Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς εξαφανίζονται οι ρώσοι κατάσκοποι

Πώς εξαφανίζονται οι ρώσοι κατάσκοποι

Το εξαφανισμένο ζευγάρι του «Αυστροβραζιλιάνου» και της «Ελληνομεξικάνας» που ζούσε χωριστές ζωές σε άλλες ηπείρους

Των Σον Γουόλκερ, Πιορτ Σάουερ, Τομ Φίλιπς*

Στο ενδιάμεσο ενός ταξιδιού του στη Μαλαισία τον Ιανουάριο, ο Γκέρχαρντ Ντάνιελ Κάμπος Βίτιχ σταμάτησε να στέλνει μηνύματα στη φίλη του στο Ρίο ντε Ζανέιρο, με αποτέλεσμα αυτή να ξεκινήσει μια αγωνιώδη αναζήτηση του αγνοούμενου συντρόφου της.

Βραζιλιάνος με αυστριακή καταγωγή, ο Κάμπος Βίτιχ διοικούσε μια αλυσίδα εταιρειών τρισδιάστατης εκτύπωσης στο Ρίο που κατασκεύαζαν, ανάμεσα στα άλλα, γλυπτά από ρητίνη για τον βραζιλιάνικο στρατό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας και κοινότητες της Facebook στη Μαλαισία κινητοποιήθηκαν για να τον αναζητήσουν. Αυτός, όμως, είχε απλώς εξαφανιστεί. Τελικώς, τα νέα που τον αφορούσαν ήρθαν από μία απρόσμενη πηγή στην άλλη πλευρά του κόσμου, στην Αθήνα, προκαλώντας παράλληλα σοκ.

Ο Κάμπος Βίτιχ διέθετε, προφανώς, ψεύτικη ταυτότητα, σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ τα οποία επικαλέστηκαν πηγές της ΕΥΠ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τους, δεν ήταν – όπως ο ίδιος είχε πει στη φίλη του – παιδί αυστριακού πατέρα και βραζιλιάνας μητέρας, το οποίο μεγάλωσαν ο παππούς και η γιαγιά του στη Βιέννη.

Φαίνεται πως ήταν ένας Ρώσος «παράνομος», ένας κατάσκοπος ο οποίος εργαζόταν στο πλαίσιο ενός κορυφαίου προγράμματος απόσπασης πληροφοριών, αφού πρώτα είχε εκπαιδευτεί επί χρόνια στη Ρωσία προκειμένου να είναι σε θέση να παραστήσει έναν ξένο.

Παράλληλα, είχε παντρευτεί μυστικά μια άλλη «παράνομη», η οποία εμφανιζόταν ως ελληνομεξικάνα φωτογράφος ονόματι Μαρία Τσάλα και είχε ένα κατάστημα με πλεκτά στην Αθήνα. Αμφότεροι, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, είχαν αποσπαστεί σε μια αποστολή που διαρκούσε δεκαετίες για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σημειώνεται πως τουλάχιστον έξι τέτοιου είδους ύποπτοι «παράνομοι» έχουν αποκαλυφθεί σε διάφορες τοποθεσίες στη διάρκεια του τελευταίου έτους, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως υπάρχει ένας ή και περισσότεροι αποστάτες που παρέχουν πληροφορίες προς τη Δύση.

Με βάση ένα άλλο σενάριο, οι ρωσικές υπηρεσίες είναι πιθανό να ζητούν ολοένα περισσότερα από τους συνδέσμους τους, εκθέτοντάς τους σε επιπρόσθετο κίνδυνο, καθώς πολλοί από τους «νόμιμους» κατασκόπους που εδρεύουν σε ρωσικές πρεσβείες έχουν απελαθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, πιστεύει πως το πραγματικό επώνυμο του Κάμπος Βίτιχ είναι Σμίρεφ, ενώ η σύζυγός του ονομάζεται Ιρίνα Ρομάνοβα. Τον παντρεύτηκε δε στη Ρωσία, πριν από την έναρξη των αποστολών τους, και πήρε το επώνυμό του. Εγκατέλειψε την Αθήνα εσπευσμένα στις αρχές Ιανουαρίου, αμέσως αφότου ο Κάμπος Βίτιχ έφυγε από τη Βραζιλία. Κανείς από τους δύο δεν επέστρεψε.

Οπως προκύπτει από συνεντεύξεις σε Ελλάδα και Βραζιλία, αμφότεροι είχαν ερωτικές σχέσεις με τις ψεύτικες ταυτότητές τους, ενώ οι σύντροφοί τους είχαν άγνοια για την εμπλοκή τους με ρώσους κατασκόπους.

* Ο Σον Γουόλκερ είναι ανταποκριτής της «Guardian» στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, ο Πιορτ Σάουερ στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας και ο Τομ Φίλιπς στο Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024