και με κανόνες;» σημειώνουν την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει στον πρωθυπουργό αγωνία.

«Να συμφωνήσουμε όλοι σε ένα πλαίσιο ώστε να μπορέσουν να πληροφορηθούν οι πολίτες τις θέσεις που έχει ο καθένας. Όπως προβλέπεται σε μια συζήτηση μεταξύ αρχηγών» επιμένουν συνεργάτες του Μητσοτάκη. Όπως προβλέπεται σε μια συζήτηση μεταξύ αρχηγών.

Από την Κουμουνδούρου θα πιέζουν επικοινωνιακά μέχρι την τελευταία στιγμή ζητώντας μια τηλεοπτική αναμέτρηση μόνο με τον πρωθυπουργό, ωστόσο προδιαγράφεται ότι η ΝΔ θα αρνηθεί το τετ α τετ, δηλώνοντας ανοιχτή στο διάλογο με όλους.

Τι έχει γίνει στο παρελθόν

Ενδεικτικές οι αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου περί «θεσμικότητας του Μητσοτάκη» και περί αντιπαράθεσης με τον Τσίπρα «επί 90-95 ώρες στη Βουλή μέσα στην τετραετία». Από τον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν ότι και το 2015 όταν η Κουμουνδούρου προηγούταν της ΝΔ, ο Τσίπρας είχε τηλεμαχία με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη με έναν συντονιστή και έξι δημοσιογράφους.

Το 2019 πάντως τα κόμματα δεν φάνηκαν διατεθειμένα για τόσες… υποχωρήσεις και συμβιβασμούς ώστε να προκύψει τελικά μια συμφωνία για τους όρους-προϋποθέσεις εντός ντιμπέιτ. Είναι ζητούμενο για παράδειγμα μια συμφωνία και για τις ενότητες της συζήτησης.

Τότε ο Μητσοτάκης έλεγε ότι γίνεται προσπάθεια να οργανωθεί μια τηλεμαχία, αλλά ταυτόχρονα εξέφραζε την άποψη ότι «ντιμπέιτ γίνεται πάντα με όλους τους αρχηγούς, δεν είμαστε μια προεδρική Δημοκρατία στην οποία διαγκωνίζονται δύο υποψήφιοι». Και από την πλευρά του ο Τσίπρας χαρακτήριζε την τηλεμαχία «ενδιαφέρουσα διαδικασία», καταλογίζοντας και τότε στον πολιτικό αντίπαλό του «φόβο και αλαζονεία».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024