Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελλάδα - Τουρκία: Παναγιωτόπουλος και Ακάρ μαζί στις σεισμόπληκτες περιοχές

Ελλάδα – Τουρκία: Παναγιωτόπουλος και Ακάρ μαζί στις σεισμόπληκτες περιοχές

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έφτασε στο Χάταϊ το μεσημέρι της Τρίτης

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιείται η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του τούρκου ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ. Μία επίσκεψη που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της συνέχισης της αλληλεγγύης που επέδειξε η Αθήνα μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου που είχαν σαν αποτέλεσμα να πέσουν οι τόνοι και να επέλθει η αποκλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών, σταματώντας – προς το παρόν τουλάχιστον – την «πολεμική» ρητορική.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έφτασε στο Χάταϊ το μεσημέρι της Τρίτης και μετέβη στο Κέντρο Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD). Είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο ομόλογο του, με τον οποίο πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τις σεισμόπληκτες περιοχές.

«Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη»

Ο Χουλουσί Ακάρ δεν δίστασε να εκφράσει κατ΄ επανάληψη τις ευχαριστίες τόσο του ίδιου όσο και της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη και την άμεση ανταπόκριση στην έκκληση για βοήθεια.

Επισήμανε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο «γείτονες και σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ» για δεκαετίες οι οποίες έχουν ισχυρούς «πολιτικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών τους». Όπως είπε «οι χώρες μας ήταν πάντα αλληλέγγυες σε δύσκολους καιρούς και σήμερα βιώνουμε ένα ακόμα ωραίο παράδειγμα της αλληλεγγύης αυτής».

Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες που προσέφερε βοήθεια

«Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κάλεσε την Τουρκία και πρότεινε βοήθεια μετά την καταστροφή και συνέβαλε σημαντικά τόσο στην ανθρωπιστική βοήθεια όσο και στις έρευνες βοήθειας και διάσωσης» υπογράμμισε ο Ακάρ, ευχαριστώντας ιδιαίτερα το λαό, την κυβέρνηση και προσωπικά το Νίκο Παναγιωτόπουλο για τη συμπαράσταση, ενώ εξέφρασε και τη στήριξη και συμπαράσταση της Τουρκίας στην Ελλάδα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο Ακάρ συνέχισε λέγοντας ότι οι προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας συνεχίζονται, σημειώνοντας ότι είναι γνωστό πως υπάρχουν κάποια προβλήματα και διαφορές. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα αυτά να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο – όπως είπε – των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου, της διπλωματίας και του σεβασμού, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι «προς όφελος και των δύο κρατών». Ως δύο γειτονικές χώρες στο Αιγαίο η φιλία μας είναι πολυδιάστατη όπως και οι διαφορές μας ανέφερε ο Ακάρ, σημειώνοντας ότι επιθυμία, προσμονή και ευχή είναι « χωρίς να περιμένουμε ακόμα μία καταστροφή να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας να συνεχιστούν αυτή η προσέγγιση και η θετική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό».

«Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος θάλασσα φιλίας»

Όπως είπε «με τη δημιουργία περιβάλλοντος μόνιμης συνεργασίας πιστεύουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα αποτελέσουν θάλασσα φιλίας». Δήλωσε δε ότι επιθυμία και της Τουρκίας είναι οι δύο λαοί να ζήσουν σε περιβάλλον ασφαλείας και ευημερίας και στις δύο πλευρές.

Κλείνοντας ο τούρκος ΥΠΑΜ υπογράμμισε για μία ακόμα φορά τη σημασία της της άμεσης επικοινωνίας μετά τους σεισμούς αλλά και της στήριξης και της αλληλεγγύης που επέδειξαν οι Έλληνες στην Τουρκία μετά τους σεισμούς.

Ίσως πρέπει να εργαστούμε από κοινού

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια της κυβέρνησης, του ελληνικού λαού για τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στους καταστροφικούς σεισμούς μετέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι «αυτές οι ακραίες καταστροφές, κάποιες από τις οποίες οφείλονται και στην κλιματική αλλαγή, αποτελούν νέου τύπου προκλήσεις ασφαλείας που θα μας απασχολήσουν όλους και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε διότι θα έρθουν, θα χτυπήσουν τις χώρες και τους λαούς μας και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να εργαστούμε γι’ αυτό, ίσως και από κοινού».

Αναφερόμενος στην άμεση ανταπόκριση της Αθήνας στο αίτημα της Τουρκίας για κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι «σπεύσαμε, ως γείτονες, με Έλληνες διασώστες, να συνδράμουμε στην προσπάθεια σωτηρίας συνανθρώπων μας στην Τουρκία, που επλήγησαν από τους σεισμούς, εκδηλώνοντας έτσι την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας».

Και συνέχισε λέγοντας πως «ακριβώς, σε αυτό το πλαίσιο και στο πνεύμα συμπαράστασης αποδέχθηκα την πρόταση του Υπουργού κ. Ακάρ, να επισκεφτώ σήμερα τις σεισμόπληκτες περιοχές».

«Διαπίστωσα το μέγεθος της καταστροφής και τη μεγάλη προσπάθεια»

«Διαπίστωσα το μέγεθος της καταστροφής, διαπίστωσα όμως και τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ανάταξη της περιοχής. Αναμφίβολα είναι μια δύσκολη κατάσταση, όμως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα ήθελα να υπενθυμίσω την δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε, όσο μπορούμε την Τουρκία, να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής» πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Και τόνισε το συμβολικό όπως είπε μήνυμα της επίσκεψης του στην περιοχή ότι «οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους είναι πέρα και πάνω απ’ οποιοδήποτε πρόβλημα και διαφορά μεταξύ μας και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μοχλοί που μειώνουν την ένταση και δημιουργούν, έτσι, τις συνθήκες που διευκολύνουν την επικοινωνία και τις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών».

Τελικός στόχος η δημιουργία κλίματος σταθερότητας

Υπογράμμισε δε κλείνοντας ότι « ο τελικός στόχος είναι, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις –και θα πρέπει να εργαστούμε γι’ αυτό- η δημιουργία κλίματος σταθερότητας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας».

Παναγιωτόπουλος και Ακάρ θα δειπνήσουν μαζί και η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα σήμερα το βράδυ.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024