Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικές επιθέσεις στην Χερσώνα - Καταγγελίες για βασανισμούς

Ουκρανία: Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικές επιθέσεις στην Χερσώνα – Καταγγελίες για βασανισμούς

Οι αρχές της Ουκρανίας εκτιμούν ότι έχουν καταγραφεί 4.000 έως 5.000 περιπτώσεις κράτησης πολιτών στην περιοχή της Χερσώνας, αλλά ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από ρωσικές επιθέσεις στην Χερσώνα της Ουκρανίας, δήλωσε την Μεγάλη Πέμπτη ο περιφερειάρχης Ολεξάντρ Προκούντιν.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο Προκούντιν αναφέρθηκε σε τρεις ρωσικές επιθέσεις. Στην κοινότητα Ζμίφκα, είπε ότι από τον βομβαρδισμό σχολείου σκοτώθηκε ένας άμαχος και άλλος ένας τραυματίστηκε.

Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του, όταν οβίδες πυροβολικού έπληξαν το πρωί ένα πάρκο στην πόλη της Χερσώνας. Άλλος ένας τραυματίστηκε στα περίχωρα της πόλης, συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης.

Ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε την Χερσώνα τον περασμένο Νοέμβριο, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την κατάληψή της από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η περιφέρεια δέχεται σφυροκόπημα από τους ρώσους εισβολείς, οι οποίοι έχουν εδραιώσει την παρουσία τους στην αντίπερα όχθη του Δνείπερου.

Βασανισμούς καταγγέλλει η Human Rights Watch

Ρώσοι στρατιωτικοί έκαναν παράνομα συλλήψεις και βασανιστήρια σε κατοίκους της Χερσώνας και των γύρω περιοχών, κατά τη διάρκεια της κατοχής αυτής της περιοχής την περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2022, αναφέρει η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch.

Τα θύματα και οι συγγενείς τους περιέγραψαν τα βασανιστήρια και άλλου είδους κακομεταχείριση που υπέστησαν στο κέντρο κράτησης, στο κτίριο της διοίκησης της πόλης, στο σχολείο του χωριού και στο υπόστεγο του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, οι κρατούμενοι ξυλοκοπήθηκαν με γκλομπ από καουτσούκ, ξύλα, υπέστησαν ηλεκτροσόκ, δέχθηκαν απειλές ότι θα τους σκοτώσουν και δεν έλαβαν έγκαιρα ιατρική περίθαλψη.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατέγραψε τις μαρτυρίες 34 ατόμων σχετικά με τη σκληρή αντιμετώπιση που είχαν οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής στην περιοχή της Χερσώνας.

Σχεδόν όλα τα βασανιστήρια που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα της κατοχής στη Χερσώνα αφορούσαν άτομα που κρατούνταν στην απομόνωση στην οδό Τεπλονεργκέτικοφ.

Οι Ρώσοι  φρουροί στα κέντρα κράτησης προσέβαλαν τους Ουκρανούς κρατούμενους, τους ανάγκαζαν να φωνάζουν φιλορωσικά συνθήματα, να ακούν και να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Ρωσίας και πατριωτικά τραγούδια.

Οι ουκρανικές αρχές διερευνούν υποθέσεις παράνομων συλλήψεων, βασανιστηρίων και άλλων κακομεταχειρίσεων στη Χερσώνα και γύρω από αυτήν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής.

Εκτιμούν ότι έχουν καταγραφεί 4.000 έως 5.000 περιπτώσεις κράτησης πολιτών στην περιοχή της Χερσώνας, αλλά ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024