Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χρίστος Γεραρής: «Το Εκλογοδικείο θα αποφασίσει για το “κόμμα Κασιδιάρη”»

Χρίστος Γεραρής: «Το Εκλογοδικείο θα αποφασίσει για το “κόμμα Κασιδιάρη”»

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ, Χρίστος Γεραρής, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ), επισημαίνει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» την πορεία που θα ακολουθήσει το κρίσιμο πολιτικό και νομικό ζήτημα

Τον δρόμο του Εκλογοδικείου δείχνει ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), Χρίστος Γεραρής, για την τελική – μετεκλογικά – κρίση στο ζήτημα που έχει ανακύψει με το λεγόμενο «κόμμα Κασιδιάρη», ανεξάρτητα από την απόφαση της Ολομελείας του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο της χώρας (ΑΕΔ), το οποίο υπό ειδική σύνθεση λειτουργεί και ως Εκλογοδικείο, ο Χρίστος Γεραρής τονίζει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ότι έχει την τελική αρμοδιότητα για το κρίσιμο πολιτικό και νομικό ζήτημα. Οπως επισημαίνει, μάλιστα, για πρώτη φορά στα χρονικά το ΑΕΔ μπορεί να κληθεί είτε να ανακατανείμει τις έδρες ενός κόμματος στα άλλα κόμματα, εφόσον ακυρωθεί εκ των υστέρων η συμμετοχή του στις εκλογές, ή σε διαφορετική περίπτωση να αποφασίσει επαναληπτικές εκλογές σε όλη την επικράτεια.

Ο Χρίστος Γεραρής, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, ειδικότερα σημειώνει:

«Η οριστική κρίση για τη νομιμότητα του κόμματος «Ελληνες» στις προσεχείς εκλογές δεν θα γίνει ούτε από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, ούτε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η αρμοδιότητα ανήκει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), το οποίο με 11μελή σύνθεση εκδικάζει τις εκλογικές διαφορές.

Κατά την πάγια νομολογία του ΑΕΔ η νομιμότητα της απόφασης του Πρώτου Τμήματος του Αρείου Πάγου που ανακηρύσσει τους υποψήφιους βουλευτές, ως αναγόμενη στην εκλογική προδικασία ελέγχεται από το ΑΕΔ (Αποφάσεις: 52/1985, 48/1989, 10/2000, 25/2001). Η ερμηνεία αυτή έχει γίνει δεκτή και από το ΣτΕ, το οποίο έκρινε ότι αποκλειστικώς αρμόδιο για τον έλεγχο της νομιμότητας της αποφάσεως του Πρώτου Τμήματος του Αρείου Πάγου είναι το ΑΕΔ (ΣτΕ 213/2004). Δεδομένου ότι το ΑΕΔ αποφαίνεται μετά τη διενέργεια των εκλογών, θα δημιουργηθεί μείζον θέμα για το κύρος των εκλογών σε περίπτωση που είναι αντίθετες οι αποφάσεις του Πρώτου Τμήματος και του Εκλογοδικείου.

Αναλόγως της περίπτωσης, θα ανακατανεμηθούν οι έδρες των λοιπών στη Βουλή κομμάτων ή θα διενεργηθούν επαναληπτικές εκλογές σε όλη την επικράτεια. Πρόκειται για ζήτημα που τίθεται για πρώτη φορά.

Ευθεία προσφυγή ενώπιον του ΕΔΔΑ είναι απαράδεκτη διότι πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλα τα εσωτερικά ένδικα μέσα, δηλαδή να έχει προηγουμένως ασκηθεί η ένσταση ενώπιον του ΑΕΔ και να έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Τέλος, επειδή ακούγονται διάφορες απόψεις ως προς τον αριθμό του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, επισημαίνω ότι στις διοικητικές Ολομέλειες του ΣτΕ αποχωρεί ο νεότερος (σ.σ. με βάση την επετηρίδα αρχαιότητας) δικαστής για να υπάρξει περιττός αριθμός των συμμετεχόντων μελών».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024