Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Financial Times: Η ριψοκίνδυνη προσπάθεια της Ουκρανίας να παραβιάσει το οχυρωμένο μέτωπο της Ρωσίας

Financial Times: Η ριψοκίνδυνη προσπάθεια της Ουκρανίας να παραβιάσει το οχυρωμένο μέτωπο της Ρωσίας

Η πολυσυζητημένη ανοιξιάτικη αντεπίθεση για να στεφθεί με επιτυχία απαιτεί συντονισμό, εκτιμούν οι αναλυτές.

Πλησιάζει η ώρα για τη μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση στη ρωσική εισβολή, που για κάποιους θα κρίνει τη συνέχεια ή τη λήξη του τελευταίου πολέμου στην Ευρώπη.

Θα είναι μια «Επιχείρηση Υψηλού Ρίσκου», γράφουν οι Financial Times, εξηγώντας ότι από τη μία πλευρά θα βρίσκονται περίπου 35.000 Ουκρανοί στρατιώτες, που θα έχουν τη βοήθεια των δυτικών αρμάτων μάχης και από τη άλλη 140.000 Ρώσοι στρατιώτες κατά μήκος μιας μετωπικής γραμμής 950 χιλιομέτρων.

Η σύγκρουση τους «σώμα με σώμα» αναμένεται σφοδρή, αλλά καταλυτική για τον πόλεμο που προκάλεσε προβλήματα σε κάθε γωνιά της γης.

Υψηλό διακύβευμα

Τις δύο δυνάμεις που θα ξεκινήσουν να μετρούν τις αντοχές τους από στιγμή σε στιγμή, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, θα χωρίζει μια θανάσιμη διαδρομή εμποδίων από νάρκες, χωματουργικά έργα και οδοφράγματα, τα οποία θα σταματούν τα άρματα μάχης και έχουν τοποθετηθεί από τους Ρώσους.

Το διακύβευμα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, είναι ιδιαίτερα υψηλό, αφού η επιτυχία ή η αποτυχία θα διαμορφώσει την επόμενη μέρα στο πεδίο της μάχης και θα καθορίσει τη δύναμη του Κιέβου σε τυχόν διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για την επίλυση της σύγκρουσης.

«Για να είναι ισχυρή σε οποιεσδήποτε συνομιλίες, η Ουκρανία πρέπει να είναι ισχυρή στο πεδίο της μάχης», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά νωρίτερα ο Βολοντομίρ Ζελένσκι.

Δύσκολες μάχες

Ωστόσο, οι μάχες προβλέπονται ιδιαίτερα βαρειά δουλειά, καθώς οι επιχειρήσεις διάρρηξης είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτελεστούν, επειδή απαιτούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες – από το πυροβολικό και τα άρματα μάχης, μέχρι τη συλλογή πληροφοριών και τους μηχανικούς – να εργαστούν συγχρονισμένα.

«Χρειάζεται μια γιγαντιαία ενορχήστρωση συνδυασμένων όπλων», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Νικ Γκάνελ, πρώην αξιωματικός Μηχανικού της Βρετανίας, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε επιχειρήσεις διάρρηξης. «Ο καθένας πρέπει να παίξει το ρόλο του. Είναι πολύ υψηλό το ρίσκο», σημειώσε χαρακτηριστικά.

Στις δυσκολίες προστίθεται η έλλειψη αεροπορικής υπεροχής των Ουκρανών. Να σημειωθεί ότι η τελευταία μεγάλη μάχη στην οποία συμμετείχαν δυτικά άρματα μάχης ήταν το 2003, όταν ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολέμησε τις ιρακινές δυνάμεις που ήταν εξοπλισμένες με Τ-72 της σοβιετικής εποχής. Οι συμμαχικές δυνάμεις όμως τότε υποστηρίχθηκαν από αεροσκάφη και ελικόπτερα Apache.

