Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
e-ΕΦΚΑ: Έρχεται «δώρο» χιλιάδων ευρώ για συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση

e-ΕΦΚΑ: Έρχεται «δώρο» χιλιάδων ευρώ για συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση

Μέχρι πότε θα καταβληθούν τα ποσά

Ένα «δώρο» χιλιάδων ευρώ – από αυξήσεις και αναδρομικά έως επτά ετών στις συντάξεις τους – αναμένουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού χιλιάδες ασφαλισμένους που είχαν διπλή ασφάλιση και μέχρι τώρα λαμβάνουν μόνο μία σύνταξη.

Ο e-ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία το σχετικό λογισμικό και ξεκινά εντός του Μαΐου τον υπολογισμό των προσαυξήσεων των συντάξεων σε όσους ασφαλισμένους είχαν δύο ταμεία και κατέβαλαν διπλές εισφορές.

Η καταβολή

Η καταβολή θα γίνει – σύμφωνα με την υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης –  ενώ τα ποσά που θα χορηγηθούν αναδρομικά μπορεί να ξεπεράσουν τις 30.000 ευρώ για τις περιπτώσεις των συνταξιούχων που περιμένουν τις προσαυξήσεις επτά και πλέον έτη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα ποσά θα πιστώνονται σταδιακά στους δικαιούχους έως το τέλος του καλοκαιριού, ενώ δεν έχει – ακόμη – διευκρινιστεί αν μαζί με τις μηνιαίες προσαυξήσεις θα καταβάλλονται και τα αναδρομικά. Στόχος είναι να υπολογίζονται και να εκδίδονται 4.000 συντάξεις τον μήνα.

Κατά τον ΕΦΚΑ, οι εκκρεμότητες, αγγίζουν τις 15.000 ενώ σύμφωνα με εκπροσώπους των συνταξιούχων ξεπερνούν τις 60.000.

Ποιοι είναι

Πρόκειται για προσαυξήσεις σε συνταξιούχους οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας (με διπλή ασφάλιση)  έλαβαν τη μία, κύρια σύνταξή τους, ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα ο υπολογισμός του ποσού που θα έρθει να προστεθεί στο αρχικό ύψος της κύριας σύνταξης λόγω παράλληλης απασχόλησης.

Και αυτό γιατί οι ασφαλισμένοι δικαιούνται, για το διάστημα της παράλληλης ασφάλισής τους έως το 2016, προσαύξηση 0,075% στο ποσοστό αναπλήρωσης που θα δοθεί επιπλέον στη σύνταξη, καθώς πλήρωναν εισφορές ταυτόχρονα σε δύο Ταμεία.

Η πρόβλεψη αυτή του νόμου δεν είχε μέχρι πρότινος υλοποιηθεί, καθώς σύμφωνα με τους επικεφαλής του ΕΦΚΑ υπήρχαν προβλήματα στον σχεδιασμό αλλά και στην εφαρμογή του κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των συνταξιούχων, που έβλεπαν –ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα– άλλες συντάξεις να βγαίνουν σημαντικά νωρίτερα και η δική τους να καθυστερεί για χρόνια.

Από τις χιλιάδες αυτές εκκρεμείς αιτήσεις έχουν ήδη «ξεπαγώσει» εκείνες που προέρχονται κυρίως από τον τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές κ.λπ.) ή το Δημόσιο. Αμέσως μετά ακολουθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις παράλληλης σύνταξης για μηχανικούς, νομικούς και υγειονομικούς.

Παραδείγματα

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), ένας συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 26 χρόνια, 10 μήνες και 23 ημέρες, κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ4), θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 478,61 ευρώ τον μήνα μεικτά. Παράλληλα, ο συνταξιούχος θα λάβει 38.746,41 ευρώ αναδρομικά, μεικτά (478,61 ευρώ x 81 μήνες = 38.767,41 ευρώ).

Συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 24 χρόνια, 1 μήνα και 2 ημέρες, κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 371,87 ευρώ τον μήνα μεικτά. Θα λάβει δε και αναδρομικά 30.121,47 ευρώ (371,87 ευρώ x 81 μήνες = 30.121,47 ευρώ μεικτά).

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024