Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Αθήνα περιμένει τις τουρκικές εκλογές – Οι κάλπες θα κρίνουν την πορεία των ελληνοτουρκικών

Η Αθήνα περιμένει τις τουρκικές εκλογές – Οι κάλπες θα κρίνουν την πορεία των ελληνοτουρκικών

Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε επί της ουσίας συνάντηση για τα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να γίνει πριν τις εκλογές.

«Δεν είμαστε αφελείς. Όλα θα κριθούν από τις τουρκικές εκλογές. Εκεί θα δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης που θα προκύψει από την βούληση του τουρκικού λαού» δήλωσε την Τετάρτη ο Νίκος Δένδιας (Action24).

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει υπογραμμίσει ότι εφόσον η Τουρκία τείνει χείρα φιλίας θα ανταποκριθεί. Υπενθύμισε παράλληλα ότι η Αθήνα δεν έχει δικαίωμα να εκφράσει άποψη για τις τουρκικές εκλογές υπέρ καμίας πλευράς, ωστόσο παραδέχτηκε πως η τουρκική αντιπολίτευση έχει κατά καιρούς πει πράγματα πολύ χειρότερα από τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη γραμμή της εξομάλυνσης ο Ερντογάν

Μετά και την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία, στο πεδίο της καταστροφής που άφησαν πίσω οι σεισμοί ο Ερντογάν έδωσε κατά τη διάρκεια του ιφτάρ (του δείπνου του Ραμαζανιού) σε τούρκους πρέσβεις στίγμα υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα.

Εξέφρασε δε την ελπίδα η πρόσφατη ατμόσφαιρα με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων. Για να δηλώσει επίσης ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος για την Άγκυρα.

Αλλαγή τακτικής

Η Τουρκία αλλάζει συμπεριφορά και σίγουρα διαφοροποιεί την τακτική της στις σχέσεις με την Ελλάδα. Δεν αλλάζει τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της. Το αντίθετο αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ζητήματα και «διαφορές» τα οποία εμφανίζεται πρόθυμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με στόχο λύσεις.

Λύσεις οι οποίες κανείς δεν θεωρεί ότι θα έρθουν από τη μία μέρα στην άλλη.

Το κλίμα στην Τουρκία άλλαξε μετά τους σεισμούς. Και άλλαξε πρώτα στην κοινωνία και μετά επιβλήθηκε στους πολιτικούς. Το άλλαξε η αλληλεγγύη που επέδειξε η Ελλάδα.

Αλληλεγγύη η οποία έδειξε ότι σε περιόδους κρίσεις και ανάγκης οι δύο λαοί συντρέχουν ο ένας τον άλλο.

Το ερώτημα είναι πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η αλληλεγγύη.

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία

Με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση στην Τουρκία δεν έχει δείξει διάθεση υποχωρήσεων από τις διεκδικήσεις και τα αφηγήματα – όπως της «Γαλάζιας Πατρίδας» – όπως τα έχει εκφράσει τα τελευταία χρόνια και έχει αναδείξει ιδιαίτερα θέσεις όπως η «κατοχή νησιών» από την Ελλάδα η επόμενη μέρα των εκλογών στην γείτονα είναι πολύ σημαντική και για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Μία κυβέρνηση από τις δυνάμεις της σημερινής αντιπολίτευσης θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πολύ πιο αρεστή και «συμβατή» με τις επιταγές της Δύσης. Κατά πόσο όμως θα είχε διάθεση να προχωρήσει σε επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα; Και αν όχι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον φιλοδυτικό της προσανατολισμό προκειμένου να προωθήσει τις τουρκικές διεκδικήσεις απέναντι στην Αθήνα;

Αυτό είναι ένα σενάριο.

Αντίστοιχα και μία εξομάλυνση των σχέσεων του Ερντογάν με τη Δύση, σε περίπτωση επανεκλογής του, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην ίδια κατεύθυνση, με δεδομένο ότι η Άγκυρα αυτή την περίοδο έχει ανάγκη τη βοήθεια και της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ. Και η ρητορική της έντασης απέναντι στην Ελλάδα δεν την βοηθάει.

Βλέπουν θετικά και την ακινησία

Η στροφή της Τουρκίας προς τη Δύση ωστόσο θα μπορούσε να αποτελέσει και κίνητρο για λύσεις, με κίνητρο και την ενέργεια, που θα μπορούσε να κινητοποιήσει και τις ΗΠΑ να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Προς το παρόν πάντως η ηρεμία ακόμα και αν οφείλεται στην πλήρη ακινησία λόγω εκλογών δείχνει να τους ικανοποιεί όλους…

Είναι σαφές δε ότι οποιαδήποτε επί της ουσίας συνάντηση για τα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να γίνει πριν τις εκλογές. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που εκπέμπεται και από το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024