Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καλάθι του Πάσχα: «Δεν απαντά στην ακρίβεια - Εκβιάζει τους κτηνοτρόφους», λένε τα κόμματα

Καλάθι του Πάσχα: «Δεν απαντά στην ακρίβεια – Εκβιάζει τους κτηνοτρόφους», λένε τα κόμματα

Για πλήγμα στο εισόδημα των κτηνοτρόφων κατηγορούν την κυβέρνηση τα κόμματα, σημειώνοντας παράλληλα πως το Καλάθι του Πάσχα δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια.

Έντονες αντιδράσεις εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το Καλάθι του Πάσχα, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως το νέο «καλάθι» δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακρίβειας, ενώ παράλληλα είναι εις βάρος των κτηνοτρόφων και των κρεοπωλών.

Με κοινή δήλωσή τους, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, και οι τομεάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος, Σταύρος Αραχωβίτης και Ολυμπία Τελιγιορίδου, τονίζουν πως η ακρίβεια στα τρόφιμα «καταγράφει νέα ρεκόρ και για τον Απρίλιο, αλλά μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι οι εξυπηρετήσεις για τους μεγάλους παίκτες στην αγορά».

Όπως υποστηρίζουν, «το νέο καλάθι για το Πάσχα που εγκαινίασε ο κ. Γεωργιάδης, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά εντείνει τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος κρεοπωλών και κτηνοτροφών, οι οποίοι κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους προαναγγέλλοντας νομικές ενέργειες κατά του μέτρου.

»Καθώς παρά περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, το καλάθι του Πάσχα περιλαμβάνει και αμνοερίφια. Γεγονός που, σύμφωνα με τους κρεοπώλες και τους κτηνοτρόφους, ευνοεί αποκλειστικά τα μεγάλα σουπερμάρκετ και ισοδυναμεί με σύσταση καρτέλ στην αγορά κρέατος», αναφέρουν.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση πως, «αντί να προβεί σε εντατικούς ελέγχους για να προστατέψει τους Έλληνες κτηνοτρόφους από τις αθρόες ελληνοποιήσεις, αντί να στηρίξει με ουσιαστικά μέτρα τον αγροτικό κόσμο, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, αντί να στηρίξει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της γειτονιάς  που απειλούνται με λουκέτο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συντηρεί και τροφοδοτεί την κερδοσκοπία και τα καρτέλ».

Και καταλήγουν πως οι παραγωγοί, οι έμποροι, και οι καταναλωτές «δεν αντέχουν άλλη κοροϊδία», σημειώνοντας πως στις εκλογές της  21ης Μαΐου «βάζουμε τέλος στην αδικία, κάνουμε πράξη την πολιτική αλλαγή».

ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση ‘μοιράζει’ την ακρίβεια ανάμεσα στη λαϊκή κατανάλωση και το εισόδημα του κτηνοτρόφου»

Για «εκβιασμό» των κτηνοτρόφων κατηγορεί την κυβέρνηση το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «η  κυβέρνηση προκλητικά αξιοποιεί τη συμφωνία της με τα σούπερ μάρκετ για το καλάθι του Πάσχα και – με επικεφαλής τον υπουργό Ανάπτυξης – προσπαθεί να εμφανίσει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά να προμηθευτεί ο λαός φθηνά το αρνί, ενώ την ίδια ώρα εκβιάζει τους κτηνοτρόφους ώστε να πουλήσουν τα αρνιά τους ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής».

«Για του λόγου το αληθές», σημειώνει το ΚΚΕ, «αρκεί να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό σταθερό μέτρο στήριξης ούτε της λαϊκής οικογένειας από τα αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων και τις μακροχρόνιες απώλειες του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος (π.χ. πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης κ.α.), ούτε μείωσης του κόστους παραγωγής των κτηνοτρόφων (π.χ. αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο κλπ)».

Και τονίζει πως «η αλήθεια είναι ότι, όπως συμβαίνει κάθε Πάσχα έτσι και φέτος, ο μεγάλος όγκος των πωλήσεων αμνοεριφίων, πρόκειται να συγκεντρωθεί στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ», προσθέτοντας ότι «τα προηγούμενα χρόνια, με τις λεγόμενες ‘προσφορές’, φέτος με τη συμφωνία τους με την κυβέρνηση για το ‘καλάθι’, πάντα οι όμιλοι εξασφαλίζουν τόνωση του τζίρου και περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας τους».

Την ίδια ώρα, υποστηρίζει ο αρμόδιος τομέας του ΚΚΕ, «με τις ‘ευλογίες’ και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, οι αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων αμφίβολης ποιότητας και σε πολύ χαμηλότερη τιμή, όπως και οι ‘ελληνοποιήσεις’ πιέζουν ακόμα περισσότερο την τιμή στον κτηνοτρόφο».

«Από τις ‘συμπληγάδες’ του ανταγωνισμού ανάμεσα στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ συνθλίβονται και οι παραδοσιακοί αυτοαπασχολούμενοι κρεοπώλες», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνει, μάλιστα, πως η κυβέρνηση «διαθέτει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κτηνοτρόφοι πούλησαν κάτω του κόστους παραγωγής – που έχει εκτιναχθεί (πχ κόστος για ζωοτροφές, πετρέλαιο, ρεύμα κτηνιατρικά φάρμακα κ.α) – και πρέπει να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημά τους».

Το ΚΚΕ ζητά «εδώ και τώρα» η κυβέρνηση να εξασφαλίσει στους κτηνοτρόφους τιμές, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής τους και εισόδημα επιβίωσης.

Το ίδιο αφορά – σημειώνει ο Περισσός – και τις «ουσιαστικές» αυξήσεις μισθών και συντάξεων, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, «που είναι κομμένα» σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, άλλα μέτρα για προσιτές τιμές και εισόδημα, που να επιτρέπει επαρκή και ποιοτική διατροφή όλο τον χρόνο.

«Καλούμε τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, τους αυτοαπασχολούμενους κρεοπώλες, την εργατική τάξη και τις άλλες λαϊκές δυνάμεις να ορθώσουν κοινό μέτωπο αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις που έχουν ‘κορώνα στο κεφάλι’ τους νόμους της ‘ελεύθερης αγοράς’ και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Να κάψουν τα αντιλαϊκά σενάρια και στους εκβιασμούς να απαντήσουν με δυνατό ΚΚΕ», καταλήγει το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος.

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια στο παιχνίδι με την Άστον Βίλα

«Εισιτήρια μόνο από την επίσημη ιστοσελίδα, τα εκδοτήρια και το ticketmaster», αναφέρει η ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024