Χωρίς αεροπορική κάλυψη

Στο έδαφος, οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν δυτικό βαρύ οπλισμό, όπως βρετανικά άρματα μάχης Challenger και γερμανικής κατασκευής Leopard, οχήματα μάχης Bradley και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Archer.

Θα στερούνται όμως επιπλέον αποφασιστικής αεροπορικής κάλυψης για να σταματήσουν τις επιθέσεις των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών που θα μπορούσαν, όπως το έθεσε ο Γκάνελ, «να συνθλίψουν τα εξειδικευμένα οχήματα μηχανικού της Ουκρανίας» καθώς αυτά θα προσπαθούν να παραβιάσουν τις ρωσικές οχυρώσεις.

Η Δύση έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στα αιτήματα να παράσχει στο Κίεβο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα αμερικανικά F-16.

#SpringIsComing

«Η κλασική προσέγγιση σε μια χερσαία επίθεση είναι να εισβάλεις στα μετόπισθεν του εχθρού, σε μια ή περισσότερες περιοχές, και να καταφέρεις ένα συγκεντρωτικό πλήγμα κατά του κέντρου βάρους του εχθρού», εξήγησε ο Μπεν Μπάρι, πρώην διοικητής βρετανικού τάγματος τεθωρακισμένων.

«Τα επιτυχημένα παραδείγματα χωρίς αεροπορική υπεροχή είναι σπάνια», είπε ο ίδιος, κάνοντας μνεία στην επίθεση του Ισραήλ από ξηράς σε αιγυπτιακές θέσεις το 1973 κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ.

Δεν είναι μυστικό ότι η αντεπίθεση είναι επικείμενη. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας μοιράστηκε πρόσφατα ένα βίντεο που έδειχνε στρατιώτες να μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν βρετανικά όπλα με τις λεζάντες: «Για ποιο λόγο; Θα δείτε. #SpringIsComing».

Καλά φυλασσόμενο μυστικό

Μέχρι τον Μάιο, το έδαφος θα είναι αρκετά σταθερό για ελιγμούς με οχήματα και θα έχουν φτάσει περισσότερα θωρακισμένα οχήματα από τη Δύση, καθώς και μηχανολογικός εξοπλισμός, όπως η θωρακισμένη γέφυρα που περιλαμβάνεται στο τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κίεβο ύψους 2,6 δισ. δολαρίων.

Το πού ακριβώς θα μπορούσε να γίνει η επίθεση παραμένει ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό. Μια περιοχή που θεωρείται στρατηγικά ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία είναι γύρω από τη Μελιτόπολη, κοντά στην Αζοφική Θάλασσα.

Μια επιτυχής ουκρανική προώθηση στην συγκεκριμένη περιοχή θα χώριζε τις ρωσικές δυνάμεις στα δύο, αφήνοντας μια ομάδα στην Κριμαία και στο νότο και μια άλλη στα ανατολικά. Ο ρωσικός στρατός όμως, έχοντας επίγνωση του κινδύνου, έχει ήδη προετοιμάσει σειρές αμυντικών γραμμών στην περιοχή.

Τα δόντια του δράκου

Οι ρωσικές άμυνες αποτελούνται συνήθως από ένα ναρκοπέδιο, ακολουθούμενο από γραμμές από τσιμεντένια κολωνάκια σε σχήμα πυραμίδας, τα λεγόμενα «δόντια του δράκου», που επιβραδύνουν τις μηχανοκίνητες μονάδες.

Ένα άλλο ναρκοπέδιο βρίσκεται πέρα από αυτά, με μια γραμμή χαρακωμάτων και ορυγμάτων 400 μέτρα πιο πίσω και μια αντιαρματική τάφρο 500 μέτρα πίσω από αυτό.

