Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για το πολίτευμα και τους θεσμούς - Πόσοι προτιμούν... χούντα

Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για το πολίτευμα και τους θεσμούς – Πόσοι προτιμούν… χούντα

Τις πεποιθήσεις των Ελλήνων για την πολιτική και το πολίτευμα καταγράφει μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές.

Τις πεποιθήσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, για το πολίτευμα, την πολιτική και τους θεσμούς, καταγράφει έρευνα του Ινστιτούτου Eteron, σε συνεργασία με την εταιρεία aboutpeople.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει πως ενδιαφέρεται για την πολιτική σε ποσοστό 74,8%, ενώ το 24,9% απάντησε πως δεν ενδιαφέρεται και τόσο ή καθόλου.

Οι περισσότεροι (83%) συμφωνούν – ευτυχώς – με την άποψη ότι, παρά τα προβλήματά της, δεν υπάρχει καλύτερο πολίτευμα από την κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 13,3% που διαφωνεί.

Και δυστυχώς, το 13% των συμμετεχόντων στην έρευνα συμφωνεί με την άποψη ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η δικτατορία είναι ίσως προτιμότερη από την δημοκρατία…

Οι δημοκρατικοί πολίτες, πάντως, εκτιμούν ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα θα ήταν καλύτερη αν συμμετείχαν περισσότερο οι πολίτες, μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και δημοψηφίσματα, σε ποσοστό 78,6%.

Ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας (69,7%), ωστόσο, δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα.

Μόνο το 29,9% απάντησαν πως είναι ικανοποιημένοι.

Χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης συγκεντρώνουν όλοι οι βασικοί θεσμοί που συγκροτούν το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Πρωτίστως, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται, σε ποσοστό 91,6% τα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεις και δευτερευόντως (83,2%) τα πολιτικά κόμματα.

Και ακολούθως δηλώνουν πως δεν εμπιστεύονται όλους τους υπόλοιπους θεσμούς, σε ποσοστά άνω του 60%, όπως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση – ως θεσμοί – ενώ η έλλειψη εμπιστοσύνης «αγγίζει» ακόμη και θεσμούς πιο «ουδέτερους», όπως την Προεδρία της Δημοκρατίας (63,7%) και τις Ανεξάρτητες Αρχές (65.1%).

Όσο για την ιδεολογική τους ταυτότητα, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν στις εκλογές, απάντησαν πως ταιριάζει καλύτερα στις ιδέες τους κυρίως ο Φιλελευθερισμός – Δημοκρατικό Κέντρο (19,7%) και η Σοσιαλδημοκρατία (18,2%).

Ακολουθούν ο Δημοκρατικός Σοσιαλισμός (16%), ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 6,1% απάντησε πως το χαρακτηρίζει ο εθνικισμός.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι περισσότεροι (58,3%) θεωρούν ξεπερασμένη τη διάκριση ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά, αφού πιστεύουν πως δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή.

Γι’ αυτό, εξάλλου, απαντούν πλειοψηφικά (53,7%) πως είναι περήφανοι που οι απόψεις τους παίρνουν τα καλά της Δεξιάς και της Αριστεράς, χωρίς να ταυτίζονται ούτε με τη μία, ούτε με την άλλη.

Τουλάχιστον οι μισοί Έλληνες (51,1%) απάντησαν πως, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά πηγαίνουν στην εκκλησία, η θρησκεία είναι σημαντική στη ζωή τους, σε αντίθεση με το 29,6% που δήλωσαν πως δεν είναι, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 15,8% δήλωσαν άθεοι.

Παράλληλα, το 67,7% παίρνει σαφή θέση κατά της αστυνομικής βίας, δηλώνοντας πως η Αστυνομία είναι πολύ βίαιη όταν υπάρχουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, πως ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών (44,2%) απάντησαν ότι πρέπει να καθιερωθεί και πάλι η θανατική ποινή για ορισμένα εγκλήματα, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών (52,6%) διαφωνεί με αυτή την άποψη.

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024