Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλβανία: Προσέλκυση τουριστών μέσω των τούνελ του Χότζα στο Κούκεσι

Αλβανία: Προσέλκυση τουριστών μέσω των τούνελ του Χότζα στο Κούκεσι

Μια ολόκληρη πόλη κάτω από μια άλλη - Η ιστορία του Κούκεσι

Αν θέλετε να περπατήσετε για μίλια σε τσιμεντένια λαγούμια που χτίστηκαν για να υπερασπιστούν ένα απομονωτικό ολοκληρωτικό καθεστώς στο οποίο κανείς δεν ήθελε να επιτεθεί, το Κούκεσι στη βορειοανατολική Αλβανία είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς.

Η κομμουνιστική δικτατορία της μικρής βαλκανικής χώρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απολάμβανε τεράστια αμυντικά έργα. Η ύπαιθρος εξακολουθεί να είναι γεμάτη με τα ερείπια 175.000 τσιμεντένιων mini-bunkers — και πάλι κατασκευασμένα για να σταματήσουν τους… φανταστικούς εισβολείς. Αλλά τα τούνελ του Κούκεσι παίρνουν το βραβείο.

Σκαμμένο από τη δεκαετία του 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990 – λίγο πριν την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος – το υπόγειο δίκτυο προοριζόταν να στεγάσει ολόκληρο τον πληθυσμό της πόλης των 16.000 για έως και έξι μήνες σε περίπτωση πολέμου. Εξοπλισμένο με ανέσεις που εκτείνονται από το γραφείο του εισαγγελέα μέχρι μια μαιευτική κλινική, ήταν το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Αλβανίας με σήραγγες που εκτείνονται σε μήκος έως και επτά χιλιομέτρων (4 μίλια).

Τώρα, οι τοπικές αρχές ελπίζουν να το μετατρέψουν σε τουριστικό αξιοθέατο, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι το τέλος του χρόνου, λένε, θα πρέπει να είναι προσβάσιμο ένα κέντρο διοίκησης πολλών δωματίων και μια μεγάλη σήραγγα που οδηγεί σε αυτό από το δημαρχείο.

Η μετακομμουνιστική Αλβανία παραμένει μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης. Ο τουρισμός είναι ένα σημαντικό εισόδημα, δημιουργώντας το 17% του ΑΕΠ το 2021, ενώ οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 33% το 2022 φτάνοντας περίπου τα 7,5 εκατομμύρια άτομα, όπως αναφέρει το Associated Press.

Οι τουρίστες θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι στο Κούκεσι, μια πόλη 150 χιλιόμετρα (90 μίλια) βορειοανατολικά της πρωτεύουσας των Τιράνων, κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Είναι η πιο φτωχή περιοχή της Αλβανίας, παρά τον ορυκτό της πλούτο και το εντυπωσιακό ορεινό τοπίο, από το οποίο μεταναστεύουν οι περισσότεροι νέοι.

Νέες γαστρονομικές εμπειρίες

Ο δήμαρχος του Κούκεσι Safet Gjici είπε ότι στους πιθανούς τουρίστες θα προσφερθούν γαστρονομικές εμπειρίες καθώς και εμπειρία στο τούνελ.

Οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής έχουν ζωντανές αναμνήσεις από το συγκρότημα, το οποίο χτίστηκε σε μεγάλο βαθμό με μαζική τοπική εργασία και χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά σε ασκήσεις πολιτικής άμυνας, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, που έστειλε ολόκληρο τον πληθυσμό του Κούκεσι υπόγεια.

Το βράδυ σήμανε συναγερμός. Ο δήμαρχος της πόλης και ο αρχηγός του κόμματος συναντήθηκαν σε μια είσοδο τούνελ κάτω από τα γραφεία τους και περπάτησαν τέσσερα χιλιόμετρα για να φτάσουν στο κέντρο διοίκησης.

