Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Είναι έρωτας η παράδοση, ρίζα και δύναμή μας» - Γλυκερία και Μελίνα Ασλανίδου στο Σπίτι με το MEGA

«Είναι έρωτας η παράδοση, ρίζα και δύναμή μας» – Γλυκερία και Μελίνα Ασλανίδου στο Σπίτι με το MEGA

Η Γλυκερία και η Μελίνα Ασλανίδου μιλούν για το πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει για το βράδυ της Ανάστασης στο «Σπίτι με το Mega»

Ενα όμορφο εορταστικό πρόγραμμα ετοίμασε το «Σπίτι με το Mega» για το βράδυ της Ανάστασης. Η αγαπημένη μουσική εκπομπή του Mega, με παρουσιάστρια τη Ρούλα Κορομηλά, το Μεγάλο Σάββατο στις 22.20 υποδέχεται δύο χαρισματικές ερμηνεύτριες, τη Γλυκερία και τη Μελίνα Ασλανίδου που ενώνουν τις φωνές τους επί σκηνής και μας ταξιδεύουν μελωδικά, από την κατάνυξη στην ψυχική ανάταση της Ανάστασης. Μαζί τους ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Βασίλης Σαλέας.

Στις 23.50 η εκπομπή θα συνδεθεί με τον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά για τη μετάδοση της Ακολουθίας της Ανάστασης. Οταν η δράση επιστρέψει στο στούντιο, η Γλυκερία και η Μελίνα Ασλανίδου θα δώσουν το σύνθημα για τη γιορτή γεμάτη μουσική, τραγούδια κι ευχές από όλη την Ελλάδα.

Στη σκηνή θα βρεθούν με τους Νίκο Ζωιδάκη, Στέλλα Κονιτοπούλου, Γωγώ Τσαμπά και Αλέξη Παρχαρίδη μαζί με τον Χάρη Μακρή. Στη βραδιά συμμετέχουν ο Ελληνικός Παραδοσιακός Χορευτικός Ομιλος και ο Λαογραφικός Ομιλος Κουρήτες.

Καλεσμένοι θα είναι επίσης οι Νίκη Λυμπεράκη, Βάσω Γουλιελμάκη, Βούλα Πατουλίδου, Λάκης Γαβαλάς, Αννα Κουρή, Ναταλία Δραγούμη, Αργύρης Αγγέλου, Νίκη Παλληκαράκη και Αφροδίτη Γραμμέλη. Η Γλυκερία και η Μελίνα Ασλανίδου μίλησαν στο «ΝΣυν».

Τι έχετε ετοιμάσει για το βράδυ της Ανάστασης στο «Σπίτι με το Mega»;

Γλυκερία: Ενα πολύ όμορφο πρόγραμμα που ταιριάζει στην ημέρα αυτή, με διαφορετικό ύφος πριν την Ανάσταση και περισσότερο εξωστρεφές μετά.

Μελίνα Ασλανίδου: Η βραδιά της Ανάστασης θα έχει την πρέπουσα κατάνυξη μέχρι να έρθει το αναστάσιμο φως στα σπίτια και στις καρδιές των ανθρώπων και μετά, ως είθισται, θα γίνει ένα μεγάλο γλέντι με όλα τα χρώματα της Ελλάδας μας, τους μεγάλους μας συνθέτες, με την παράδοσή μας, με σπουδαίους μουσικούς που θα καταθέσουν με μεράκι και αυτοί με τη σειρά τους την ψυχούλα τους.

 Τι αναμνήσεις σάς φέρνει στο μυαλό η πασχαλινή περίοδος;

Γ.: Συνήθως αυτές οι μεγάλες γιορτές με πηγαίνουν στα παιδικά μου χρόνια. Τότε που η γιορτή ήταν κάτι που περιμέναμε όλον τον χρόνο.

Μ.Α.: Το Πάσχα για μένα είναι πάντα, όπου και αν βρίσκομαι, το Πάσχα στο δικό μου χωριό. Ολη τη Μεγάλη Εβδομάδα εκκλησία και όλα τα έθιμά της, με αποκορύφωμα τη Μεγάλη Πέμπτη που μέναμε μέχρι αργά στα 12 Ευαγγέλια και βέβαια Μεγάλη Παρασκευή ψέλναμε η χορωδία μας το «Αξιον εστί». Ξενυχτούσαμε τον Χριστούλη και όλο το βράδυ με τις γιαγιάδες του χωριού ψέλναμε. Μαζεύαμε λουλούδια για τον Επιτάφιο. Κατάνυξη, προσευχή, ηρεμία και το Μεγάλο Σάββατο η Ανάσταση επιτέλους! Τα χαμόγελα και οι χαρές, έξοδος, μαγειρίτσα. Είναι μια περίοδος που αγαπώ πολύ. Ολη αυτή η διαδικασία είναι όλη η ζωή!

