Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρία: Κοινή ανακοίνωση με Σαουδική Αραβία για τον τερματισμό της απομόνωσής της

Συρία: Κοινή ανακοίνωση με Σαουδική Αραβία για τον τερματισμό της απομόνωσής της

Νέο κεφάλαιο στην πορεία αποκατάστασης των σχέσεών τους άνοιξαν Συρία και Σαουδική Αραβία, με την κοινή ανακοίνωσή τους για τον τερματισμό της συριακής κρίσης.

Η Σαουδική Αραβία και η Συρία συζήτησαν «απαραίτητα μέτρα» για να τερματιστεί η συριακή κρίση και η διπλωματική απομόνωση της Δαμασκού στον αραβικό κόσμο, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση Τύπου των υπουργείων Εξωτερικών των δυο κρατών (στη φωτογραφία του Reuters, επάνω, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, αριστερά, και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ).

Ν’ ανακτήσει τη θέση της

Σκοπός είναι να υπάρξει «εθνική συμφιλίωση» στη Συρία που θα επιτρέψει η χώρα ν’ ανακτήσει τη θέση της στον αραβικό κόσμο, μετά την περιθωριοποίησή της από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που διανεμήθηκε χθες Τετάρτη από το Ριάντ, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η Σαουδική Αραβία και η Συρία συμφώνησαν στα τέλη του προηγούμενου μήνα ν’ ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους, μια δεκαετία και πλέον μετά τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων, όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές.

Οι επαφές Ριάντ – Δαμασκού επιταχύνθηκαν μετά την ιστορική συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν (σ.σ. η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ανάμεσα στους βασικούς συμμάχους του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ).

Ανοιγμα πρεσβειών

Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του Ριάντ και της Δαμασκού θα ήταν η πιο σημαντική εξέλιξη μέχρι σήμερα όσον αφορά τις προσπάθειες αραβικών κρατών για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με τον Ασαντ, τον οποίο περιθωριοποίησαν μετά την έναρξη του εμφυλίου.

Οι δύο κυβερνήσεις «ετοιμάζονται ν’ ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους μετά το Ειντ αλ Φιτρ» (σ.σ. μουσουλμανική γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού, στα τέλη Απριλίου), σύμφωνα με μια από τις πηγές του Reuters.

Η απόφαση φέρεται να οριστικοποιήθηκε έπειτα από επαφές στη Σαουδική Αραβία κορυφαίου αξιωματούχου της υπηρεσίας πληροφοριών της Συρίας, ανέφεραν δύο άλλες πηγές.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024