Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν γλυτώνει τον αποκλεισμό η Μπαρτσελόνα

Δεν γλυτώνει τον αποκλεισμό η Μπαρτσελόνα

H UEFA έχει πάρει πολύ σοβαρά το «σκάνδαλο Νεγρεϊρα» και ετοιμάζεται να πετάξει εκτός Ευρώπης για ένα χρόνο τους Καταλανούς!

H Μπαρτσελόνα ετοιμάζεται να πανηγυρίσει την κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι του χρόνου θα παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ! Τα πράγματα με τη υπόθεση «Νεγρεϊρα» είναι πολύ πιο σοβαρά από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι.

Κι αν η ισπανική δικαιοσύνη αργήσει να αποφασίσει για τις δωροδοκίες διαιτητών, η UEFA έχει πάρει πολύ πιο σοβαρά το θέμα.

Ο φίλα προσκείμενος στη Ρεάλ ισπανικός Τύπος είναι βέβαιος πως «Η Μπαρτσελόνα τρέμει».

Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας,  Αλεξάντερ Τσέφεριν, λίγο πριν την έναρξη του Συνεδρίου της UEFA στη Λισαβόνα εξέπληξε τους πάντες περιγράφοντας όσα συνέβησαν γύρω από τον καταλανικό σύλλογο στην «Υπόθεση Νεγκρέιρα».

Την χαρακτήρισε ως μια από τις πιο σοβαρές καταστάσεις που γνώρισε από τότε που ασχολήθηκε με τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Σε ένα συνέδριο όπου αποφασίζεται δια βοής η επανεκλογή του ο Τσέφεριν έκανε την Μπαρτσελόνα και την «Υπόθεση Νεγκρέιρα» να γίνουν πρωταγωνιστές του.

Με το άνοιγμα του φακέλου πριν από δύο εβδομάδες, η UEFA κατέστησε πολύ σαφές ότι όλες οι ενδείξεις και τα στοιχεία που εμφανίζονταν καθημερινά έδειχναν μια κατάσταση που ήταν εκτός ελέγχου και πολύ μακριά από τη νομιμότητα.

Αυτό που έκαναν τα λόγια του προέδρου της UEFA ήταν να πολλαπλασιάσουν την πιθανότητα να δούμε τη Μπαρτσελόνα εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων! Είναι δυνατόν; Μια Μπαρτσελόνα εκτός Ευρώπης με το στίγμα της τιμωρημένης; Κι όμως είναι.

Απόφαση τον Ιούνιο

Η UEFA δεν θέλει να χάνει χρόνο. Αυτό για το οποίο όλοι ξέρουν και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις θα πρέπει να αποδειχθεί από τους επιθεωρητές Jean Samuel Leuba και Mirjam Koller.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θέλει η διαδικασία να είναι γρήγορη και ότι όταν φτάσει ο Ιούνιος να έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με την δυνατότητα της Μπαρτσελόνα να συμμετάσχει στο επόμενο Champions League ή όχι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η UEFA δεν ασχολείται απλά για τα μάτια του κόσμου, αλλά επειδή υπάρχει σοβαρό θέμα.

Να θυμίσουμε ότι αυτή η πιθανή τιμωρία της Μπαρτσελόνα θα είναι μόνο για μία σεζόν. Η διοικητική διαδικασία και μια ευρύτερη κύρωση θα συμβαδίζουν με τη δικαστική διαδικασία, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο, εξ ου και η επιμέλεια με την οποία ενεργεί η UEFA. Ο Τσέφεριν δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, να υπάρχει η παραμικρή σκιά αμφιβολίας.

Μπορεί να τιμωρήσει θεσμικά «για παραβίαση του πνεύματος δικαίου και ισονομίας» για έναν χρόνο. Όχι παραπάνω. Αν δικαστικά μετά από καιρό αποδειχθεί ότι οι παραβιάσεις χρήζουν μεγαλύτερης ποινής θα το κάνει τότε.

Επίσης, η UEFA δεν θέλει να καθυστερήσει η διαδικασία, αφού γνωρίζει ότι η Μπαρτσελόνα θα πάει πρώτα στο Εφετείο της UEFA και μετά στo CAS για να μειώσει την αρχική (αναμενόμενη) ποινή ή να βρει ένα «παράθυρο» που να της επιτρέπει να αγωνιστεί την σεζόν 2023-24 στα κύπελλα Ευρώπης.
Δεν είναι το ίδιο να ξεκινάς τη… δουλειά από το μηδέν τον Ιούνιο, από το να την έχεις… έτοιμη πολύ νωρίτερα.  Το CAS, κατά το παρελθόν, έχει υποστηρίξει την UEFA σε παρόμοιες τιμωρίες.

Η πιθανή τιμωρία (ο αποκλεισμός για ένα χρόνο) θα εξεταστεί από ανεξάρτητη επιτροπή, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Τσέφεριν, αλλά τα μηνύματα που λαμβάνει ο καταλανικός σύλλογος και τα λόγια του ίδιου του προέδρου καθιστούν σαφές ότι η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη.

Ο Σλοβένος πρόεδρος της UEFA με τα λόγια του έχει θέσει τον κόσμο του ποδοσφαίρου σε εγρήγορση και ξεκαθαρίζει ότι η «Υπόθεση Νεγκρέιρα» δεν είναι κάτι που επηρεάζει αποκλειστικά και μόνο το ισπανικό ποδόσφαιρο. Ήταν μια πανίσχυρη δήλωση παρουσίας, κάτι που έχει λίγες φορές κάνει ως τώρα η UEFA.

Στην πραγματικότητα, ήταν η ωμή αντανάκλασή του ότι η κατάσταση έχει προχωρήσει περισσότερο από πιστεύουν οι Ισπανοί. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θέλει να δείξει ότι είναι ένα βήμα μπροστά και δεν περιμένει τις τοπικές αρχές να αποφασίσουν και μετά η ίδια να λάβει μέτρα.

Στην Μπαρτσελόνα δεν λένε πολλά. Γνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και κατηγορούν τη Ρεάλ για την επέμβαση της UEFA. Αναμενόμενο.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024