Αν ένα τραγούδι έχει καθορίσει την καριέρα σας, ποιο θα μπορούσε να ήταν αυτό;

Γ.: Εχω τραγουδήσει στη δισκογραφία αλλά και στις εμφανίσεις μου τραγούδια από όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού. Ο κόσμος είναι ο τελικός κριτής.

Μ.Α.: Το «Τι σου ‘κανα και πίνεις», το πρώτο τραγούδι που είπα. Διασκευή τραγουδιού του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου με ερμηνεύτρια τη σπουδαία Πόλυ Πάνου, που έκανε δεύτερη καριέρα με εμένα και την παρέα μου τότε, τους Απέναντι! Ολη η Ελλάδα το άκουγε και έκλαιγε, κι εγώ μαζί τους.

Εκτός από το σύγχρονο ρεπερτόριό σας, οι φωνές σας έχουν επίσης συνδεθεί και με πιο παραδοσιακές μελωδίες. Τι σας γοητεύει σε αυτές;

Γ.: Η ελληνική μουσική παράδοση κρύβει θησαυρούς. Γι’ αυτό κατά διαστήματα, με μεγάλο σεβασμό, ανατρέχουμε σε αυτήν, την παρουσιάζουμε στον κόσμο και δανειζόμαστε στοιχεία για το σύγχρονο ρεπερτόριο. Η γοητεία της είναι η αυθεντικότητα και η αλήθεια.

Μ.Α.: Αγαπάω την παράδοση από μικρό παιδί. Η Γλυκερία ήταν μια από τις δασκάλες μου, η Ελένη Βιτάλη, η Χαρούλα Αλεξίου. Με γοητεύουν οι δρόμοι, το να πιάσεις το άπιαστο, το δύσκολο, οι μελωδίες κυλούν στο αίμα μου ως γνήσια Ελληνίδα ποντιακής καταγωγής από την Ηπειρο, τα νησιά μας μέχρι την Κρήτη είναι μια μαγική μουσική διαδρομή. Είναι έρωτας η παράδοση. Είναι ρίζα και είναι η δύναμή μας. Οι Ισπανοί έχουν το φλαμένκο, εμείς τα λαϊκά μας και την παράδοσή μας.

Στη σύγχρονη πραγματικότητα που ζούμε, νιώθετε ότι υπάρχουν στοιχεία που ευτελίζουν τη μουσική;

Γ.: Στη σύγχρονη πραγματικότητα που ζούμε, ευτελίζεται όχι μόνο η μουσική μα και η ίδια η ζωή μας.

Μ.Α.: Οι εποχές που ζούμε γενικά είναι αλλιώτικες από αυτές που μάθαμε στις ελληνικές ταινίες, η γενιά μου τουλάχιστον. Θέλω να εστιάζω σε ό,τι καλό υπάρχει για να γεννιέται πάντα και μόνο το καλό, παρατηρώντας πάντα και αυτό που με ενοχλεί αισθητικά, με ενοχλεί σαν ψυχή, σαν ύπαρξη, σαν τραγουδίστρια ή σαν καλλιτέχνιδα ή και σαν άνθρωπο. Εστιάζω στο να γίνομαι καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου καθημερινά, ούτως ώστε αν επηρεάζω έστω και ένα πλάσμα γύρω μου να γίνεται πάντα το καλύτερο, και ζω πάντα με την ελπίδα. Θέλει λίγη παραπάνω δύναμη καθημερινά απ’ όλους μας. Και ό,τι είναι ευτελιστικό να φθαρεί, να εξαφανιστεί, και θα πω και αμήν μέρες που είναι και πιάνουν οι ευχές! Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση σε όλους! Υγεία και ευλογία στα σπιτικά σας! Και επειδή η μουσική φτιάχνεται από τους ανθρώπους οι οποίοι ζούνε σ’ αυτή την περίοδο που γενικά υπάρχει ευτελισμός σε πολλά πράγματα, είναι λογικό να επηρεάζεται και η μουσική μας και να μπαίνουν παράσιτα και να φθείρουν μια ζωτικότητα και υγεία που μπορεί να έχει αυτός ο ζωντανός οργανισμός που λέγεται μουσική!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024