«Ανεπιθύμητα» θα είναι από εδώ και στο εξής τα αυτοκίνητα σε μία από τις ομορφότερες παραλίες, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Πρόκειται για το Ελαφονήσι, ένα μικρό νησάκι κοντά στο νοτιοδυτικό άκρο της Κρήτης, το οποίο υπάγεται στην περιφερειακή ενότητα των Χανίων και είναι προστατευτόμενο φυσικό καταφύγιο, χαρακτηρισμένο ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους και περιοχή Natura.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χάθηκε ο ήλιος από την αφρικανική σκόνη στην Κρήτη

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κισσάμου, θα τοποθετηθεί μπάρα σε αυτή την προτατευμένη και ευαίσθητη περιβαλλοντικά ζώνη, αποτρέποντας την είσοδο των ΙΧ αυτοκινήτων.

Με το νέο καθεστώς, οι πολίτες θα κατεβαίνουν στην παραλία με τα πόδια (απόσταση περίπου 350 μ.), ενώ θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση -μεταξύ άλλων- τα οχήματα της πυροσβεστικής, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικής γης, και τα ΑμΕΑ που θα μετακινούνται με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Τα λεωφορεία, επίσης, θα σταματάνε στους χώρους στάθμευσης.

Σύμφωνα την τοπική ιστοσελίδα haniotika-nea.gr, η απόφαση για «μπλόκο» στα ΙΧ στο Ελαφονήσι πέρασε κατά πλειοψηφία με ψήφους της δημοτικής αρχής και του συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Σύμφωνα με τον εισηγητή ειδικό συνεργάτη για θέματα περιβάλλοντος και χωροταξίας του Δήμου Κισάμου, κ. Κ.Κουκουράκη, θα προσληφθούν από τον δήμο και 6 άτομα «ξεναγοί περιβάλλοντος» που θα γνωρίζουν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα. Αφού λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με την περιβαλλοντική σημασία του τόπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μολονότι αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura, το Ελαφονήσι έχει πέσει «θύμα» της ρυπαντικής δράσης ορισμένων ασυνείδητων πολιτών.

Κατά καιρούς έχουν βρεθεί σκουπίδια μέσα στο νερό, ενώ εκνευρισμό είχε προκαλέσει η πρωτοβουλία ενός οδηγού να… κόψει βόλτες με αυτοκίνητο τύπου τζιπ στην παραλία.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr