Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση Interview: Στο 5% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Δύσκολη η αυτοδυναμία και τη δεύτερη Κυριακή

Δημοσκόπηση Interview: Στο 5% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Δύσκολη η αυτοδυναμία και τη δεύτερη Κυριακή

Τι λένε οι πολίτες για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, η άποψή τους για τους αρχηγούς των κομμάτων.

Στο 5% διαμορφώνεται η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για την Politic που διεξήχθη από τις 23/3 έως την Πρωταπριλιά, ενώ, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, δύσκολη είναι η αυτοδυναμία και σε ενδεχόμενες δεύτερες κάλπες.

Στις προηγούμενες δύο δημοσκοπήσεις της Interview, η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο ήταν στο 3,6% (αμέσως μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη) και τον Φεβρουάριο στο 6,7%.

Αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας είναι ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων πέφτει από το 15,3% στο 10,5%.

Η πρόθεση ψήφου

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 31,2% (από 28%) έναντι 26,2% του ΣΥΡΙΖΑ (από 24,4%).

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι σταθερά στο 9,2%, το ΚΚΕ ανεβαίνει στο 6,7% (από 5,5%), η Ελληνική Λύση πέφτει στο 4% (από 4,2%), το ΜέΡΑ25 ανεβαίνει στο 4% (από 3,5%) και ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία με 1,7% (από 1,5%), και οι Έλληνες – Εθνικό Κόμμα με 2% (από 1,6%).

Η φθορά της ΝΔ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καρτέλα της διαχρονικής εξέλιξης διαφοράς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με χρονική αφετηρία τον Φεβρουάριο του 2021. Η καμπύλη καταδεικνύει τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος όσο εξελίσσεται η θητεία του, ενώ τον Φεβρουάριο του 2021 εντοπίζεται το μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (17,1%) και τον Μάρτιο του 2023 το μικρότερο (3,6%).

«Καίγεται» το σενάριο της αυτοδυναμίας

Σε ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα και ενισχύεται ακόμη περισσότερο (33,1% από το 31,2% της πρώτης Κυριακής) σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που μένει σχεδόν σταθερός (26,7% από 26,2%).

Ωστόσο, όπως φαίνεται, πολύ δύσκολα θα προκύψει αυτοδυναμία, ακόμη και με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, με το οποίο θα γίνουν οι ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές. Το κατώφλι της αυτοδυναμίας εξαρτάται από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα συγκεντρώσουν 3% και θα μείνουν εκτός βουλής.

Σε περίπτωση που επαναληφθεί το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών (8%), το όριο της αυτοδυναμίας θα κινηθεί στο 38% για το πρώτο κόμμα.

Τι κυβέρνηση προτιμούν οι ψηφοφόροι

Αν και τα νούμερα δεν «βγαίνουν» για αυτοδυναμία, η πλειοψηφία όσων απάντησαν στην έρευνα επιθυμεί αυτοδύναμη, βιώσιμη κυβέρνηση (53%), σε σύγκριση με το 41% που προκρίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Όσον αφορά τα σενάρια συνεργασίας, σταθερά πρώτος είναι ο συνδυασμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (34,9%), ακολουθεί η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ (25%) και σχεδόν ακατόρθωτη εμφανίζεται μια συνεργασία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (4,9%).

Ποια θα είναι η διαφορά ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τους ψηφοφόρους

Στο όριο του στατιστικού λάθους βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση των ψηφοφόρων.

Ειδικότερα, η ψαλίδα βρίσκεται στο 2,1%, καθώς η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 29,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,2%. Οι πολίτες εκτιμούν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στο 10,8%.

Ποιος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, αναφορικά με τον επόμενο πρωθυπουργό, το 67% διαφωνεί με τη θέση του να προτείνει άλλο πολιτικό πρόσωπο πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά έντονη φημολογία ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα προτείνει τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, η συντριπτική πλειοψηφία (87%) διαφωνεί με τη συγκεκριμένη επιλογή.

Μητσοτάκης, Τσίπρας ή «Κανένας» για πρωθυπουργός;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί προβάδισμα 13 μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα για την καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει το 43% των ψήφων, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 30% (-1%). «Κανένας» απαντάει το 27%.

Η δημοφιλία των αρχηγών των κομμάτων

Τα ποσοστά δημοφιλίας των αρχηγών των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

  • Μητσοτάκης 43,1% (από 42%)
  • Κουτσούμπας 29,6% (από 29,1%)
  • Τσίπρας 29,1% (από 29,8%)
  • Βαρουφάκης 24,5% (από 25,8%)
  • Ανδρουλάκης 17,5% (από 24%)
  • Βελόπουλος 10,2% (από 9,9%)

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024