Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανησυχεί μήπως ο Τραμπ τραβήξει από… το 30 και βγάλει ξανά 31!

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανησυχεί μήπως ο Τραμπ τραβήξει από… το 30 και βγάλει ξανά 31!

Πυρετώδεις οι συζητήσεις και στα δύο μεγάλα πολιτικά στρατόπεδα για τις πιθανότητες του Αμερικανού μεγιστάνα να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, γράφει το Politico.

Τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν τραγωδία ή σαν φάρσα, όπως είχε πει ο Καρλ Μαρξ ή δεν επαναλαμβάνεται και απλά κάνει… ομοιοκαταληξίες, όπως είχε γράψει ο Μαρκ Τουέιν;

Το ερώτημα απασχολεί τα μέγιστα τους Αμερικανούς, και ειδικά τους Δημοκρατικούς ανάμεσα τους, που αντί να γιορτάζουν κάθε μέρα τη σύλληψη του Ντόναλντ Τραμπ, ξυπνούν κάθε νύχτα με τον εφιάλτη ενός άβολου déjà vu.

«Την τελευταία φορά που τα έβαλαν με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατέληξε πρόεδρος των ΗΠΑ», σχολιάζει στο Politico ο βουλευτής της Καλιφόρνια, Ρο Χάνα. «Την έχουμε ήδη δει την ιστορία αυτή στο πρόσφατο παρελθόν», προσθέτει.

Η εκλογική δυναμική του Αμερικανού πρώην προέδρου των Ρεπουμπλικάνων είναι για μια ακόμα φορά βασικό θέμα συζήτησης στους κύκλους των Δημοκρατικών.

Το κακό προηγούμενο

Το 2016 ο Τραμπ θεωρείτο πολύ άγριος και εντελώς γελοίος για να κερδίσει τις εκλογές. Μάλιστα, πολλοί στο στρατόπεδο της Χίλαρι Κλίντον τότε ήθελαν να είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, γιατί πίστευαν ότι η νίκη της υποψηφίας των Δημοκρατικών θα γινόταν αυτομάτως πιο εύκολη.

Φευ! Τίποτα δεν πήγε όπως πίστευαν. Γι’ αυτό σήμερα κρατούν χαμηλούς τόνους και δεν πανηγυρίζουν τη σύλληψη του, αφού οι δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν να μεγαλώνει το προβάδισμα του από τον Ρον ντε Σάντις, τον αντίπαλο του για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος, επιβεβαιώνουν τον φόβο τους για επανεκλογή του παρά τα μυριάδες ανοιχτά μέτωπα του με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Ο Μαρκ Λόνγκαμπαγκ, υπεύθυνος για τη στρατηγική της καμπάνιας των Δημοκρατικών δηλώνει σίγουρος ότι όλα τα παραπάνω είναι αστεία και ότι ο Αμερικανός μεγιστάνας αυτή τη φορά είναι ο πιο αδύναμος κρίκος μεταξύ των Ρεπουμπλικανών πιθανών υποψηφίων.  Ο συνάδελφος του, Τόμι Μακ Ντόναλντ, πάντως δεν συμμερίζεται την άποψη του και ανησυχεί που οι οπαδοί του Τραμπ παραμένουν πολλοί και ορκισμένοι.

Η θέση του Μπάιντεν

Αυτοί που βρίσκονται δίπλα στον Τζο Μπάιντεν νιώθουν σίγουροι ότι οι δύο πολιτικοί θα βρεθούν αντιμέτωποι ξανά και πιστεύουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επικρατήσει και πάλι με το σκεπτικό αφού τα κατάφερε την πρώτη φορά θα πετύχει τα ανάλογα και την δεύτερη.

Επιχειρηματολογούν μάλιστα ότι ο Τραμπ το 2016 νίκησε την Κλίντον στο και.. ένα, αφού έχασε τη λαϊκή ψήφο, αλλά την προσπέρασε σε μια σειρά από αμφισβητούμενες πολιτείες όπου πήρε περισσότερους εκλέκτορες με το μέρος του λόγω των ψήφων των αναποφάσιστων, των ανεξάρτητων και μιας σημαντικής μερίδας αυτών που ψήφισαν για πρώτη φορά.

Τέσσερα χρόνια αργότερα πολλοί από τους προαναφερθέντες δεν θα ψήφιζαν ξανά τον Αμερικανό μεγιστάνα φοβούμενοι το χάος που παραλίγο να βυθίσει τη χώρα πρώτα με την επίθεση στο Καπιτώλιο το 2021 και μετά με την χαλαρή αντιμετώπιση του απέναντι στον κοροναϊό.

Πιστεύουν επίσης ότι ο Μπάιντεν τα πήγε πολύ καλά στον τομέα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ενώ έχει κερδίσει τις εντυπώσεις τόσο με τη σταθερή ηγεσία του στη διάρκεια της πανδημίας όσο και στην αποφασιστική απάντηση του στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η λογική του… παραλόγου;

Όπως εξηγεί στο αμερικανικό περιοδικό η Αν Καπράρα, που έτρεξε την εκστρατεία της Χίλαρι το 2016, το 2024 είναι μια εντελώς διαφορετική πολιτική στιγμή από τότε που ο Τραμπ μπόρεσε να νικήσει όλες τις πιθανότητες εναντίον του.

«Όταν ασχοληθήκαμε με τον Τραμπ την πρώτη φορά οι πολίτες τον ήξεραν ως διασκεδαστή, έναν επιτυχημένο επιχειρηματία ο οποίος είχε καλλιεργήσει την εικόνα του αλεξίσφαιρου σε όλα, στις επικρίσεις και τις επιθέσεις», λέει η ίδια.

«Θεωρώ ότι είναι περίεργο να σκεφτόμαστε ότι ένας πρώην πρόεδρος που αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για την προσπάθεια αποσιώπησης της ερωτικής ιστορίας του με την Στόρμι Ντάνιες θα καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Η κοινή λογική συμφωνεί με τα παραπάνω, αλλά το γεγονός ότι εξελέγη ήδη μια φορά αφήνει όλα τα φοβερά ενδεχόμενα για μια ακόμα φορά ανοιχτά.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024