Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μπαίνουν και τα τελευταία κομμάτια του προεκλογικού παζλ – Ο… μεταπασχαλινός οδικός χάρτης

Μπαίνουν και τα τελευταία κομμάτια του προεκλογικού παζλ – Ο… μεταπασχαλινός οδικός χάρτης

Πως θα κινηθεί ο Μητσοτάκης μετά το διάλειμμα στην Τήνο - Πότε διαλύεται η Βουλή και ποιες άλλες εκκρεμότητες κλείνουν.

Στον ρυθμό των σποτ, των αναρτήσεων στα social media και των κομματικών ανακοινώσεων κινείται το πολιτικό σύστημα, μετρώντας πλέον αντίστροφα για την επίσημη προεκλογική σεζόν. Το ήδη τεταμένο κλίμα προεξοφλείται ότι θα ηλεκτρίζεται όλο και περισσότερο καθ’ οδόν προς την 21η Μαΐου, με τους κομματικούς μηχανισμούς σε εγρήγορση για αντεπιθέσεις σε όλα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει στην τακτική των σκληρών διλημμάτων και στην επικοινωνιακή στρατηγική του απολογισμού έργου μέσα από αναρτήσεις του. Ενδεικτικό το τελευταίο σποτ της ΝΔ για την εξωτερική πολιτική, ένας άξονας στον οποίο ποντάρουν οι γαλάζιοι για τη συσπείρωση της βάσης του. «Δυναμώσαμε τη φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Καθήκον του πρωθυπουργού να υπερασπίζεται με σθένος τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Και αυτό το καθήκον ήταν πάντα ο οδηγός μου» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Στις περιοχές των «ντέρμπι»

Μετά το διάλειμμα του Μητσοτάκη για Πάσχα στην Τήνο, ο ίδιος σχεδιάζει να βρεθεί σε ένα νησί, από όπου προηγουμένως θα έχει περάσει και ο Αλέξης Τσίπρας, την Κέρκυρα. Γενικώς το Ιόνιο εντάσσεται στις «δύσκολες» για τη ΝΔ περιοχές, αυτές που απαιτούν αυξημένη προσοχή για τη διατήρηση των γαλάζιων δυνάμεων.

Ειδικά στην Κέρκυρα υπήρξε «ντέρμπι» στις εκλογές του 2019, όταν η ΝΔ πήρε τελικά το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με οριακή διαφορά – κάτι παραπάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα. Αμέσως μετά ο Μητσοτάκης σκοπεύει να βρεθεί στη γαλάζια έδρα της Πειραιώς για «πανηγυρική» συνεδρίαση συντονισμού με την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

Διάλυση της Βουλής

Μέρα – σταθμός είναι βεβαίως το Σάββατο 22 Απριλίου, οπότε αναμένεται, εκτός απροόπτου της τελευταίας στιγμής, ο πρωθυπουργός να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και για την προκήρυξη των εκλογών. Συνεπώς τότε ανοίγει επίσημα ο δρόμος για να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής.

Ο Μητσοτάκης αναμένει, όπως λένε οι πληροφορίες, να ανοίξει και με τη βούλα η προεκλογική κούρσα, προκειμένου να βάλει και τα τελευταία κομμάτια του παζλ. Αυτά αφορούν αφενός την κυβερνητική πρόταση για την τετραετία 2023-2027, αφετέρου το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Το Επικρατείας

Αυτά τα δύο θα ξεδιπλωθούν στην εβδομάδα 24-28 Απριλίου, με πρώτα τα αποκαλυπτήρια του Επικρατείας. Όπως διαμηνύεται από το Μαξίμου θα υπάρχουν πρόσωπα – έκπληξη στις 15 θέσεις του ψηφοδελτίου με σίγουρα «δύο ή και τρεις γυναίκες σε εκλόγιμη θέση», σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες.

Για «πολύ ισχυρή η συμμετοχή των γυναικών» έκανε λόγο ο κυβερνητικός πορτ παρόλ Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ετοιμάζεται σε μερικές ημέρες να αφήσει το πόστο του στον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο ώστε ο ίδιος να κυνηγήσει τον σταυρό στη Φθιώτιδα.

Ο φάκελος 2023-2027

Σε ό,τι αφορά τον γαλάζιο φάκελο 2023-2027, αυτός θα ανοίξει αμέσως μετά. Κατά πληροφορίες, θα γίνει μια κεντρική παρουσίαση των δεσμεύσεων του Μητσοτάκη (από τον ίδιο) για την επόμενη τετραετία σε εκδήλωση στην Αθήνα.

Βασικοί άξονες έχουν ήδη σκιαγραφηθεί: «καλύτεροι μισθοί – εισοδήματα», «νέοι – στέγη», «κοινωνική πολιτική», «νέο ΕΣΥ». Ταυτόχρονα θα αναπροσαρμοστεί το εκλογικό σύνθημα της ΝΔ, αυτό δηλαδή που θα διαδεχθεί το σημερινό «σταθερά – μπροστά – τολμηρά». Οι προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι για το νέο γαλάζιο μότο κινούνται σε μια λογική που θα αποτυπώνει το μήνυμα για ισχυρή Ελλάδα, με τον προβληματισμό να εστιάζει στο πως θα αποδοθεί και η έννοια της «αλλαγής».

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024