Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Ρίχνει δίχτυα στη ζώνη των αναποφάσιστων

ΠΑΣΟΚ: Ρίχνει δίχτυα στη ζώνη των αναποφάσιστων

Στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, ο Νίκος Ανδρουλάκης περιέγραψε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως μια πολιτική δύναμη που μπορεί να ψηφιστεί στις εκλογές από «κεντρώους, κεντροαριστερούς και αριστερούς»

Το κάθε κόμμα ξεκινάει την προεκλογική περίοδο γνωρίζοντας τα δυνατά του σημεία. Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ένα από αυτά είναι η διείσδυσή του στο εκλογικό κοινό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα κι αν αυτό δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ τόσο λόγω της προηγούμενης δύναμής του όσο και λόγω της ιδεολογικής του τοποθέτησης μπορεί να διεκδικήσει αναποφάσιστους τόσο από τη μια όσο και από την άλλη πλευρά – στοχεύοντας κυρίως σε όσους κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, αλλά τα τελευταία χρόνια έκαναν διαφορετικές επιλογές.

Στους «ενδιάμεσους», δηλαδή, καθώς ειδικά πολλοί εξ όσων ψήφισαν ΝΔ το 2019 έχουν εσχάτως μετακινηθεί στη ζώνη των αναποφάσιστων.

Καθόλου τυχαία, στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, ο Νίκος Ανδρουλάκης περιέγραψε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως μια πολιτική δύναμη που μπορεί να ψηφιστεί στις εκλογές από «κεντρώους, κεντροαριστερούς και αριστερούς» – ψαρεύοντας, δηλαδή, εκτός της δικής του δεξαμενής, και στα εκλογικά όρια του κόμματος εκ δεξιών και αριστερών.

Το ίδιο συμβαίνει και σε επίπεδο πολιτικής: σε εθνικά θέματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, και σε θέματα ασφάλειας, όπως η συζήτηση των τελευταίων ημερών για τον φράχτη του Εβρου, στη Χαριλάου Τρικούπη προβάλλουν μια πιο «σφιχτή» ατζέντα, με τον πρόεδρό του να τάσσεται υπέρ της φύλαξης των συνόρων, αλλά και υπέρ της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου. Αντιθέτως, το κόμμα άνοιξε πρώτο ζητήματα που πατούν στις κοινωνικές ανισότητες, όπως η κοινωνική κατοικία και η προστασία των κόκκινων δανείων. Ακόμα και ο χειρισμός της διαφωνίας με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος δήλωσε πως «το ΠΑΣΟΚ έχει τη θέση που εκφράζει ο πρόεδρος» για το πρόσωπο του πρωθυπουργού («Το Βήμα της Κυριακής»), δείχνει πως προεκλογικός σκοπός είναι η συστράτευση όλων των πλευρών της παράταξης.

«Δύναμη σταθερότητας»

Σ’ αυτή τη στρατηγική και η στάση για τις μετεκλογικές συνεργασίες παίζει τον δικό της ρόλο. Ο Ανδρουλάκης επιχειρεί να προβάλλει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως τη βασική «δύναμη σταθερότητας», γνωρίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων στέκεται απέναντι στις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις – γι’ αυτό συνεχίζει να προκρίνει την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή και μιλάει για την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα, με τους όρους που έχει θέσει για το ισχυρό ποσοστό.

Το πρόσωπο του πρωθυπουργού και η κόκκινη γραμμή για Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα θεωρείται από τη Χαριλάου Τρικούπη πως μπορεί να «μαζέψει» τους απογοητευμένους ψηφοφόρους αυτής και της προηγούμενης διακυβέρνησης, βγάζοντας από την εξίσωση τα πρόσωπα των αρχηγών – για το εσωτερικό της βάσης, η κεντροαριστερή εκτίμηση είναι πως επειδή ακριβώς η θέση βασίζεται στην αυτονομία του χώρου, συσπειρώνει προεκλογικά όλες τις διαφορετικές πλευρές. Απαντώντας, μάλιστα, στις κατηγορίες περί αλαζονείας, ο Ανδρουλάκης από τις Σέρρες τόνισε πως αυτός θα αποτελέσει προϊόν συζήτησης ανάμεσα στα κόμματα που θα κάτσουν στο τραπέζι της συζήτησης: «Ισχυρίζονται ότι θα επιλέξω εγώ τον πρωθυπουργό. Είναι προφανές ότι όλο αυτό είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Οταν υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, οι συγκλίσεις είναι και στα πρόσωπα. Ιδιαίτερα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, που πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η πεποίθηση πως οι κινήσεις του τελευταίου χρόνου έχουν ανανεώσει το εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ από αυτό που ήταν το 2019 κάνει τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη πιο αισιόδοξους ως προς τα όρια των δυνητικών ψηφοφόρων που μπορούν να προσεγγίσουν – γι’ αυτό και επισήμως ο στόχος έχει τεθεί στο «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024