Η Armida Alikaj, η οποία ήταν 10 ετών τότε, είπε ότι ο πατέρας της την ξύπνησε ήρεμα και πήρε ο καθένας ένα σακίδιο με ρούχα, φαγητό και κουβέρτες, για να πάει στα τούνελ με τη «μυρωδιά της γης» και συνθήματα και αριθμούς ζωγραφισμένα με λευκό ασβέστη στις πόρτες.

«Δεν φοβήθηκα γιατί μας είπαν ότι φτιάχτηκαν για εμάς», είπε. «Αλλά ο θόρυβος της σειρήνας ήταν φρικτός».

Η ιστορία του Κούκεσι

Το Κούκεσι είναι μια σχετικά νέα πόλη με πενταόροφα διαμερίσματα σοβιετικού τύπου με λευκά τούβλα, που χτίστηκαν από την αρχή – με τη σήραγγα – για να στεγάσουν περίπου 16.000 ανθρώπους μετά την κατάποση της παλιάς πόλης το 1978 από μια τεχνητή λίμνη που σχεδιάστηκε για να τροφοδοτεί έναν υδροηλεκτρικό σταθμό.

Οι κάτοικοι κάθε πολυκατοικίας είχαν την καθορισμένη θέση τους στα τούνελ με καλή κυκλοφορία αέρα και παροχή νερού.

Υπήρχε επίσης εργοστάσιο ψωμιού, σχολείο, νοσοκομείο, μαιευτήριο, εισαγγελία, αστυνομικό τμήμα, ραδιοφωνικός σταθμός, τυπογραφείο για την κομμουνιστική προπαγάνδα, καθώς και αίθουσες διδασκαλίας για παιδιά και χώρους εκπαίδευσης ανδρών και γυναικών στη σκοποβολή και άλλες στρατιωτικές δεξιότητες.

Ο κομμουνιστής δικτάτορας της Αλβανίας Ενβέρ Χότζα διέκοψε τους δεσμούς του με τη γειτονική Γιουγκοσλαβία το 1949, με τη Σοβιετική Ένωση το 1961 και με την Κίνα το 1978. Ο φόβος του για εισβολή οδήγησε το καθεστώς να δαπανήσει περίπου το 5% του ετήσιου προϋπολογισμού του για τον στρατό.

Ο απόστρατος αξιωματικός του στρατού Haxhi Cenaj, 81 ετών, λέει ότι πέρασε ώρες υπόγεια στο κέντρο διοίκησης του Κούκεσι με 37 δωμάτια καθώς οι στρατιωτικοί ηγέτες σχεδίαζαν τη στρατηγική τους, προετοιμάζοντας μια γιουγκοσλαβική επίθεση που δεν ήρθε ποτέ.

Μέχρι να συνταξιοδοτηθεί το 1995, ο Cenaj ήταν ταγματάρχης επικεφαλής μιας μικρής μονάδας πεζικού που του είχε ανατεθεί να προστατεύσει το κέντρο.

Ο γιος του, Αφρίμ, που πλέον φροντίζει ένα μικρό μέρος των τούνελ Μικρές ομάδες νυχτερίδων συγκεντρώνονται στις οροφές.

«Πολλοί Βρετανοί, Ελβετοί, Ολλανδοί ή Γάλλοι (άνθρωποι) έρχονται στο Κούκεσι μόνο για να δουν τις σήραγγες», είπε.

Ο Bukurosh Onuzi, τουριστικός εμπειρογνώμονας υπεύθυνος για το έργο του μουσείου, είπε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκρότημα, ειδικά από ξένους αλλά και από (Αλβανούς) νέους που δεν έχουν γνώση, καμία πληροφορία ή δεν έχουν ζήσει υπό το κομμουνιστικό καθεστώς».

Sports in

Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής ενόψει Καζακστάν (pics+vid)

Η Εθνική ομάδα προπονήθηκε στη Νέα Σμύρνη και ανεβάζει ρυθμούς ενόψει Καζακστάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024