Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη στο εδώλιο: Το ChatGPT αντιμέτωπο με την πρώτη αγωγή για δυσφήμιση

Τεχνητή νοημοσύνη στο εδώλιο: Το ChatGPT αντιμέτωπο με την πρώτη αγωγή για δυσφήμιση

Δήμαρχος στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι το chatbot τον εμπλέκει σε σκάνδαλο δωροδοκίας.

Ο Μπράιαν Χουντ, δήμαρχος μιας μικρής αυστραλιανής πόλης, ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή κατά της αμερικανικής OpenAI στην περίπτωση η εταιρεία δεν διορθώσει τον αναληθή ισχυρισμό του ChatGPT ότι είχε φυλακιστεί για σκάνδαλο δωροδοκίας.

Αν η υπόθεση φτάσει τελικά στο δικαστήριο, θα είναι η πρώτη προσφυγή κατά του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έγινε διάσημο χάρη στην ικανότητά του να απαντά σε ερωτήσεις χρηστών και γράφει κάθε είδους κείμενα σύμφωνα.

Ο Χουντ, δήμαρχος του Χέμπερν Σάιρ, 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μελβούρνης, άρχισε να ανησυχεί για την υπόληψή του όταν ενημερώθηκε από πολίτες ότι το chatbot τον κατονόμαζε ως ένοχο σε σκάνδαλο δωροδοκίας, το οποίο ξέσπασε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε νομισματοκοπείο της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας.

Ο Χουντ πράγματι εργαζόταν στο νομισματοκοπείο, ήταν όμως αυτός που αποκάλυψε το σκάνδαλο ενημερώνοντας τις αρχές για δωροδοκία ξένων αξιωματούχων με στόχο την εξασφάλιση συμβολαίων για εκτύπωση χαρτονομισμάτων, δήλωσαν οι δικηγόροι του δημάρχου σύμφωνα με το Reuters.

Στις 21 Μαρτίου οι δικηγόροι έστειλαν επιστολή στην OpenAI, την εταιρεία που ανέπτυξε το σύστημα, και της έδωσαν προθεσμία 28 ημερών για να διορθώσει το λάθος πριν υποβληθεί αγωγή.

«Δυνητικά θα ήταν υπόθεση-ορόσημο, υπό την έννοια ότι εφαρμόζει τη νομοθεσία για τη δυσφήμηση σε μια νέα εποχή για την τεχνητή νοημοσύνη» σχολίασε ο Τζέιμς Νότον της δικηγορικής εταιρείας Gordon Legal, η οποία εκπροσωπεί τον Χουντ.

«Είναι εκλεγμένος αξιωματούχος, η υπόληψή του έχει ζωτική σημασία για τη θέση του» επισήμανε.

Οι αποζημιώσεις για δυσφήμηση στην Αυστραλία συνήθως δεν υπερβαίνουν τα 400.000 δολάρια Αυστραλίας (270.000 δολάρια). Ο δήμαρχος δεν γνωρίζει πόσοι πολίτες μπορεί να είδαν τις αναληθείς πληροφορίες –στοιχείο που θα καθορίσει το είδος της αποζημίωσης- όμως η υπόθεση είναι σοβαρή και το ποσό μπορεί να υπερβεί τα 200.000 δολάρια Αυστραλίας, εκτίμησε ο Νότον.

Διευκρίνισε ακόμα πως, αν ο δήμαρχος υποβάλει τελικά αγωγή, θα κατηγορήσει το ChatGPT ότι δημιουργεί ψευδή αίσθηση αξιοπιστίας επειδή δεν περιλαμβάνει στις απαντήσεις του παραπομπές ή υποσημειώσεις.

Το ChatGPT είναι ένα «μεγάλο γλωσσικό μοντέλο», ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύτηκε με μεγάλους όγκους δεδομένων από το Διαδίκτυο ώστε να δίνει απαντήσεις και να γράφει κείμενα.

Όπως όλα τα σημερινά γλωσσικά μοντέλα, το ChatGPT δίνει ενίοτε ψευδείς απαντήσεις, ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να προληφθεί και ονομάζεται «παραίσθηση».

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024