Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
(Και) ένας Αντώναρος ανάμεσά τους 

(Και) ένας Αντώναρος ανάμεσά τους 

Ο Αντώναρος εκπροσωπεί μια δεξιόστροφη πτέρυγα που για μια μερίδα πασόκων (και δη των πιο αντιδεξιών, που θα μπορούσαν να βλέπουν θετικά την προσέγγιση των δύο κομμάτων) αποτελεί «κόκκινο πανί»

Η ενσωμάτωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου επί Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου, αποτελεί μια ακόμα ένδειξη πως η προσέγγιση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παραμένει εξαιρετικά δύσκολη -ακόμα κι αν συζητείται στην βάση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για τις μετεκλογικές συνεργασίες από την Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Αντώναρος εκπροσωπεί μια δεξιόστροφη πτέρυγα που για μια μερίδα πασόκων (και δη των πιο αντιδεξιών, που θα μπορούσαν να βλέπουν θετικά την προσέγγιση των δύο κομμάτων) αποτελεί «κόκκινο πανί».

Οι ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή για την κατάσταση που βρέθηκε η χώρα το 2009, την οποία κλήθηκε να διαχειριστεί η τελευταία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, θεωρείται πως δεν έχουν αναγνωριστεί ποτέ πλήρως.

Αντιθέτως, υπάρχουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ειδικά αυτά που απαρτίζουν το παπανδρεϊκό περιβάλλον, που θεωρούν εντελώς άδικο τον τρόπο που κρίθηκαν για την «καυτή πατάτα» που βρέθηκε στα χέρια τους, την στιγμή που αυτός που τους παρέδωσε (αποκρύπτοντας την πραγματική κατάσταση της οικονομίας) συνέχισε την πολιτική του πορεία χωρίς το ίδιο βάρος. Χρεώνουν εδώ και χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ πως έβγαλε τον Καραμανλή από το κάδρο του μνημόνιου-αντιμνημόνιου, στοχοποιώντας αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ -μόλις τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να μιλάει για τις οικονομικές ευθύνες της ΝΔ και των επιλογών της από το 2004 έως το 2009.

Ένα από τα σημεία-βασικές προϋποθέσεις για οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση μεταξύ πασόκων και συριζαίων είναι, για πολλά στελέχη, η παραδοχή από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ της ανοχής και (κατά κάποιους) «συγκάλυψη» που έδειξε για εκείνη την περίοδο. Και παρότι ο Αντώναρος έχει εδώ και πολύ καιρό τις αποστάσεις του από τη ΝΔ, θεωρείται ένας εξ αυτών που καλλιέργησαν το αφήγημα την συνολικής ευθύνης του ΠΑΣΟΚ την περίοδο των μνημονίων.

«Εντάσσει στα ψηφοδέλτια του κόμματός του τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης που οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία, μη παρεκκλίνοντας ούτε γραμμή από το δόγμα της απενοχοποίησης του Κώστα Καραμανλή, που υπηρετεί όλα τα χρόνια», ανέφερε το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη, σ’ αυτό το μήκος κύματος. «Αλήθεια ρώτησε ο κ. Τσίπρας τον κ. Αντώναρο ποια είναι η κυβέρνηση και ποιος ο Πρωθυπουργός, που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας το 2009 για να τη σώσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το ΠΑΣΟΚ;».

Ο Αντώναρος δεν είναι από μόνος του αιτία κριτικής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Είχε προηγηθεί το «πισωγύρισμα» με τον Παύλο Πολάκη, που επέτρεψε στην Χαριλάου Τρικούπη να συνεχίσει να αναφέρει τον «πολακισμό» ως διαχωριστικό στοιχείο ανάμεσα στην πολιτική προσέγγιση των δύο χώρων, η απόφαση η αξιωματική αντιπολίτευση να απέχει από την Βουλή, αλλά και ο τρόπος που επιδιώκει να αντιγράψει την κληρονομιά της Δημοκρατικής Παράταξης -ενδεικτικά, από το ΠΑΣΟΚ υπενθύμιζαν πως δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση δια του αρχηγού της να τάσσεται υπέρ των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σταθεί ενάντια σε όλες τις μεγάλες «πράσινες» τομές, όπως η Διαύγεια, το opengov και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Εμπειρα κεντροαριστερά στελέχη εκτιμούν επίσης πως οι κινήσεις της Κουμουνδούρου επιτρέπουν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να κινηθεί προς ένα κεντροαριστερό κοινό που θα μπορούσε σε άλλη περίπτωση να έχει στραφεί προς την αξιωματική αντιπολίτευση, όμως έχουν «ανοιχτά αυτιά» σε μια πιο «σοβαρή» προσέγγιση.

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024