Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απαγόρευση της χρήσης του «έξυπνου» ChatGPT

Απαγόρευση της χρήσης του «έξυπνου» ChatGPT

Τελεσίγραφο στην εταιρεία ανάπτυξης του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης.

Η Ιταλία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε την πρόσβαση και χρήση του εργαλείου (chatbot) τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT της OpenAI, με τη στήριξη της Microsoft, επικαλούμενη λόγους ιδιωτικότητας.

Μένει να φανεί πόσο θα κρατήσει η απαγόρευση αυτή καθώς οι ιταλικές Αρχές ζητούν από την OpenAI να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις στη λειτουργία του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης.

Η OpenAI δεν επιτρέπει πλέον την πρόσβαση στην Ιταλία μετά την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων της χώρας, η οποία αφού απαγόρευσε το ChatGPT ξεκίνησε έρευνα για τη λειτουργία του εν λόγω εργαλείου.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, γνωστή και ως Garante, κατηγόρησε την OpenAI ότι δεν ελέγχει την ηλικία των χρηστών του ChatGPT, η οποία θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 13 έτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Garante, στο ChatGPT «απουσιάζει οποιαδήποτε νομική βάση που να δικαιολογεί τη μαζική συγκέντρωση και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων» τα οποία χρησιμοποιούνται για να «εκπαιδεύεται» το chatbot αυτό.

Πλέον, η OpenAI έχει περιθώριο είκοσι ημερών για να προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις. Εάν δεν το κάνει, κινδυνεύει να δεχτεί από τις Αρχές της Ιταλίας πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ, που αναλογεί στο 4% του ετήσιου τζίρου της σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι συζητήσεις για την ΑI

Τους τελευταίους μήνες έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη νέα τεχνολογία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), τα οποία εμφανίζονται ικανά να δίνουν άμεσες απαντήσεις μέσω κειμένου ή εικόνων σε ερωτήσεις χρηστών. Με τις εταιρείες τεχνολογίας να ανταγωνίζονται τώρα ποια θα καταφέρει να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα, η ιδιωτικότητα των χρηστών που τα χρησιμοποιούν φαίνεται ότι έχει βρεθεί σε δεύτερη μοίρα.

Το ChatGPT chatbot δημιουργήθηκε από την OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και πλέον έχει αποκτήσει συμμετοχή σε αυτό η Microsoft, η οποία είναι ο μεγάλος αντίπαλος της Google. Η τελευταία είχε επικρατήσει με τη δική της ομώνυμη μηχανή αναζήτησης (το Google Search) στο Bing της Microsoft, αλλά τώρα φαίνεται ότι ο ανταγωνισμός αυξάνεται ξανά.

Το chatbot ChatGPT δεν είναι επίσης διαθέσιμο στην ηπειρωτική Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ, στο Ιράν, στη Ρωσία και σε αρκετά μέρη της Αφρικής, όπου οι κάτοικοι δεν μπορούν να δημιουργήσουν λογαριασμούς στην OpenAI.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024