Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεσπαθώνει ο ηγέτης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προσπάθησε να με σκοτώσει»

Ξεσπαθώνει ο ηγέτης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προσπάθησε να με σκοτώσει»

Στόχος δολοφονίας έγινε ο επικεφαλής διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαζλούμ Αμπντί, δείχνοντας ο ίδιος την Τουρκία, να βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης Σουλεϊμανίγια. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 7 Απριλίου μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) έπληξε την περιοχή του αεροδρομίου της Σουλεϊμανίγια, στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά δεν προκλήθηκαν ζημιές ή καθυστερήσεις […]

Στόχος δολοφονίας έγινε ο επικεφαλής διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαζλούμ Αμπντί, δείχνοντας ο ίδιος την Τουρκία, να βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης Σουλεϊμανίγια.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 7 Απριλίου μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) έπληξε την περιοχή του αεροδρομίου της Σουλεϊμανίγια, στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά δεν προκλήθηκαν ζημιές ή καθυστερήσεις ή αναστολή πτήσεων, ανέφερε ο Λόουκ Γαφούρι, επικεφαλής υποθέσεων ξένου Τύπου της τοπικής κυβέρνησης σε ανάρτησή του στο Twitter. Αν και αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Τουρκία θεωρείται ευρέως ότι είναι εκείνη που πραγματοποίησε την επίθεση.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Al-Monitor, ο επικεφαλής διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαζλούμ Αμπντί, δήλωσε: «Ναι, η επίθεση έγινε κοντά σε μια αυτοκινητοπομπή που μας πήγαινε στο αεροδρόμιο».

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία ευθύνεται για την επίθεση, ο Κομπάνι αναφέρθηκε στη δήλωση της ιρακινής προεδρίας που καλεί την Άγκυρα να ζητήσει συγγνώμη. Η Τουρκία δεν είχε καμία νομική δικαιολογία για να συνεχίσει να «εκφοβίζει αμάχους με το πρόσχημα ότι εχθρικές προς αυτήν δυνάμεις βρίσκονται στο ιρακινό έδαφος» είπε. Το Ιράκ αναφερόταν πιθανότατα στις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Τουρκίας κατά των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που εδρεύουν στο ιρακινό Κουρδιστάν. Ο Κομπάνι χαρακτήρισε το χτύπημα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους «κατάφωρη επίθεση κατά του Ιράκ και της κυριαρχίας του».

«Δεν είναι πρώτη φορά που θέλουν να με σκοτώσουν»

Ο Κομπάνι σημείωσε ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία προσπάθησε να τον σκοτώσει. «Υπήρξαν προηγούμενες προσπάθειες από το τουρκικό κράτος, η τελευταία από τις οποίες ήταν η επίθεση που είχε στόχο το αρχηγείο των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων που συνδέονται με τις δυνάμεις μας στην αλ Χασάκα», σημείωσε ο Κομπάνε. Αναφερόταν σε μια τουρκική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον Νοέμβριο του 2022 σε μια βάση που χρησιμοποιείται από κοινού από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και τις δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, όπου ο Κομπάνι πραγματοποιεί συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους και μέλη των διεθνών ΜΜΕ.

Ο Κομπάνι ταξίδευε προς το αεροδρόμιο για να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο του αμερικανικού στρατού που θα τον μετέφερε πίσω στη βορειοανατολική Συρία. Ο ίδιος δήλωσε ότι βρισκόταν στη Σουλαϊμανίγια για μια συνήθη επιχείρηση του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους».

ΗΠΑ: Απείλησαν αμερικανικό προσωπικό

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι βρίσκονταν επίσης στη φάλαγγα. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι τα πλήγματα «απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του προσωπικού των ΗΠΑ», που εργάζεται για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν ανέφερε ποιος ήταν υπεύθυνος.

Σημειώνεται ότι το PKK διεξάγει ένοπλη εξέγερση κατά του τουρκικού στρατού για κουρδική αυτονομία από το 1984 και έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Άγκυρα επιμένει ότι ο Κομπάνι και άλλοι Κούρδοι αξιωματούχοι της Συρίας που διοικούν τη βορειοανατολική Συρία δεν διαφέρουν σε τίποτα από το PKK, επειδή πολλοί από αυτούς υπηρέτησαν προηγουμένως στις τάξεις των ανταρτών, και προτρέπει εδώ και καιρό τις ΗΠΑ να σταματήσουν να συνεργάζονται με τους Κούρδους.

«Ο Ερντογάν θα κάνει τα πάντα»

«Η Τουρκία σχεδιάζει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, να σφετεριστεί την ασφάλεια και να δημιουργήσει μόνιμα χάος» λέει ο Κομπάνε, εικάζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σπέρνει σκόπιμα τη σύγκρουση για να συμβάλει στην εξασφάλιση της νίκης του, κινητοποιώντας την εθνικιστική του βάση ενόψει των εκλογών καμπής που πρόκειται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. «Μπορεί να κάνει τα πάντα για να πάρει ξανά στην εξουσία», σημείωσε ο Κομπάνε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «εκμεταλλεύεται συνεχώς κάθε ευκαιρία για να πλήξει τη συνεργασία μας με τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία της Αμερικής». Ο Κομπανέ δήλωσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν κατάφεραν να κάμψουν την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τη μάχη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών μαζί με τις ΗΠΑ.

Ο ηγέτης των κουρδιών δυνάμεων έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι η ομάδα του αποτελεί απειλή για την Τουρκία. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις σπάνια έως ποτέ δεν έχουν ανοίξει πυρ εναντίον των τουρκικών δυνάμεων στην άλλη πλευρά των συνόρων ή στο εσωτερικό της Συρίας και μόνο όταν δέχονταν οι ίδιοι επίθεση. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις αρνούνται οποιουσδήποτε οργανωτικούς δεσμούς με το PKK, αν και ο φυλακισμένος ηγέτης των μαχητών, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, χαίρει ευρείας εκτίμησης από τους υποστηρικτές της αυτοαποκαλούμενης Αυτόνομης Διοίκησης στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Όπως και να έχει, καταλήγει το άρθρο του Al Monitor, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι οποιαδήποτε εχθρική κίνηση εναντίον της Τουρκίας, συμμάχου στο ΝΑΤΟ, θα έθετε σε κίνδυνο τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024