«Πρέπει να επιλεγεί το πιο πλεονεκτικό σημείο , αν και αυτή είναι μια πολύ ευρεία έννοια», τόνισε ο Γκάνελ. «Μπορεί να είναι εκεί όπου η Ουκρανία έχει καλή υλικοτεχνική υποδομή κοντά, ή στο πιο αδύναμο σημείο της Ρωσίας , αν και αυτό μπορεί να είναι και το πιο αδύναμο σημείο της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ανοιχτά ενδεχόμενα

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα είναι να πυροδοτηθεί ένας σωλήνας 200 μέτρων γεμάτος με εκρηκτικά που καθαρίζει μια λωρίδα πλάτους 5 μέτρων από νάρκες για να διασχίσουν τα άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα.

Το επόμενο βήμα είναι να καθαριστούν τα «δόντια του δράκου», ίσως χρησιμοποιώντας άρματα μάχης εξοπλισμένα με άροτρα. Το τελευταίο βήμα είναι η διάρρηξη των τάφρων με ειδικό εξοπλισμό γεφύρωσης.

«Όλα έχουν να κάνουν με την ορμή και την ταχύτητα», είπε ο Γκάνελ.

«Αλλά τα πράγματα πάντοτε πάνε στραβά, οπότε πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Εάν ένα άροτρο σε τανκ χαλάσει, πρέπει να ανακτηθεί ή να προετοιμαστεί μια δεύτερη εναλλακτική», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στοίχημα ο συντονισμός

Το δυσκολότερο μέρος είναι ο συγχρονισμός των διαφόρων τμημάτων. Ο στρατός της Ουκρανίας, ενώ είναι ικανός σε ελιγμούς μικρής κλίμακας, έχει περιορισμένη εμπειρία από επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων σε αυτή την κλίμακα, δήλωσαν αναλυτές.

Επιπλέον, οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν χάσει μεγάλο μέρος των πιο έμπειρων στρατιωτών τους, έχοντας υποστεί περίπου 120.000 απώλειες. Υποτίθεται ότι έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν έχουν υποδείξει ότι η αντεπίθεση θα μπορούσε να μείνει «πολύ πίσω» σε σχέση με τους στόχους του Κιέβου.

Ωστόσο, ο στρατός της Ουκρανίας έχει υποτιμηθεί και στο παρελθόν, όπως όταν πέρυσι αψήφησε τις δυτικές στρατιωτικές εκτιμήσεις και απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις γύρω από την πρωτεύουσα και στη συνέχεια τη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο.

Εκτιμήσεις και ελπίδες

Η Ρωσία έχει επίσης χάσει σχεδόν διπλάσιους άνδρες από την εισβολή πλήρους κλίμακας, σύμφωνα με τις δυτικές εκτιμήσεις.

Επιπρόσθετα, τα ουκρανικά στρατεύματα είναι καλύτερα εξοπλισμένα και εκπαιδευμένα από τους εχθρούς τους.

«Εάν η ουκρανική επίθεση είναι δυνατή και γρήγορη και φτάσει πίσω από τους Ρώσους, η γραμμή του μετώπου θα διαλυθεί και οι Ρώσοι θα τρέξουν όπως ακριβώς έκαναν κατά την αντεπίθεση γύρω από το Χάρκοβο», δήλωσε από την πλευρά του ο Γκλέν Γκράντ, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού και σύμβουλος της επιτροπής άμυνας του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Άγνωστο μέλλον

Αν συμβεί αυτό, οι άμυνες που έχουν προετοιμάσει οι Ρώσοι θα αποδειχθούν επίσης σε μεγάλο βαθμό άχρηστες, επιτρέποντας σε περισσότερες ουκρανικές δυνάμεις να εισχωρήσουν μέσα από το κενό που έχει ανοίξει.

«Μια παλιά ρήση λέει ότι οι ανυπεράσπιστοι χωματουργικοί σταθμοί δεν σε σκοτώνουν», πρόσθεσε ο προαναφερθέντας.

«Και τότε οι Ουκρανοί θα είναι σε θέση να συνεχίσουν απλά να προχωρούν για όσο διαρκούν τα σχέδια και η υλικοτεχνική τους υποδομή», κατέληξε.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024