Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίση στην Σλοβακία: Την παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη ζητά ο πρωθυπουργός

Κρίση στην Σλοβακία: Την παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη ζητά ο πρωθυπουργός

Μετά το πρόστιμο που επιδίκασε το δικαστήριο, ο κεντρικός τραπεζίτης καλείται από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός κάλεσε σήμερα τον Πέτερ Κάζιμιρ να παραιτηθεί από τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας με ανάρτησή του στο Facebook, ύστερα από την ανακοίνωση δικαστηρίου ότι τον καταδίκασε σε υπόθεση που συνδέεται με χρηματισμό και του επέβαλε πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να επανεξεταστεί σε δίκη ύστερα από έφεση του εισαγγελέα. Ο Κάζιμιρ, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας και ένας και των αξιωματούχων χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει αρνηθεί κάθε παρατυπία.

Οι κατηγορίες εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη

Το κατηγορητήριο αφορά «υποψίες για εγκληματική δραστηριότητα διαφθοράς σε σχέση με φορολογικούς ελέγχους σε βάρος πολλών εμπορικών εταιριών» όταν ο Κάζιμιρ ήταν υπουργός Οικονομικών προηγούμενης κυβέρνησης, όπως είχαν ανακοινώσει οι εισαγγελείς τον Φεβρουάριο.

Η απόφαση βασίστηκε σε στοιχεία που κατατέθηκαν κατά την ανακριτική διαδικασία και όχι σε κανονική δίκη. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η απόφαση δεν έχει λάβει νομική ισχύ και μπορεί να ασκηθεί έφεση εναντίον της.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Το δικαστήριο της Σλοβακίας έκρινε ένοχο τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας και αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Peter Kazimir, για υπόθεση διαφθοράς και του επέβαλε πρόστιμο 100.000 ευρώ για την υπόθεση, ανακοίνωσε το δικαστήριο την Πέμπτη.

Η υπόθεση χρονολογείται από την εποχή που ο Kazimir ήταν υπουργός Οικονομικών σε προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη και μπορεί να ασκηθεί έφεση. Ο Kazimir έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών της χώρας του από το 2012 έως το 2019, ενώ κατηγορείται εμπλοκή του σε περιστατικό με χρηματισμό ανώτατων στελεχών του φορολογικού μηχανισμού της χώρας, ύψους 50.000 ευρώ.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024