Για την ανάγκη έργων βελτίωσης του υδροδοτικού συστήματος είχε ενημερώσει σχετικά και τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κ. Καραμανλή

Τον κώδωνα του κινδύνου για έλλειψη νερού στην Αττική κρούει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης.

Με επιστολή του προς τον νέο εποπτεύων υπουργό Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη αλλά και τον υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα ενημερώνει διεξοδικά για το θέμα της ασφαλούς τροφοδοσίας της Αττικής με νερό την περίπτωση αστοχίας του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει εκατομμύρια κατοίκους του λεκανοπεδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η «αλήθεια» για το νερό μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

Μάλιστα για την ανάγκη έργων βελτίωσης του υδροδοτικού συστήματος είχε ενημερώσει σχετικά και τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κ. Καραμανλή, αλλά παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του δεν είχε λάβει σχετική απάντηση.

Στα έγγραφα που παρουσιάζει το Data Journalists αναφέρεται ότι σε περίπτωση ζημιάς στο Υδραγωγείο του Μόρνου «θα δημιουργηθεί ένα έλλειμμα της τάξεως του 30-40% της αναγκαίας ποσότητας νερού για ύδρευση της Αττικής, γεγονός που εγκυμονεί απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό της Αθήνας θα μείνει χωρίς νερό για αρκετές ημέρες».

Υπενθυμίζει δε παλαιότερο τεχνικό πρόβλημα που σημειώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και το οποίο αντιμετωπίστηκε.

Παρόλα αυτά, αναφέρει ο κ. Σαχίνης «ως ΕΥΔΑΠ αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των ανωτέρω προχωρήσαμε από το 2019 στις απαραίτητες ενέργειες και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας μας εγκρίθηκε η διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών καθώς και η χρηματοδότηση με ίδιους πόρους όλων των μελετών των αναγκαίων έργων που θα αποτρέψουν αυτούς τους κινδύνους. Οι σχετικές μελέτες έχουν ήδη ολοκληρωθεί».

Εξηγεί δε ότι «οι εν λόγω υποδομές ανήκουν 100% στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω της εταιρείας παγίων της ΕΥΔAΠ (ΕΠΕΥΔΑΠ) που έχει την ευθύνη για αυτές και το οποίο, από το καλοκαίρι του 2022, μας έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αναθέσει στην ΕΥΔΑΠ την κατασκευή των έργων βελτίωσής τους με προϋπολογισμό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα του ανωτέρω σεναρίου».

Καταλήγει δε λέγοντας ότι «δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής το ΥΠΥΜΕ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τον τρόπο χρηματοδότησής τους ούτε έχει προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής προγραμματισμένης σύμβασης με την ΕΥΔAΠ, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr